244
|

Η Μέρκελ επιμένει: Η σχέση ΕΕ – Τουρκίας είναι προς το συμφέρον μας

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 19:03

Η Μέρκελ επιμένει: Η σχέση ΕΕ – Τουρκίας είναι προς το συμφέρον μας

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 19:03

«Λυπηρά» και «αχρείαστα». Ετσι χαρακτήρισε η Ανγκελα Μέρκελ τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία είχε κάνει τόσα για να κάμψει τον θυμό των Ευρωπαίων και να μην αποφασίσουν κυρώσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν πριν από δύο εβδομάδες, ένοιωσε μεν αδειασμένη από τη συμπεριφορά της Αγκυρας και τη νέα αποστολή του «Oruc Reis» για έρευνες σε ελληνικά νερά, όνως παρέπεμψε στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες.

Η ίδια προσέθεσε ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας».

«Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε με νόμηα η Μέρκελ.

Σε απλά ελληνικά, για τη Μέρκελ, παρά τα όσα έχει κάνει ως τώρα ο Ερντογάν, σημασία έχει η «σχέση» ΕΕ – Τουρκίας.