345
Το κατάστημα στον αριθμό 5 της πλατείας Σεν-Μισέλ | gibert.fr

Η πανδημία και το Ιντερνετ απειλούν τα γαλλικά βιβλιοπωλεία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 13:42
Το κατάστημα στον αριθμό 5 της πλατείας Σεν-Μισέλ
|gibert.fr

Η πανδημία και το Ιντερνετ απειλούν τα γαλλικά βιβλιοπωλεία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 13:42

Τα πολλαπλά μέτωπα απέναντι στα οποία δίνουν αγώνα τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία καταδεικνύει η περίπτωση της αλυσίδας Gibert Jeune, η οποία αναγκάζεται να κλείσει ένα από τα εμβληματικά της υποκαταστήματα στο κέντρο του Παρισιού.

Η πανδημία χτύπησε σκληρά τα βιβλιοπωλεία και στη Γαλλία. Παρά τις εκκλήσεις των βιβλιοπωλών να εξαιρεθούν από το δεύτερο lockdown από τα τέλη Οκτωβρίου, τα καταστήματα έκλεισαν, όπως είχε συμβεί και την άνοιξη. Για πολλά ήταν σχεδόν η χαριστική βολή.

Οι πωλήσεις στα Gibert Jeune έπεσαν κατά 60% και για τον λόγο αυτόν η μητρική εταιρεία αποφάσισε να κλείσει το εμβληματικό κατάστημα στον αριθμό 5 της πλατείας Σαν-Μισέλ, γιατί ο ιδιοκτήτης του κτιρίου θα το πουλήσει.

Η ιστορία των Gibert Jeune άρχισε το 1886, από ένα πάγκο στις όχθες του Σηκουάνα, σύντομα όμως επεκτάθηκε με πολλά καταστήματα στο Πέμπτο Διαμέρισμα της Πόλης, τα οποία πωλούσαν καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία. Γρήγορα έγινε ένα από τα σημεία αναφοράς στο Καρτιέ Λατέν, τη γειτονιά των φοιτητών, των διανοούμενων και της Σορβόννης.

Στο εξαώροφο βιβλιοπωλείο συνέρρεαν φοιτητές που επιθυμούσαν να αγοράσουν φθηνά και από δεύτερο χέρι βιβλία λίγο πριν αρχίσει το ακαδημαϊκό έτος.

Πριν ακόμη από την πανδημία, οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων είχαν περιορίσει την κίνηση σε αυτό το κομμάτι του Παρισιού, γράφει o Guardian. Τα καταστήματα δεν είχαν υπολογίσει ακόμη και τον κίνδυνο από διαδικτυακά πολυκαταστήματα όπως το Amazon, που κυριαρχούν στα μεταχειρισμένα.

Εν τω μεταξύ, στα 50 χρόνια που έχουν περάσει από το άνοιγμα του υποκαταστήματος, έχει αλλάξει και ο χαρακτήρας του Καρτιέ Λατέν. Αν και ποτέ δεν έπαψε να είναι έδρα εκδοτικών οίκων και να φιλοξενεί εκατοντάδες βιβλιοπωλεία, έχουν αρχίσει να εισβάλλουν καταστήματα τροφίμων και ενδυμάτων, αλλοιώνοντας για πολλούς τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Ωρα λοιπόν για επανεφεύρεση της εικόνας του για το Gibert Jeune. Μπορεί να κλείνει ένα από τα εμβληματικά υποκαταστήματα, αλλά δεν λείπουν τα σχέδια για επέκταση με νέα μικρότερα, μέσα στο Παρίσι, αυτή τη φορά όχι στο τουριστικό κέντρο, αλλά σε γειτονιές.

Το lockdown βοήθησε εξάλλου τους ιδιοκτήτες της εταιρείας να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν απομακρύνεται και πολύ από τη γειτονιά του, οπότε δεν θα κατέβει και στο κέντρο της πόλης για βιβλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...