746
Ο Κόμπι Μπράιαντ το 2012, πάντα χαμογελαστός. Η χαρά του παιχνιδιού ήταν ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματά του | REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo

Η άγνωστη κληρονομιά του Κόμπι Μπράιαντ

Sportscaster Sportscaster 28 Ιανουαρίου 2020, 11:21
Ο Κόμπι Μπράιαντ το 2012, πάντα χαμογελαστός. Η χαρά του παιχνιδιού ήταν ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματά του
| REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo

Η άγνωστη κληρονομιά του Κόμπι Μπράιαντ

Sportscaster Sportscaster 28 Ιανουαρίου 2020, 11:21

Οσο ζούσε και έπαιζε για τους Λέικερς, ένα ξυπνητήρι, ή μια υπενθύμιση στο κινητό, συνέδεε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν είχαν κάποιο άλλο κοινό σημείο. Κάπου ήταν μέρα, κάπου ήταν νύχτα, μα σε κάθε γεωγραφική συντεταγμένη οι λάτρεις του ωραίου αθλητικού θεάματος δεν ήθελαν να χάσουν ούτε λεπτό από τις παραστάσεις του. Το μεγαλείο του, ως παίκτη, το είχαμε εκτιμήσει όπως του άξιζε. Τώρα, μέσα στον παγκόσμιο λυγμό για τον θάνατό του, μαθαίνουμε και για τη χαρισματική του προσωπικότητα. Η κληρονομιά του Κόμπι Μπράιαντ είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

♦  Ο «Black Mamba» άφησε πίσω του μια νέα γενιά αθλητών που εμπνεύστηκαν από εκείνον. Οχι μόνον επειδή η φωτογραφία του κρεμόταν στον τοίχο των παιδικών τους δωματίων, ούτε γιατί ζήλεψαν τα απίθανα καλάθια του και θέλησαν να γίνουν σαν αυτόν. Ο Κόμπι υπήρξε, ίσως, ο μόνος σούπερ-σταρ του ΝΒΑ (και από τους ελάχιστους σε όλα τα σπορ), που επιχείρησε συνειδητά να μεταλαμπαδεύσει στους νεώτερους τη νοοτροπία του νικητή. Η «Mamba mentality» (έγινε και βιβλίο) διδάχθηκε από τον Κόμπι σε μια σειρά από διαλέξεις και συνεντεύξεις, και επηρέασε αθλητές -όχι μόνο του μπάσκετ- σε όλο τον Κόσμο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας απ’ αυτούς.

Βγαίνοντας από το βουβό του πένθος, ο «Greek Freack» δήλωσε (μέσω του επίσημου ιστότοπου των Μιλγουόκι Μπακς) ότι ο Κόμπι τον έμαθε να μη φοβάται, να μην τον ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος και να κάνει τη δουλειά του, να είναι χαμογελαστός, και ότι θα πρέπει να θυσιάσει πολλά για να πετύχει. «Θυμάμαι τις κουβέντες μας», αφηγείται –μεταξύ άλλων– ο Giannis. «Με άλλαξε, άλλαξε το ποιος είμαι. Σίγουρα με βοήθησε. Τον θαύμαζα. Είναι ένας από τους λόγους που παίζω μπάσκετ και είμαι σήμερα εδώ… Είχε αυτό το χάρισμα, νομίζω ότι άγγιξε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον Κόσμο… Οταν φύγω, εάν έχω καταφέρει να επηρεάσω τη ζωή των ανθρώπων όπως εκείνος, θα είναι ευλογία για μένα».

♦  Ο «Black Mamba» άφησε πίσω του στρατιές φιλάθλων, που αγάπησαν το μπάσκετ -και τα σπορ, γενικότερα- εξαιτίας του. Διότι, σε αντίθεση με άλλους τεράστιους παίκτες, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ήταν ένας «γήινος» σούπερ-σταρ, προσιτός, κοσμοπολίτης, με γνώση και σεβασμό για τον πέρα από το ΝΒΑ Κόσμο. Μιλούσε δύο γλώσσες (ιταλικά και ισπανικά), ήταν «ανοιχτός» στις διαφορετικές κουλτούρες και τα άλλα σπορ. Είχε ζήσει στην Ιταλία, είχε παίξει ποδόσφαιρο (υποστήριζε τη Μίλαν), γνώριζε -ή φρόντιζε να μαθαίνει- ιστορικά στοιχεία για κάθε τόπο που επισκεπτόταν, αγκάλιαζε τους ανθρώπους και ενδιαφερόταν για τα έθιμά τους. Ηταν το πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού. Δεν είναι τυχαίο που έγινε άγαλμα στην Κίνα, ενώ ακόμη δεν είχε αποσυρθεί από τα γήπεδα.

♦  Ο «Black Mamba» άφησε πίσω του μια αυτοκρατορία επιχειρήσεων, επενδύοντας με μαεστρία ένα μεγάλο μέρος των 679,4 εκατομμυρίων δολαρίων (616,46 εκατ. ευρώ) που, σύμφωνα με το Forbes, έβγαλε από το μπάσκετ. Τις ιδέες του και τις επιλογές του θα τις θαύμαζαν ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι των μπίζνες. Το 2016, τη χρονιά που εγκατέλειψε τη δράση, φιγουράριζε, ήδη, στο Νο 33 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών.

Το «τιτίβισμα» του Ομπάμα («Ο Κόμπι ήταν ένας μύθος στο παρκέ, και είχε μόλις ξεκινήσει σε αυτό που θα αποδεικνυόταν εξίσου σημαντική δεύτερη πράξη»), την εκτός γηπέδων δραστηριότητά του εννοούσε. Είχε αρχίσει το 2013, όταν, μαζί με τον Τζεφ Στίμπελ του Web.com, ίδρυσαν ένα fund επιχειρηματικών κεφαλαίων που, σήμερα, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επενδύσεις σε δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και δεδομένων. Το 2016 ήταν η σειρά της Granity Studios, μιας εταιρείας με αντικείμενο τη δημιουργική αφήγηση γύρω από τα σπορ. Για μια ταινία μικρού μήκους, το 2018 βραβεύτηκε με Οσκαρ.

Είχε και προσωπικές επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, το 2014 εξαγόρασε το 10% των μετοχών του ενεργειακού ποτού Body Armor, έναντι 5,44 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το μερίδιό του άξιζε… 181 εκατ. ευρώ. Ανοιξε, επίσης, τη «Mamba Academy» (εκεί κατευθυνόταν με το μοιραίο ελικόπτερο), την αθλητική ακαδημία που διοργανώνει τη Mamba League: ένα πρωτάθλημα μπάσκετ για νέους, με δωρεάν πρόσβαση.

♦ Ο «Black Mamba» άφησε πίσω του τεράστια περιουσία. Το Celebrity Net Worth ανέφερε ότι, τη στιγμή του θανάτου του, η καθαρή της αξία ανερχόταν σε 544 εκατ. ευρώ, όμως είναι πολύ μεγαλύτερη και θα πάρει χρόνο για να αποτιμηθεί επακριβώς.

♦ Ο «Black Mamba» άφησε πίσω του τη βιογραφία του, γραμμένη από τον Ρόλαντ Λέιζενμπι, που θα κυκλοφορήσει συντόμως και στα ελληνικά (σε μετάφραση του Νίκου Παπαδογιάννη).

♦ Ο «Black Mamba» άφησε πίσω του τη χαρά του παιχνιδιού, που τόσο απλόχερα πρόσφερε. Απίθανες παραστάσεις, που θα του χαρίσουν την αθανασία. Οπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...