410
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρίνει και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων και την κατάργηση του Obamacare | REUTERS/Mark Makela

Πυρά από Ομπάμα και Μπους κατά της διχαστικής πολιτικής του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 12:31
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επικρίνει και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων και την κατάργηση του Obamacare
|REUTERS/Mark Makela

Πυρά από Ομπάμα και Μπους κατά της διχαστικής πολιτικής του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 12:31

Σκληρή κριτική από δύο πρώην προέδρους, από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζορτζ Μπους ο νεότερος, δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με διαφορετικές αφορμές και από διαφορετικές εκδηλώσεις, αλλά χωρίς και οι δύο να αναφερθούν ονομαστικά στον νυν πρόεδρο, ο Ομπάμα και ο Μπους (44ος και 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ αντίστοιχα) καταδίκασαν την πολιτική του διχασμού και του φόβου, αλλά και των προκαταλήψεων έναντι της μετανάστευσης η οποία, όπως είπαν, πάντα ήταν «δύναμη που αναζωογονούσε την αμερικανική κοινωνία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Δημοκρατικών στο Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να στείλουν στον κόσμο ένα μήνυμα ότι «απορρίπτουμε την πολιτική του διχασμού, την πολιτική του φόβου».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες και τις ίδιες πολιτικές διχασμού που έχουμε δει τόσες πολλές φορές τους περασμένους αιώνες. Νομίζαμε ότι “στείλαμε για ύπνο” κάποιες από τις πολιτικές που βλέπουμε σήμερα. Κάποιοι βλέπουν 50 χρόνια πίσω. Ελάτε τώρα, είμαστε στον 21ο όχι τον 19ο αιώνα!», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα σχόλια που έκανε λίγη ώρα αργότερα στη Βιρτζίνια: «Κάποιοι σκόπιμα θέλουν να κάνουν άλλους ανθρώπους να θυμώσουν, να δαιμονοποιήσουν ανθρώπους που έχουν διαφορετικές ιδέες».

2017-10-20T005928Z_962195596_RC17FE225250_RTRMADP_3_USA-BUSH-WEST-POINT
Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος βραβεύτηκε και μίλησε στην στρατιωτική ακαδημία του Γουεστ Ποιντ (REUTERS/Brendan McDermid)

Μερικές ώρες νωρίτερα από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος διαπίστωνε σε παρέμβασή του ότι «η μισαλλοδοξία έχει αποθρασυνθεί. Η πολιτική μας κατάσταση μοιάζει επιρρεπής σε θεωρίες συνωμοσίας και σε ξεκάθαρα κατασκευασμένα στοιχεία».

Ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος διαπίστωσε ότι η ένταση της υπεράσπισης της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει, «ιδιαίτερα ανάμεσα στους νεότερους ανθρώπους», ενώ έχουμε δει «τον δημόσιο λόγο να υποβαθμίζεται από την ωμή σκληρότητα». Ξεχάσαμε τον δυναμισμό που πάντα έφερνε στην Αμερική η μετανάστευση, επισήμανε ακόμη.

Προχώρησε μάλιστα και σε μια μάλλον ανησυχητική διαπίστωση ότι «κάποιες φορές φαίνεται ότι οι δυνάμεις που μας διαλύουν  είναι πιο ισχυρές από τις δυνάμεις που μας κρατούν ενωμένους».

Τέλος της περιόδου χάριτος

Είναι μια σπάνια εκδήλωση κριτικής κατά του νυν προέδρου, σπάζοντας τον άτυπο κανόνα της διακριτικότητας και του χώρου που αφήνουν οι πρώην πρόεδροι στον εν ενεργεία για να εργαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο απερίσπαστος.

Φαίνεται όμως ότι, λιγότερο από ένα χρόνο από την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η περίοδος χάριτος έχει λήξει.

Για τον Ομπάμα είχε λήξει μερικές μόνο εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ, όταν κατέκρινε την απαγόρευση εισόδου πολιτών από μουσουλμανικές χώρες, ενώ αργότερα είχε επικρίνει και την προσπάθεια του Τραμπ να καταργήσει το Obamacare.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...