491
Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις της –διάσημης πλέον– χαλυβουργίας της Μαριούπολης. Το Azovstal, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί άμαχοι, βομβαρδιζόταν ανηλεώς επί πολλές εβδομάδες προτού «πέσει» στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι διοικούν, πλέον, ό,τι απέμεινε από την πόλη | REUTERS/Alexander Ermochenko

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι θέλουν να μετατρέψουν το Azovstal σε πάρκο αναψυχής

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 16:47
Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις της –διάσημης πλέον– χαλυβουργίας της Μαριούπολης. Το Azovstal, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί άμαχοι, βομβαρδιζόταν ανηλεώς επί πολλές εβδομάδες προτού «πέσει» στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι διοικούν, πλέον, ό,τι απέμεινε από την πόλη
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι θέλουν να μετατρέψουν το Azovstal σε πάρκο αναψυχής

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 16:47

Τον περασμένο μήνα, οι περίπου 2.500 υπερασπιστές του Azovstal, της τεράστιας βιομηχανικής εγκατάστασης που εξελίχθηκε σε σύμβολο αντίστασης, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, σε συνέχεια μίας μακράς και αδιάκοπης πολιορκίας, και η Μόσχα τοποθέτησε δική της διοίκηση στη Μαριούπολη, μία σημαντική πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία.

Ποιο θα είναι το μέλλον του εργοστασίου χάλυβα όπου χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές έδωσαν μία ύστατη μάχη προτού η πόλη πέσει στα χέρια των Ρώσων; Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το εργοστάσιο –από όπου δεν έλειψαν και οι κλοπές από τους Ρώσους, κατά το Κίεβο– πρόκειται να μετατραπεί σε «ζώνη αναψυχής» μετά το τέλος του πολέμου.

«Δεν υπάρχει λόγος να ξαναχτίσουμε το Azovstal. Αυτή η περιοχή μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως βιομηχανικό πάρκο ή ζώνη αναψυχής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Μαριούπολη μετά την κατάληψή της, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε πως η Μόσχα ήδη σχεδιάζει την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής, έγραψαν οι Times.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ενός προπύργιου των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, επίσης ανέφερε ότι το εργοστάσιο χάλυβα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πάρκο ή και σε κατοικημένη περιοχή. Επιπλέον, μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας, ο ίδιος δήλωσε ότι η καταστροφή του Azovstal από τις ρωσικές δυνάμεις έκανε τον αέρα στη Μαριούπολη «πολύ καθαρότερο».

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη και το 90% των κτιρίων της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού των 450.000 κατοίκων –προ του πολέμου– εγκατέλειψε την πόλη ή απελάθηκε στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πτώματα πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια με τους ουκρανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ακόμη και για ξέσπασμα χολέρας (περισσότερα εδώ).

Κατά τον Κουσνούλιν, πάντως, ο πληθυσμός της Μαριούπολης –της πόλης η οποία αδελφοποιήθηκε επισήμως από τη Ρωσία με την Αγία Πετρούπολη, την πατρίδα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Πούτιν– θα φτάσει το μισό εκατομμύριο σε δέκα χρόνια.

REUTERS/Alexander Ermochenko
Αγωνία για την τύχη των υπερασπιστών του Azovstal που αιχμαλωτίστηκαν

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ουκρανών μαχητών που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της μάχης για το Azovstal συνεχίζονται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Μερικοί κρατούνται στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ενώ άλλοι μαραζώνουν στις διαβόητες φυλακές Λεφόρτοβο, στη Μόσχα.

Ο Κυρίλλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σημαντικός αριθμός από αυτούς θα απελευθερωθεί σε ανταλλαγή κρατουμένων, αν και εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολη η απελευθέρωση των υψηλόβαθμων στρατιωτών, κατά τους Times.

Για τη Μόσχα, οι υπερασπιστές του Azovstal πρέπει πρώτα να δικαστούν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας πρόκειται να αποφανθεί αυτή την εβδομάδα για το αν θα χαρακτηρίσει την ομάδα ως «τρομοκρατική οργάνωση», μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης 20 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...