286
Πετροπόλεμος στο Νέο Δελχί για τον Τραμπ αλλά και την ιθαγένεια | REUTERS/Danish Siddiqui

Ινδία: Νεκροί και επεισόδια στο Νέο Δελχί, με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 09:29
Πετροπόλεμος στο Νέο Δελχί για τον Τραμπ αλλά και την ιθαγένεια
| REUTERS/Danish Siddiqui

Ινδία: Νεκροί και επεισόδια στο Νέο Δελχί, με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 09:29

Εθνικιστές ινδουιστές και ομάδες κομμουνιστών οργάνωσαν διαδηλώσεις υπέρ και κατά των ΗΠΑ, αντίστοιχα, στο Νέο Δελχί, με αφορμή την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα.

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός (ή τρεις σύμφωνα με άλλες αναφορές) σκοτώθηκαν στα επεισόδια. Αλλοι 11 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια να χωρίσουν τις ομάδες διαδηλωτών που αντιμάχονταν.

Οι ινδουιστές προσευχήθηκαν υπέρ του Τραμπ και έψαλαν ύμνους υπέρ της επιτυχίας στην προσπάθειά του να ενισχύσει τους δεσμούς ΗΠΑ και Ινδίας.

Ινδουιστές προσεύχονται υπέρ του Τραμπ | REUTERS/Danish Siddiqui

Σε άλλα σημεία της πόλης, δεκάδες υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη με συνθήματα όπως «Trump go back». Κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι υπέκυψε σε πιέσεις αμερικανικών εταιρειών αντί να προασπίσει τα συμφέροντα των Ινδών.

Παράλληλα γίνονταν διαδηλώσεις εναντίον της νέας νομοθεσίας περί ιθαγένειας.

Αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν, ιδιοκτησίες καταστράφηκαν, καθώς διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ και κατά της νέας νομοθεσίας πετούσαν πέτρες και τούβλα.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε τομείς της πρωτεύουσας με μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων.

Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο νόμος για την υπηκοότητα που προώθησε η κυβέρνηση του Μόντι το 2019 αντιβαίνει τον κοσμικό χαρακτήρα του ινδικού κράτους. Παρότι το Σύνταγμα της Ινδίας ορίζει ότι το κράτος αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ίσους, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, η κυβέρνηση του Μόντι και του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος BJP κατηγορείται ότι οδεύει προς το να περιθωριοποιήσει ή ακόμα και να μετατρέψει σε απάτριδες μεγάλο μέρος των ινδών μουσουλμάνων και ιδίως των κατώτερων καστών.

Το BJP διαβεβαιώνει ότι ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον κανενός Ινδού, είτε είναι ινδουιστής ή μουσουλμάνος.

Οι διαδηλώσεις, όμως, που γενικά ήταν ειρηνικές ως τώρα, δεν έχουν σταματήσει σε πόλεις της χώρας, με τις μουσουλμάνες να τίθενται συχνά επικεφαλής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...