271
Μέλη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» περισυλλέγουν ένα από τα έξι νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν πρόσφατα στις ακτές της βόρειας Σάμου | Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Νεκρά δελφίνια ξεβράζει το Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2019, 12:17
Μέλη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» περισυλλέγουν ένα από τα έξι νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν πρόσφατα στις ακτές της βόρειας Σάμου
|Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Νεκρά δελφίνια ξεβράζει το Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2019, 12:17

Δεκατρία νεκρά δελφίνια βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδας στις ακτές του βορειοανατολικού Αιγαίου, περίοδος που συμπίπτει με τις ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα νεκρά δελφίνια καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με πιο πρόσφατο περιστατικό την Τετάρτη.

Τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου. «Πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά ζώα και τίποτε δεν δικαιολογούσε τον πρόωρο θάνατό τους», λέει στην «Κ» η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπελάγους».

Την ίδια περίοδο συνήθως το Ινστιτούτο έβρισκε ένα ή δύο δελφίνια νεκρά. «Τα δελφίνια που βρήκαμε είχαν παρασυρθεί από τους βορειοδυτικούς ανέμους, από περιοχές του κεντρικού και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ομως, αν αναλογιστούμε την ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων της περιοχής, με κυρίως δυσπρόσιτες ακτές, κατανοούμε πως τα νεκρά θαλάσσια θηλαστικά που βρήκαμε αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο σκάφος μας να βγει στο ανοιχτό πέλαγος και να έχει καλύτερη εικόνα», εξηγεί  ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης.

«Η αύξηση των εκβρασμών δελφινιών συμπίπτει χρονικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο. Ενώ και τα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά θηλαστικά, παραπέμπουν σε μεταφορά τους από τις περιοχές των ασκήσεων. Συνεπώς, αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα», υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπίδης.

Την περίοδο αυτή, περισσότερα από 100 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν σε μεγάλη άσκηση.