519
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης | YouTube/ERT

Η Θεσσαλονίκη σε βαθιά σκοτάδια: Επεισόδια σε συγκέντρωση κατά της ομοφοβίας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 00:38
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
|YouTube/ERT

Η Θεσσαλονίκη σε βαθιά σκοτάδια: Επεισόδια σε συγκέντρωση κατά της ομοφοβίας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 00:38

Σε βαθιά σκοτάδια βυθίστηκε για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη, στη σκιά της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος δύο μη δυαδικών ατόμων από «αγέλη» νεαρών χούλιγκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους —επίθεση που καταδικάστηκε μεν από τον πολιτικό κόσμο, αλλά δείχνει ότι κάτι πολύ στραβό έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Την Κυριακή το βράδυ, το κέντρο της Θεσσαλονίκης έγινε και πάλι πεδίο συγκρούσεων, τοξικότητας και ρατσισμού, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά της ομοφοβίας, μιας συγκέντρωσης που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οχετό μίσους που ξεβράστηκε στην πλ. Αριστοτέλους την προηγούμενη νύχτα.

Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων κινήθηκε επιθετικά προς τους παρευρισκόμενους και ακολούθησαν κυνηγητό και συμπλοκές.

Το περιστατικό προκάλεσε την επέμβαση των αστυνομικών Αρχών, οι οποίες, κατόπιν αναζητήσεων, προχώρησαν στην προσαγωγή 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, λεκτική επίθεση δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς εισερχόταν στο «Ολύμπιον», για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, την ώρα που έμπαινε στον κινηματογράφο, άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα κινήθηκαν προς το μέρος του και φώναξαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών.

Την επίθεση κατά του κ. Κασσελάκη καταδίκασε με ανάρτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τα επεισόδια συνολικά, αλλά και την επίθεση κατά του κ. Κασσελάκη, καταδίκασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Τη στιγμή που η πορεία περνούσε μπροστά από κατάστημα επί της λεωφόρου Νίκης, ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να σπάει τραπέζια, καρέκλες, θερμαντικά μέσα ακόμα και την τζαμαρία. Διμοιρία των ΜΑΤ επενέβη και έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσει τους δράστες.

Το χρονικό της επίθεσης του Σαββάτου

Ολα ξεκίνησαν στις 22:30 το Σάββατο, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε λεκτικά σε δύο μη δυαδικά άτομα, ηλικίας 21 ετών, τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους. Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, οι δύο νεαροί μπήκαν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής, προκειμένου να προστατευτούν.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το εν λόγω κατάστημα συνέχισαν να προπηλακίζουν τα δύο μη δυαδικά  άτομα. Μάλιστα, όταν εξήλθαν από το κατάστημα, οι δράστες πέταξαν και μπουκάλια προς το μέρος τους, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες προχώρησαν σε 25 προσαγωγές υπόπτων. Από τους προσαχθέντες οι 21 συνελήφθησαν, εκ των οποίων 11 ανήλικοι.

Την υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή, οι εννέα ενήλικοι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Τα 11 ανήλικα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα με προφορική εντολή του εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε δίκη, στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ανηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Αγγελούδης: «Δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με δήλωσή του, καταδίκασε τη χθεσινοβραδινή ομοφοβική επίθεση σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές» τονίζει ο κ. Αγγελούδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...