546
Ο Νίκος Παππάς ως υπουργός Επικρατείας. Ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ταξιδέψει στο Καράκας. Για να πουλήσει φασόλια; | Nick Paleologos / SOOC

Πουλώντας φασόλια στη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 09:29
Ο Νίκος Παππάς ως υπουργός Επικρατείας. Ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ταξιδέψει στο Καράκας. Για να πουλήσει φασόλια;
|Nick Paleologos / SOOC

Πουλώντας φασόλια στη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2016, 09:29

Οσο και αν ακούγεται σουρεαλιστικό, το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα παρέα με τον κύπριο δικηγόρο και ειδικό στις offshore Αρτέμη Αρτεμίου, έχει αποκτήσει στοιχεία «Μπακαλόγατου». Εντάξει, το ξεκίνησε ο υπουργός Επικρατείας όταν δικαιολογώντας το ταξίδι του 2013 είπε στο ραδιόφωνο ότι είχαν πάει στο Καράκας για να εξετάσουν την αγορά προϊόντων από κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας.

Αυτήν την εκδοχή αμφισβήτησε ο δικηγόρος πρώτα μέσω twitter, με τη γνωστή πλέον φράση, για τις «πιπεριές» και τα «φασόλια».

Και μετά με δηλώσεις του στον «Ελεύθερο Τύπο», την εφημερίδα που έκανε την αποκάλυψη για το επίμαχο ταξίδι του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί και τώρα προνομιακές σχέσεις με στελέχη του Μαξίμου.

Τι δήλωσε ο κ. Αρτεμίου; «Να πουλήσουμε ελληνικά και κυπριακά αγροτικά προϊόντα, και όχι να αγοράσουμε, πήγαμε με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα». Ο κύπριος δικηγόρος, που εμπλέκεται και στα περιβόητα Panama Papers, υποστηρίζει ότι η Βενεζουέλα ήθελε φασόλια τέτοιας ποιότητας που δεν μπορούσε να καλύψει η ελληνική αγορά, άλλα μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να συνεργαστούν με εταιρείες τρίτων χώρων. Θα προμήθευαν και αντζούγιες, λαδί, ελιές, και προϊόντα μακράς διάρκειας. Ωστόσο, «στους οικονομικούς όρους τα τσουγκρίσαμε» σημειώνει.

«Ο κύριος Παππάς έκανε τις δουλειές του, και εγώ τις δίκες μου, και συναντιόμασταν μονό στις επίσημες εκδηλώσεις» σχολίασε ο κύπριος δικηγόρος. Τώρα τι «δουλειές» έκανε ο κ. Παππάς στο Καράκας εκείνη την εποχή, δεν διευκρίνισε ο κ. Αρτεμίου.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών παρών στις επαφές του κ. Παππά στη Βενεζουέλα ήταν και δικηγόρος που εκπροσωπούσε ελληνικό πετρελαϊκό κολοσσό γιατί εκείνη την περίοδο ανοίγονταν επενδυτικές ευκαιρίες στην Λατινική Αμερική καθώς ο νέος πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο είχε αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα σε επαφές για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου βορείως του ποταμού Ορινόκο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει τα προβλήματα της χώρας ούτε από το Καράκας, ούτε από το Πεκίνο, ούτε από τη Μόσχα, αλλά εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. «Για να μην υπάρξει κάτι καινούργιο δηλώνω ότι το 2006 είχα πάει και εγώ στη Βενεζουέλα σε ένα φεστιβάλ» σχολίασε χαριτολογώντας.

Το Ποτάμι: «Τι πασχίζει να κρύψει ο κ. Παππάς;»

Πάντως, το χιούμορ του κ. Ζαχαριάδη δεν φάνηκε να συμμερίζεται το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναρωτιέται «τι ήθελε και τι πασχίζει να κρύψει ο κ. Παππάς;».

«Ο κ. Παππάς στη σειρά συνεντεύξεων που δίνει τις τελευταίες ημέρες, αντί να απαντά, πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα για το περιβόητο ταξίδι του στη Βενεζουέλα», αναφέρει το Ποτάμι.

Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του κόμματος, «ισχυρίζεται το πρωτοφανές, ότι ταξίδεψε μαζί με επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα της αντιπολίτευσης. Λέει δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αντιπολίτευσης οργάνωνε επιχειρηματικές αποστολές».

Το Ποτάμι σημειώνει ότι «πέραν του γεγονότος, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πουθενά παγκοσμίως, οφείλει ο κ.Παππάς να μας πει ποιοι ήταν οι επιχειρηματίες που τον συνόδευαν στο ταξίδι και ποιες δουλειές διαπραγματεύθηκαν. Επίσης, ο κ.Αρτεμίου, από τη στιγμή που δεν πήγε για να αγοράσει… , γεννάται το ερώτημα τι ακριβώς έκανε με δεδομένη την υψηλή εξειδίκευσή του στις off shore».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του κόμματος τονίζει ότι «μια τόσο σημαντική πολιτικο-επιχειρηματική πρωτοβουλία, γιατί κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την πρόσφατη αποκάλυψή της από δημοσιογραφική έρευνα; Τι ήθελε και τι πασχίζει να κρύψει ο κ.Παππάς;».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...