883
Μαθήματα ινδικού αργαλειού στον Ντόναλντ Τραμπ, υπό το βλέμμα της Μελάνια και του Ναρέντρα Μόντι | REUTERS

Ινδία: Μεγαλειώδης υποδοχή στον Τραμπ, που δεν απέφυγε τις γκάφες

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 13:42
Μαθήματα ινδικού αργαλειού στον Ντόναλντ Τραμπ, υπό το βλέμμα της Μελάνια και του Ναρέντρα Μόντι
|REUTERS

Ινδία: Μεγαλειώδης υποδοχή στον Τραμπ, που δεν απέφυγε τις γκάφες

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 13:42

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία με μία ομιλία ενώπιον 100.000 θεατών, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, στο στάδιο της επαρχίας Γκουτζαράτ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του με τον παραδοσιακό χαιρετισμό των Ινδών «namaste» και συνέχισε με αναφορές στην ινδική ιστορία, στο κρίκετ και το Μπόλιγουντ.

Ηταν, κατά κάποιο τρόπο, η ανταπόδοση του Μόντι στην υποδοχή του από 50.000 ανθρώπους σε γήπεδο του Τέξας, που είχε διοργανώσει ο Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν όψει των εκλογών στην Ινδία.

Σκοπός της επίσκεψης Τραμπ είναι η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Ινδίας, των δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών στον κόσμο, αλλά και η υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, κάτι όμως, που δεν θεωρείται και πολύ πιθανό, λόγω αντιρρήσεων από την ινδική πλευρά.

Ο Ναρέντρα Μόντι οδηγεί τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στη σκηνή του σταδίου

«Η Ινδία κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Μόντι: «Ολοι τον αγαπούν, αλλά θα σας πω αυτό, είναι πολύ σκληρός. Δεν είσαι μόνο η περηφάνεια του Γκουτζαράτ, αλλά και η ζωντανή απόδειξη ότι με τη σκληρή δουλειά, οι Ινδοί μπορούν να καταφέρουν ό,τι θελήσουν».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, όπως αναφέρει το BBC, ο Τραμπ δυσκολεύθηκε να προφέρει ινδικές λέξεις και ονόματα, όπως Αχμενταμπάντ, την πόλη όπου βρισκόταν, και Σουάμι Βιβεκανάντα, ένας ινδός φιλόσοφος, τον οποίο θαυμάζει ο πρωθυπουργός. Τα δε Βέντας, τα ιερά κείμενα των Ινδουιστών, τα πρόφερε «Βέστας».

Ισως για αυτό και το μισό στάδιο αποχώρησε στη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ ή απλώς επειδή… βαρέθηκε.

 

Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της χώρας του με την Ινδία και είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προμηθεύσει το Νέο Δελχί με αμυντικό εξοπλισμό –από drones και ελικόπτερα μέχρι πυραυλικά συστήματα.

Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι ανυπομονεί να επεκτείνει τη διαστημική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της επίτευξης μιας «απίστευτης» εμπορικής συμφωνίας.

Ο Μόντι, ινδουιστής εθνικιστής πολιτικός που έχει αποπειραθεί να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, προετοίμαζε καιρό αυτήν τη φαντασμαγορική υποδοχή.

Για την υποδοχή του Τραμπ και της κουστωδίας του, που φυσικά περιλαμβάνει πολλά μέλη της οικογένειάς του, πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν στην Αχμενταμπάντ, καταστήματα έκλεισαν και χιλιάδες κόσμος και αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του δρόμου που πέρασε η αυτοκινητοπομπή από το αεροδρόμιο στο στάδιο.

Από την Αχμενταμπάντ, οι Τραμπ κατευθύνθηκαν στην Αγκρα, για να θαυμάσουν το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, πριν μεταβούν στο Νέο Δελχί, όπου ο πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ινδικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

Το ζεύγος Τραμπ στο Ταζ Μαχάλ

Η Ουάσινγκτον και το Νέο Δελχί έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μπρα ντε φερ ως προς τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσά τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συστήνει την κόρη του, Ιβάνκα, στον πρωθυπουργό της Ινδίας

Η αντίθεση ανάμεσα στο «Make in India» του Μόντι και το «America First» του Τραμπ, δύο ηγετών με τάσεις προστατευτισμού, αναμένεται να αποτρέψει την υπογραφή ευρείας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Το 2018, η αξία των ανταλλαγών ανήλθε σε περίπου 145 δισ. δολάρια, με τους Αμερικανούς να καταγράφουν έλλειμμα 25 δισ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών.

Η Ινδία έχει μακρά παράδοση προστατευτισμού, παρά τη χαλάρωση και τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της τη δεκαετία του 1990.

Με φόντο την επιβράδυνση της ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας, το Νέο Δελχί αρνήθηκε τον Νοέμβριο να ενταχθεί στη γιγαντιαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας – Ειρηνικού RCEP.

Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση του Μόντι πολλαπλασίασε τους δασμολογικούς φραγμούς για πολλά προϊόντα, από τα καλιφορνέζικα αμύγδαλα ως τις πατάτες και από τον χάλυβα ως τα χημικά προϊόντα, που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Πλήθος κόσμου στον δρόμο από όπου πέρασε η αυτοκινητοπομπή, ενώ από τη μία πλευρά φαίνεται ο πρόχειρος φράχτης που έχτισαν οι Ινδοί για να μη φαίνονται οι παράγκες των φτωχών

Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν διάφορες διμερείς συμφωνίες στο πεδίο της άμυνας, καθώς τις ενώνει η εναντίωση στην Κίνα. Αλλά τα δύο μέρη δεν αναμένεται να υπογράψουν ευρεία συμφωνία για το εμπόριο, περιοριζόμενες αντ’ αυτής σε μια λιγότερο φιλόδοξη, κατ’ αρχήν και επιμέρους συμφωνία.

Σε αυτήν ενδέχεται να περιλαμβάνεται η μείωση των ινδικών δασμών στις μοτοσικλέτες Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον και αγροτοδιατροφικά προϊόντα όπως οι καρποί πεκάν, κατά πληροφορίες του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το Νέο Δελχί δεν θέλει να «βιαστεί» να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο, «καθώς τα διακυβεύματα είναι περίπλοκα και πολλές αποφάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων».

Επεισόδια στο Νέο Δελχί

Στο Νέο Δελχί, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και καπνογόνων για να διαλύσει πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών, καθώς ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά του νόμου περί ιθαγένειας με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ.

Το Νέο Δελχί είναι συχνά θέατρο βίαιων διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου νόμου τους τελευταίους δύο μήνες.

Διαδηλωτές με ομοιώματα του Μόντι και του Τραμπ, τα οποία στη συνέχεια έκαψαν

Ο νόμος θεωρείται από τους επικριτές του ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Μόντι υπονομεύει τις κοσμικές παραδόσεις της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...