604
O απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν | Reuters

Γιούνκερ: Πηγαίνετε σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο για να δείτε την εναλλακτική στην EE

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 16:27
O απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν
|Reuters

Γιούνκερ: Πηγαίνετε σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο για να δείτε την εναλλακτική στην EE

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2018, 16:27

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο δίκτυο εφημερίδων Lena (Die Welt, El Pais, La Repubblica, Le Figaro, Tages-Anzeiger, Tribune de Geneve και Le Soir) ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μονόδρομο.

«Δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεται κανείς για την Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον», είναι το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν, που σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Χρειάζεται μόνο να επισκεφθείτε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο για να δείτε ποια είναι η εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Ωστόσο, αυτό που με κάνει πολύ θυμωμένο, είναι ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ είναι μερικές φορές πολύ αργές», υποστηρίζει σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ στη συνέχεια κάνει ειδική μνεία στις ευρωεκλογές και το Μεταναστευτικό λέγοντας πως «η μετανάστευση είναι βεβαίως ένα σημαντικό ζήτημα, αλλά σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Φαίνεται ότι όταν πρόκειται για τη μετανάστευση, έχουμε χάσει την ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα σε προοπτική».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πως «οι υπεύθυνοι πολιτικοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν αυτό το διαιρετικό θέμα. Και πρέπει να έχουν την υπομονή να εξηγήσουν στους ανθρώπους ότι η υποδοχή προσφύγων δεν είναι ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Εάν επιτύχαμε πιο ομαλή συνεργασία στην Ευρώπη, η διάσταση των προκλήσεων θα ήταν ακόμη μικρότερη από ό,τι αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί στην περίπτωση της συχνά επικρινόμενης συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη. Η συμφωνία κοστίζει χρήματα, αλλά τα χρήματα είναι καλά επενδυμένα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέχεια καταφέρεται στους ακροδεξιούς λαϊκιστές υπενθυμίζοντας ότι «εγώ ήμουν αυτός που υπέβαλα πρόταση για τον αποκλεισμό του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Κατά τη γνώμη μου, οι χριστιανοδημοκρατικές αξίες στις οποίες βασίζεται το ΕΛΚ δεν είναι πλέον συμβατές με την πολιτική του Fidesz. Η πρότασή μου, ωστόσο, απορρίφθηκε».

Την ίδια στιγμή, δηλώνει για τον Ντόναλντ Τράμπ: «Τον εμπιστεύομαι για όσο καιρό κρατάει το λόγο του και όταν σταματήσει να τον κρατάει πλέον, τότε δεν θα αισθάνομαι κι εγώ δεσμευμένος ούτε από τον δικό μου λόγο», ενώ παραδέχεται πως ανησυχεί για πιθανή εξωτερική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας: «Είμαι πραγματικά ανήσυχος ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν παράνομες προσπάθειες να επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν είμαστε αρκετά καλά προετοιμασμένοι γι’ αυτό στην Ευρώπη. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη στην καταπολέμηση των τρολ και των χάκερ από την Κίνα ή τη Ρωσία».

Σε σχέση με την επερχόμενη ρουμάνικη προεδρία ξεκαθαρίζει: «Η Ρουμανία είναι τεχνικά καλά προετοιμασμένη για την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο, χάρη και στην ενεργό υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι δεν έχει καταλάβει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει κανείς στα κράτη μέλη της ΕΕ. Για συνετές διαπραγματεύσεις, χρειάζεστε επίσης την ετοιμότητα να ακούσετε τους άλλους και να μπορείτε να βάζετε τις προσωπικές σας επιδιώξεις στην άκρη. Έχω κάποιες αμφιβολίες εκεί. Επιπλέον, η εσωτερική κατάσταση της Ρουμανίας είναι τέτοια που η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συμπαγής μονάδα στην Ευρώπη».

Τέλος και σε ό,τι αφορά στο Brexit, υπενθυμίζει με νόημα: «Δεν είμαστε εμείς που φεύγουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι είναι απολύτως παράλογο να πιστεύουν ορισμένα τμήματα του βρετανικού κοινού ότι μόνο η ΕΕ πρέπει να προτείνει μια λύση για όλα τα μελλοντικά βρετανικά προβλήματα. Η έκκλησή μου είναι αυτή: συνέλθετε και στη συνέχεια να μας πείτε τι θέλετε. Οι προτεινόμενες λύσεις μας βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και μήνες. Το μόνο που θέλουμε είναι η σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές μας σχέσεις. Και σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...