878
Ψάχνοντας για επιζώντες μέσα στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου | REUTERS/Anna Voitenko

«Εγκλημα πολέμου» η αιματηρή ρωσική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/06/2022 12:15
Ψάχνοντας για επιζώντες μέσα στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου
| REUTERS/Anna Voitenko

«Εγκλημα πολέμου» η αιματηρή ρωσική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/06/2022 12:15

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ρωσική πυραυλική επίθεση το απόγευμα της Δευτέρας σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, στην επαρχία Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Πυροσβέστες και στρατιώτες αναζητούσαν όλη τη νύχτα –και από το πρωί της Τρίτης ενέτειναν τις προσπάθειές τους– για εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου.

Συγγενείς των αγνοουμένων περίμεναν σε ένα ξενοδοχείο στον δρόμο όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο και όπου οι διασώστες έστησαν τη βάση τους.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λουνίν, τον κυβερνήτη της Πολτάβα, της περιφέρειας αυτής νοτιοανατολικά του Κιέβου όπου βρίσκεται το Κρεμεντσούκ, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται.

Στις βαυαρικές Αλπεις, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου».

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

(Governor of Poltava region Dmitry Lunin/Handout via REUTERS)

Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το εμπορικό κέντρο την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό πάνω από 1.000 άνθρωποι, δήλωσε αρχικά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως μαίνεται φωτιά.

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Μελέτσκι, σε ανάρτησή του στο facebook τόνισε πως μια ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε μια τοποθεσία «γεμάτη με πλήθος», προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Πρόσθεσε πως βρίσκεται στο σημείο, χωρίς να αναφέρει απολογισμό θυμάτων.

Ο ανταποκριτής του Economist, Όλιβερ Κάρολ, έκανε λόγο για «σκηνές τρόμου», επικαλούμενος άνδρα που του μιλούσε στο τηλέφωνο και του είπε: «Άνθρωποι ήταν στο κτίριο και οι τοίχοι έχουν αρχίσει να πέφτουν μέσα».

Η Δύση καταδίκασε τη βάρβαρη επίθεση 

Τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εντεινόμενες μάχες στην Ουκρανία και για την «αξιοκατάκριτη» επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Είναι αξιοθρήνητο, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε. Οποιοδήποτε είδος μη στρατιωτικής υποδομής, κάτι που περιλαμβάνει προφανώς εμπορικά κέντρα και αμάχους, δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί στόχο», είπε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.

Ενα ζευγάρι τραυματισμένο – δέχεται τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της πόλης(REUTERS/Anna Voitenko)

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, καταδεικνύει τη «σκληρότητα και τη βαρβαρότητα» του Βλαντίμιρ Πούτιν και το μόνο που κάνει είναι να «ενισχύει την αποφασιστικότητα» της Δύσης να στηρίξει το Κίεβο.

«Αυτή η φρικτή επίθεση έδειξε για άλλη μια φορά τα βάθη της σκληρότητας και της βαρβαρότητας στα οποία είναι έτοιμος να βυθιστεί ο ρώσος ηγέτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και όλων των άλλων χωρών της G7 να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε  την «απόλυτη φρίκη» του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου στην Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας και κάλεσε τον λαό της Ρωσίας να «δει την αλήθεια» καταπρόσωπο με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνόδευσε με βίντεο του κτιρίου στις φλόγες.

«Μοιραζόμαστε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων. Και την οργή μπροστά σε αυτό το αίσχος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ζελένσκι σε ΝΑΤΟ: Θέλουμε αντιπυραυλικά συστήματα

Η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για την αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, την επομένη της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο.

Σε σχόλια που έκανε στο Twitter πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του NATO, ο Ζελένσκι σημείωσε: «Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του NATO @jensstoltenberg. Υπογράμμισα την σημασία ενός ισχυρού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας για την Ουκρανία για την αποτροπή των ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ρωσία: Στόχος μας αποθήκη όπλων δίπλα στο εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, την Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το εμπορικό κέντρο «δεν λειτουργούσε» και ότι κάηκε από πυραύλους που έπληξαν διπλανή αποθήκη όπλων…

«Στο Κρεμεντσούκ, ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στην οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα υψηλής ακριβείας που είχαν παραληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος ακριβείας, επλήγησαν δυτικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά που ήταν συγκεντρωμένα στην αποθήκη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας με δήλωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του καναλιού του στο Telegram.

«Η έκρηξη των αποθηκευμένων πυρομαχικών για δυτικά όπλα προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο δίπλα στην αποθήκη, το οποίο δεν λειτουργούσε», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...