399
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εγκαλεί την Αθήνα για την υποστήριξη της Ουκρανίας. «Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ | Shutterstock

Η Ρωσία απελαύνει οκτώ έλληνες διπλωμάτες – Για «αβάσιμη απόφαση» μιλά η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 18:43
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εγκαλεί την Αθήνα για την υποστήριξη της Ουκρανίας. «Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ
|Shutterstock

Η Ρωσία απελαύνει οκτώ έλληνες διπλωμάτες – Για «αβάσιμη απόφαση» μιλά η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 18:43

Οκτώ έλληνες διπλωμάτες κήρυξε ως «personae non gratae» η Ρωσία τη Δευτέρα, δίνοντας τους προθεσμία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πρόκειται για στελέχη της ελληνικής πρεσβείας καθώς και του γενικού προξενείου στη Μόσχα, τα οποία απελαύνονται σε απάντηση στην απέλαση 12 ρώσων διπλωματών από την ελληνική πλευρά (περισσότερα εδώ) και τη γενικότερη πολιτική της Αθήνας στο Ουκρανικό.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό πως κάλεσε την ελληνίδα πρέσβη στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα, προκειμένου να της επιδοθεί η σχετική νότα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα, στην οποία εκφράστηκε κατηγορηματική διαμαρτυρία σχετικά με τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών Αρχών ως προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής εξοπλισμού και πολεμικών μέσων στο καθεστώς του Κιέβου και την κήρυξη ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα personae non gratae.

Στην πρέσβη επιδόθηκε νότα με την κοινοποίηση ότι ως απαντητικό μέτρο οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύσσονται persona non grata και οφείλουν να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας εντός οκτώ ημερών. Έγινε ενημέρωση και για άλλα βήματα, που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά και σχετίζονται με τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στη Ρωσία.

Υπογραμμίστηκε ότι λόγος γίνεται για ευθεία συνέπεια των μη φιλικών ενεργειών, την πρωτοβουλία των οποίων είχαν οι Αρχές της Ελλάδας. Ολόκληρη η ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα. Υπεδείχθη ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής διατηρούμε το δικαίωμα σε απαντητική αντίδραση».

Η απάντηση της Αθήνας

Την «έντονη λύπη» του «για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του γενικού προξενείου στη Μόσχα, ως personae non gratae», εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές Σχέσεις», προσέθεσε, και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

«Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», κατέληξε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News