376
Στιγμιότυπο από το Νέο Δελχί της Ινδίας | REUTERS/Saumya Khandelwal

Νέο SOS, η μόλυνση του περιβάλλοντος απειλεί την επιβίωση μας

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 18:00
Στιγμιότυπο από το Νέο Δελχί της Ινδίας
|REUTERS/Saumya Khandelwal

Νέο SOS, η μόλυνση του περιβάλλοντος απειλεί την επιβίωση μας

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 18:00

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ. Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, το μολυσμένο νερό ή τον μόλυβδο σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Lancet Commission on Pollution and Health, μιας διεθνούς ομάδας άνω των 40 επιστημόνων που δημοσίευσε την σχετική ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό.

Εκτός από τους θανάτους που σχετίζονται με την ρύπανση, η έρευνα τονίζει ότι το πρόβλημα της μόλυνσης μας κοστίζει και τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Οι συντάκτες υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κρίση αυτή «απειλεί την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών».

2017-10-09T092430Z_405857062_RC11A5FA12A0_RTRMADP_3_INDIA-POLLUTION
Μια ημέρα σαν τις άλλες στο Νέο Δελχί της Ινδίας

«Η μόλυνση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνου της ανθρωποκαίνου εποχής. Απειλεί τη σταθερότητα των συστημάτων που στηρίζουν τη ζωή στη Γη» υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, ένας στους έξι πρόωρους θανάτους οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος ενώ το 92% των θανάτων αυτών σημειώνονται σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2015, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην Ινδία και 1,8 εκατομμύρια στην Κίνα.

2017-10-16T210111Z_1277638703_RC1EE4EB2390_RTRMADP_3_PARAGUAY-POLLUTION
Αμέτρητα νεκρά ψάρια από την ρύπανση στην Παραγουάη

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος καταγράφονται σε φτωχότερες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Σομαλία, το Τσαντ και η Ινδία. Χώρες, στις οποίες περίπου το 25% των θανάτων αποδίδεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες μάλιστα φοβούνται, ότι οι θάνατοι από μόλυνση της ατμόσφαιρας στη Νοτιοανατολική Ασία οδεύουν προς το διπλασιασμό τους μέχρι το 2050.

Pollution_death_Protagon_1

Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει σύμφωνα με τους επιστήμονες στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τα διάφορα καύσιμα. Από αυτά προκαλούνται καρδιακά νοσήματα και αναπνευστικά προβλήματα αλλά και καρκίνος των πνευμόνων.

Οσο για τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από την ρύπανση, στον σχετικό πίνακα δεσπόζουν το Μπρουνέι στη Νοτιοανατολική Ασία, η Σουηδία, η Φινλανδία και τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Ο επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στην έρευνα ομολόγησε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά ενώ σχολίασε ότι τους προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το πόσο γρήγορα μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από την αποκαλούμενη «μοντέρνα μόλυνση του περιβάλλοντος» αλλά και το πόσο υποβαθμισμένος ήταν ο κίνδυνος αυτός.

«Φοβόμαστε ότι η εκτίμηση των 9 εκατομμυρίων θανάτων που κάνουμε είναι πολύ μικρή και πιθανότατα να έχουμε πέσει έξω κατά εκατομμύρια» σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...