1269
Και μέσα σε όλα, ο Νικολάς Μαδούρο εξασκείται στα έγχορδα στη μέση του δρόμου | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Η Βενεζουέλα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Φεβρουαρίου 2017, 08:07
Και μέσα σε όλα, ο Νικολάς Μαδούρο εξασκείται στα έγχορδα στη μέση του δρόμου
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Η Βενεζουέλα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 25 Φεβρουαρίου 2017, 08:07

Την «αλήθεια», όπως είπε, σχετικά με τη Βενεζουέλα, θέλησε να… αποκαταστήσει, μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενουζέλας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως επειδή άκουσε την Πέμπτη «έναν υποτιθέμενο έγκυρο σχολιογράφο, εκτός από αυτά τα υποτιμητικά και τα προσβλητικά που είπε για τις στρατιές των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους χωρίς κανένα κέρδος, αφού εκθείασε το κέρδος ότι είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας, είπε και το εξής εκπληκτικό: “Οι κομμουνιστές που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα, γιατί κομμουνιστές είναι, έχουν πρότυπό τους τον Τσάβες και τον Μαδούρο, ο οποίος εφαρμόζει τη δίαιτα Μαδούρο και έχουν χάσει από έξι κιλά τουλάχιστον οι Βενεζουελάνοι”.

»Θέλω, λοιπόν, να του απαντήσω σε όλα αυτά τα απαξιωτικά. Και ξέρετε ποια σχόλια θυμίζουν, έτσι; Οι παλιοί τα θυμόμαστε. Με αυτά μεγαλώσαμε. Οι “Σοβιετολόγοι” τύπου Γεωργαλά τα έλεγαν αυτά. Τα θυμάστε αυτά. Και τα έλεγαν σε ποιους; Σε αυτούς που πηγαίναν στο σχολείο και έτρωγαν τα σκουπίδια κάθε πρωί. Σας δίνω, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία για αυτούς που έχουν πάθει απίσχναση και οι οποίοι είναι σε καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού, όπως ξέρετε. Του ΟΗΕ είναι, αγαπητοί συνάδελφοι. Στο διάστημα έχουν ανεγερθεί ενάμισι εκατομμύριο κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες. Και δόθηκαν δωρεάν. Ξέρετε τι είναι οι φαβέλες σε αυτές τις χώρες.

»Ακούστε κάτι άλλο. Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια που πριν από την Μπολιβαριανή επανάσταση ήταν στο 30%, σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού. Μάλιστα, ο αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη Βενεζουέλα ελεύθερη από την πείνα. Μάλιστα, το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ φέρει και το όνομα του Τσάβες. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας», κατέληξε ο ίδιος.

Η «αλήθεια», βέβαια, είναι κάτι πολύ σχετικό. Η ανακήρυξη της Βενεζουέλας από τον ΟΗΕ ως «ελεύθερης από φτώχεια», που επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια τελετή που έκανε στη Ρώμη -το 2015- η FAO (Oργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) αναγνωρίζοντας σε 71 χώρες τον αγώνα που έδωσαν κατά της φτώχειας. Ναι, ανάμεσά τους ήταν και η Βενεζουέλα. Λεπτομέρεια: Ο διευθυντής της Επιτροπής FAO του ΟΗΕ, Πιέτρο Τζενάρι, εξήγησε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ότι τα βραβεία δόθηκαν στις χώρες αυτές βάσει στατιστικών στοιχείων παλαιοτέρων ετών, ενώ «δεν λάβαμε υπ’ όψιν μας τα τελευταία γεγονότα σε κάθε χώρα».

Η… πραγματική αλήθεια είναι ότι η ανεργία, η ακραία φτώχεια και η πείνα στη Βενεζουέλα κατά τη διακυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η οικονομική κρίση και οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα έχουν θέσει τους ανθρώπους που ζουν εκεί, αντιμέτωπους με τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η Δημοκρατία, λόγω της αυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί ο Νικολάς Μαδούρο, τραβά τον δικό της Γολγοθά.

Ηταν Σεπτέμβριος του 2013 όταν για πρώτη φορά, μετά την εποχή των διθυράμβων για την επιτυχή διαδοχή του ιστορικού ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, από ένα δικό του παιδί, τον πρώην οδηγό λεωφορείου και συνδικαλιστή Μαδούρο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σημαντική κρίση.

https://www.youtube.com/watch?v=vWAayOVZPL0

Για την ακρίβεια, επρόκειτο για μια οικονομική, αλλά και κοινωνική κρίση, η οποία φάνηκε ότι εκδηλώθηκε λόγω της δραματικής έλλειψης… χαρτιών υγείας στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή όσα χαρτιά είχαν μείνει στη χώρα τριπλασιάστηκε η αξία τους, ενώ ξεκίνησαν και τα φαινόμενα της «μαύρης αγοράς».

Ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η Βενεζουέλα έχει τη χειρότερη οικονομία σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η ανεργία στη Βενεζουέλα την περσινή χρονιά άγγιξε το 18,1%, ενώ η πρόβλεψη για την τρέχουσα χρονιά είναι πως θα φθάσει το 21,4%. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός, από το… 500% που ήταν το 2016, αναμένεται να αγγίξει εφέτος το… 1.660%! Και δεν πρόκειται για λάθος στην πληκτρολόγηση.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το ΔΝΤ παρουσιάζει την κατάσταση όπως εκείνο θέλει-συμφέρει. Ας δεχτούμε ότι είναι αλήθεια. Πάντως, η κατάσταση της ανεργίας αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ενωσης Εργαζομένων της Βενεζουέλας (UNETE), σύμφωνα με τα οποία, το 2016 στη λίστα των ανέργων προστέθηκαν 600 χιλιάδες νέοι άνεργοι. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που, σύμφωνα με τα συνδικάτα, απολύθηκαν παράνομα και εκδικητικά την περασμένη χρονιά, επειδή δεν υποστήριζαν τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δρα καθεστωτικά.

Η κυβέρνησή του αποφεύγει να ανακοινώνει τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας. Γιατί, ανακοινώνει τα αντίστοιχα που αφορούν στην εγκληματικότητα; Οχι. Ισως αυτό συμβαίνει επειδή δεν προλαβαίνουν να μετρούν πτώματα: 30 χιλιάδες δολοφονίες σημειώνονται εκεί τον χρόνο. Λόγω πλήξης, από τις εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, υποθέτουμε. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βίας της Βενεζουέλας, η αναλογία ανθρωποκτονιών ανέρχεται σε 82 ανά 100.000 κατοίκους (στοιχεία 2014), ξεπερνώντας κατά τουλάχιστον 10 φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως αυτός διαμορφώνεται από την καταγραφή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα. Η Βενεζουέλα ανήκει στις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγρο, σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούνιο, υποστήριξε ότι το ¼ του πληθυσμού στη Βενεζουέλα υποσιτίζεται αφού αναγκάζεται να ζει με λιγότερα από δυο γεύματα την ημέρα, ενώ το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας έχει αυξηθεί.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το 73% των οικογενειών στη Βενεζουέλα ήρθαν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, το 2015. Η έλλειψη σε τρόφιμα και άλλα αγαθά άγγιξε το 82,8%, το 2016. Περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας.

Επιπλέον, ο κ. Αλμάγρο ανακοίνωσε πως το εθνικό νόμισμα έχασε το 99% της αξίας του από το 2003! Το 87% των πολιτών δηλώνει πως δεν διαθέτει χρήματα για να αγοράσει τα τρόφιμα που χρειάζονται για να ζήσει. Μόνο 7 είδη φαρμάκων από τα 100 που ζητάνε οι ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα φαρμακεία. Γάλα, ψωμί, λάδι, ζυμαρικά, σαπούνι είναι ορισμένα από τα είδη πρώτης ανάγκης που δεν υπάρχουν, πλέον, στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βενεζουέλα.

Μέτρα όπως η διήμερη εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, βλέπε συνεχείς διακοπές ρεύματος, είναι ενδεικτικά της κατάρρευσης την οποία αντιμετωπίζει το σύστημα στη Βενεζουέλα.

«Μίλησα ως όφειλα γιατί είμαι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας με τη Βενεζουέλα» είπε την Παρασκευή στα Παραπολιτικά 90,1 ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Πρόσθεσε πως δεν είπε ότι στη Βενεζουέλα ζουν ζωή χαρισάμενη.

Ομως, ακούσαμε πολύ καλά τι είπε και πώς το είπε, για ένα καθεστώς που προσπαθούν αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να το προσομοιάσουν, ιδεολογικά, με εκείνο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης και «πουλώντας» τη Βενεζουέλα ως πρότυπο οικονομικής και πολιτικής διάρθρωσης για τους, ανά τον κόσμο, Αριστερούς στην ιδεολογία. Μόνο τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι έτσι υπό τον Μαδούρο, ενώ ο Τσάβες προσπάθησε να συνδυάσει την αριστερή ιδεολογία και ρητορική με τον δυτικό, αστικό τρόπο διακυβέρνησης. Αλλά όλη αυτή η προσπάθεια εξέπνευσε όταν πέθανε ο -κατά πολλούς- θρύλος Τσάβες…

Στις 18/02/2014, οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν εδώ και εβδομάδες στη Βενεζουέλα, οδηγήθηκαν σε ευθεία σύγκρουση με τις αρχές ασφαλείας. Αποτέλεσμα των βίαιων επεισοδίων ήταν τρεις νεκροί και πάνω από 60 τραυματίες στη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά του προέδρου Μαδούρο από την εκλογή του, εκείνον τον Απρίλιο του 2013. Η μη κυβερνητική οργάνωση OVV ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια και συγκρούσεις, από την ημέρα της εκλογής του Μαδούρο, σε 24.800. Αλλά σύμφωνα με τους υποστηρικτές του καθεστώτος αυτού, αρκετοί από αυτούς βρίσκονται και στην Ελλάδα, όλα αυτά αποτελούν ασύστολα ψεύδη εκείνων που αγνοούν τον εν λόγω «σοσιαλιστικό παράδεισο», τη χώρα που δεν υπάρχει πείνα, φτώχεια, ανεργία, εκεί που υπάρχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά -ψωμί, γάλα, φάρμακα- ενώ πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και τα δικαιώματά του.

Οχι μόνο δεν περνούν ζωή χαρισάμενη, κύριε Μηταφίδη, αλλά οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν. Και είναι δεδομένο ότι η πραγματική Μπολιβαριανή Δημοκρατία, που ασπάζεται ο κ. Μηταφίδης, δεν γεννά τη συγκεκριμένη Μπολιβαριανή Αλήθεια που ισχυρίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...