665
H εγκατάσταση «Thinline» toy Αϊ Γουέιγουεϊ είναι μια λεπτή φωτεινή γραμμή μήκους περίπου επτά χιλιομέτρων | Amsterdam Light Festival

Η «λεπτή γραμμή» του Αϊ Γουεϊγουέι λάμπει στο Αμστερνταμ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Νοεμβρίου 2017, 19:30
H εγκατάσταση «Thinline» toy Αϊ Γουέιγουεϊ είναι μια λεπτή φωτεινή γραμμή μήκους περίπου επτά χιλιομέτρων
|Amsterdam Light Festival

Η «λεπτή γραμμή» του Αϊ Γουεϊγουέι λάμπει στο Αμστερνταμ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 30 Νοεμβρίου 2017, 19:30

35 έργα τέχνης μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση «Thinline» του Αϊ Γουεϊγουέι, θα φωτίζουν για περίπου δύο μήνες τα κανάλια και το κέντρο πολιτισμού «Marineterrein» στον Άμστερνταμ. Ο κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, ο οποίος αμφισβητεί την έννοια των συνόρων, έχει δημιουργήσει μια λεπτή φωτεινή γραμμή μήκους περίπου επτά χιλιομέτρων που σηματοδοτεί ένα σύνορο μέσα στην ίδια πόλη.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 30 Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2018, με τη συμμετοχή σύγχρονων καλλιτεχνών, σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων το Φεστιβάλ Φωτός του Άμστερνταμ θα μετατρέψει το κέντρο της ολλανδικής πόλης σε ένα υπαίθριο μουσείο φωτός, το  μεγαλύτερο στον κόσμο.

Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας ειδικά για το Φεστιβάλ Φωτός του Άμστερνταμ και για τους συγκεκριμένους  χώρους οι οποίοι επιλέχτηκαν για την τοποθέτησή τους. Τα θέματά τους είναι υπαρξιακά και οι επισκέπτες μπορούν να τα βιώσουν κάνοντας περίπατο, ποδήλατο ή βαρκάδα στα γραφικά κανάλια της πόλης. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο μέρη, με έργα και εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί μέσα στο νερό και άλλα στη στεριά.

24210551_1472056486245365_1540832930111006679_o
Εντυπωσιακές εγκαταστάσεις μετατρέπουν το κέντρο του Αμστερνταμ σε ένα υπαίθριο μουσείο φωτός
Η έκθεση του νερού

Περιλαμβάνει 21 έργα τέχνης που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία των καναλιών και θα εκτίθενται μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2018. Ανάμεσά τους και η «Thinline» του Αϊ Γουεϊγουέι, εγκατάσταση με την οποία ο σταρ του φετινού φεστιβάλ προκαλεί τους επισκέπτες να σκεφτούν το νόημα των συνόρων τόσο εικαστικά όσο και στην κυριολεξία θέτοντας ερωτήματα όπως: Ποιος καθορίζει τα σύνορα; Τα σύνορα προστατεύουν ή αποκλείουν;

Εξίσου εντυπωσιακή, όμως, είναι και η γεωμετρική εγκατάσταση «infinita» του Σέσιλ Μπάλμοντ. Ο βρετανοσριλανκέζος αρχιτέκτονας  έχει δημιουργήσει μια «ραγισμένη» πυραμίδα που επιπλέει στο νερό, σχεδιασμένη έτσι ώστε να προκαλεί σκέψεις για την ουσία της ύπαρξής μας και ο,τιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Στην έκθεση του νερού, εκτός από το Studio Balmond, την Αγγλία εκπροσωπεί και η δημιουργός έργων ψηφιακής τέχνης Ρόνα Λι. Ακόμη, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ντρίτον Σελμάνι από το Κοσσυφοπέδιο και Μπάγκους Παντέγκα από την Ινδονησία, από τις ΗΠΑ οι Λώρεν Γιούιν και Μπεν Ζαμόρα, από τη Γερμανία η Κλαούντια Ρε και από το Βέλγιο το γραφείο design ACTLD του Κουρτ Φερμέουλεν. Τέλος από την Ολλανδία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λάμπερτ Καμπς, Φλόριαν Χάνσεφόορτ, Βίκτορ Ενγκμπερς, Κλάους Μέγιερ, Λίνε Λένγκτε  και τα γραφεία Paul Vendel & Sandra de Wolf, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten και Gerard Slokker & Ludy Feyen

Η έκθεση της στεριάς

Θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2018, και για πρώτη φορά φιλοξενείται στο «Marineterrein», το ιστορικό ναυπηγείο  του Άμστερνταμ στο νησάκι Κάτενμπουργκ -πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό- που έχει, πλέον, μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό κέντρο. Στο «Marineterrein» παρουσιάζονται 15 έργα μεταξύ των οποίων και μια εγκατάσταση του AlexP με 576 λαμπτήρες LED που κρέμονται από ένα κυκλικό πλαίσιο. Στον ίδιο χώρο δύο καλλιτέχνες από τον Καναδά, η εικαστικός Ριάνα Νιτσέφορο και ο φωτογράφος Φιλ Σάδερλαντ, έχουν  δημιουργήσει ένα διαδραστικό φωτογραφικό περίπτερο που τοποθετεί τους επισκέπτες στο προσκήνιο και εξερευνά τις επιπτώσεις του φωτός και της προβολής.

24173504_1472055952912085_3491267575350093625_o
Η εγκατάσταση MYTH (Μύθος) του Μπεν Ζαμόρα

Ακόμη εκτίθενται έργα των Ολλανδών Πέτερ Φινκ, Φίνι Τζόουνς, Χέλμουτ Ντικ, Λίντι Σιξ, ΑλεξΠ, Φερένα Χολ, Χάνα Μπέτσεμα, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg και Amsterdam Creative Industries Nework. Την Ιαπωνία εκπροσωπούν οι Τακέο Σουργκαμάτα και Γιασουχίρο Τσίντα, την Ιταλία οι ATI Suffix, τη Γερμανία οι Μόριτζ Βαλντεμάγιερ και Λιούμποφ Μποσκβίνα ενώ συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες από το Ιράν Σίμα Γιαχάνι, Ζόχα Χανίκι και Σίνα Χασανλού.

Thinline limited edition

Ειδικά για το φεστιβάλ φωτισμού του Άμστερνταμ, ο Αϊ Γουεϊγουέι δημιούργησε ακόμη ένα έργο (με διαστάσεις 60x45x45 εκ) σε περιορισμένη έκδοση 100 αντιτύπων που είναι όλα αριθμημένα και υπογεγραμμένα και θα παραδίδονται μαζί με πιστοποιητικό γνησιότητας από το γραφείο του φεστιβάλ. Το κέρδος της σειράς θα συμβάλλει στην υλοποίηση της εγκατάστασης «Thinline», η οποία θα παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

AMSTERDAM-thinline

Info

Κατόπιν προ-εγγραφής η τιμή του έργου του Αϊ Γουεϊγουέι είναι 2.500 ευρώ και συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ και  έξοδα αποστολής.
Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]
www.amsterdamlightfestival.com

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...