379
Η Βενετία και οι γόνδολες: ένα πανέμορφο θέαμα που κοστίζει ακριβά | Shutterstock

Η Βενετία προαναγγέλλει νέους φόρους στους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2019, 20:10
Η Βενετία και οι γόνδολες: ένα πανέμορφο θέαμα που κοστίζει ακριβά
|Shutterstock

Η Βενετία προαναγγέλλει νέους φόρους στους τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2019, 20:10

Η Βενετία είναι ένας από τους ωραιότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως. Τα κανάλια με τις γόνδολες, οι επιβλητικοί ναοί, τα προσεγμένα μουσεία και η ρομαντική ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα μαγευτικό σύμπαν, το οποίο όμως, πληρώνεται ακριβά από τους τουρίστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να επιβληθεί φόρος στα εκατομμύρια επισκεπτών που επιλέγουν την ιταλική πόλη κάθε χρόνο. Ηδη από το 2011, με το σκεπτικό ότι οι εργασίες συντήρησης μίας πόλης που σταδιακά βυθίζεται μέσα στο νερό των γραφικών καναλιών της είναι πολυέξοδες, το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο φορολογούσε αλύπητα τους τουρίστες.

Κάθε χρόνο η Βενετία βουλιάζει τόσο από φυσικά αίτια όσο και από τουρίστες (Shutterstock)

Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί η Βενετία είναι ένας από τους πιο ακριβούς προορισμούς διεθνώς, θα πρέπει να συνυπολογίσετε στην τιμή του κρασιού που παραγγέλνετε, ή του ξενοδοχείου στο οποίο διανυκτερεύετε και τον ειδικό φόρο που επιβαρύνει αποκλειστικά τους «ξένους» και όχι τους μόνιμους κατοίκους ή τους φοιτητές που ζουν εκεί.

Οπως προανήγγειλε λοιπόν μέσω Twitter ο δήμαρχος Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο την προτελευταία ημέρα του 2018, νέοι φόροι διανυκτέρευσης και όχι μόνο πρόκειται να επιβληθούν με τη νέα χρονιά στους πολυάριθμους τουρίστες, αν φυσικά αυτό εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο εντός του Φεβρουαρίου 2019. Στόχος είναι, ο φόρος να φτάσει από τα 2,5 στα 10 ευρώ την ημέρα.

Οπως εξηγεί ο δήμαρχος, προκειμένου να χρυσώσει το πικρό χάπι του έξτρα φόρου, λόγω της ιδιαιτερότητάς της η Βενετία έχει κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια ευρώ φιξαρισμένα έξοδα που πηγαίνουν στις απαιτητικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Το γεγονός ότι την επισκέπτονται 24 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο, εκ των οποίων μόνο τα 10 εκατομμύρια διανυκτερεύουν εκεί-προκειμένου να γλιτώσουν τον ειδικό φόρο διανυκτέρευσης που είχε επιβληθεί από το 2011 αναλόγως με το πόσα αστέρια είχε το κάθε κατάλυμα-, οδήγησε τον δήμαρχο σε νέο γύρο φορολόγησης.

Η εφημερίδα Corriere della Sera σημειώνει: «Η Βενετία είναι μία ιστορική πόλη. Δεν είναι ούτε μουσείο, ούτε τουριστικό γραφείο στο οποίο όλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν check-in. Οι τουρίστες που έμειναν έστω για μία νύχτα στη Βενετία το 2017 έφτασαν τα 9,5 εκατομμύρια, αριθμός που βρίσκεται σε αύξηση κατά 8% σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιμένουν να την αντιμετωπίζουν σαν μία θελκτική, αλλά πολυέξοδη ερωμένη: δεν χορταίνουν να τη βλέπουν, αλλά το βράδυ κοιμούνται αλλού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...