595
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σεούλ | Lee Jin-man/Pool via REUTERS

Η «καλημέρα» του Μπάιντεν στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 12:42
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σεούλ
|Lee Jin-man/Pool via REUTERS

Η «καλημέρα» του Μπάιντεν στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2022, 12:42

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από τη Σεούλ πως είναι προετοιμασμένος για μια ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα, αλλά επανέλαβε πως είναι ανοικτός στον διάλογο με ένα… ασυνήθιστο μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, λίγο προτού αναχωρήσει για την Ιαπωνία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε τι που μπορεί να κάνει η Βόρεια Κορέα», είπε, και πρόσθεσε ότι  «δεν ανησυχεί» απέναντι στο ενδεχόμενο μιας πυρηνικής δοκιμής.

Οταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν έχει ένα μήνυμα για τον Κιμ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε λακωνικά: «Καλημέρα. Τελεία».

Με αυτόν τον τρόπο ο Μπάιντεν θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα. Οι συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ είναι σε νεκρό σημείο μετά την αποτυχία μιας συνάντησης κορυφής το 2019 ανάμεσα στον Κιμ και τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν αναχώρησε την Κυριακή από τη Νότια Κορέα για την Ιαπωνία, έναν άλλο μεγάλο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και δεύτερο σταθμό της πρώτης προεδρικής περιοδείας του στην Ασία.

Στενή συνεργασία με τη Νότια Κορέα

Στη Σεούλ, συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γιουν Σουκ-γέολ, έναν φιλοαμερικανό συντηρητικό που ανήλθε στην εξουσία στις αρχές Μαΐου. Οι δύο πρόεδροι έκαναν λόγο για εντατικοποίηση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των χωρών τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση απειλών του Κιμ.

Ο Γιουν έκανε επίσης λόγο για την ανάπτυξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα του «στρατηγικών μέσων» για να αντικρουστεί «μια πυρηνική επίθεση». Τα μέσα αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν «μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους, αντίθετα με το παρελθόν όπου σκεπτόμαστε μόνο μια πυρηνική ομπρέλα για την αποτροπή», διευκρίνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με αμερικανούς στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, σε βάση των ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα – REUTERS/Jonathan Ernst

Η ανάπτυξη τέτοιων όπλων ή η εντατικοποίηση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ που θεωρεί πως αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι γενικές πρόβες για μια εισβολή.

Οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν πως η Βόρεια Κορέα τελείωσε τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση μιας πυρηνικής δοκιμής, που θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν αποκλείεται η δοκιμή αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ασία.

Σε μια ένδειξη των αμερικανικών φιλοδοξιών στην περιοχή, ο Μπάιντεν έκανε λόγο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιουν, για έναν «παγκόσμιο ανταγωνισμό ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα απολυταρχικά καθεστώτα» και δήλωσε πως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι, σε αυτό τον ανταγωνισμό, ένα ουσιαστικό πεδίο μάχης.

«Μιλήσαμε επί μακρόν για την ανάγκη να φροντίσουμε ώστε (αυτή η συνεργασία) να μην περιοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Κορέα, αλλά να περιλαμβάνει συνολικά τον Ειρηνικό, τον Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό. Πιστεύω πως (αυτό το ταξίδι) είναι μια ευκαιρία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών υποδέχεται τον αμερικανό πρόεδρο στην αμερικανική στρατιωτική βάση έξω από το Τόκιο, την Κυριακή – REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Προτού φύγει από τη Σεούλ, ο αμερικανός πρόεδρος συνάντησε τον επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai για να τον ευχαριστήσει για την απόφαση του κολοσσού να επενδύσει 5,5 δισεκ. δολάρια σε εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Τζόρτζια.

Επισκέφθηκε επίσης αμερικανούς και νοτιοκορεάτες στρατιώτες με τον Γιουν, ένδειξη της «πραγματικά ολοκληρωμένης» οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας των δύο χωρών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Στην Ιαπωνία, ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο, πριν από τη σύνοδο, την Τρίτη, του Quad, ενός διπλωματικού σχήματος όπου συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει εκεί μια νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το εμπόριο στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...