1117
Θεοδωράκης και Γεννηματά την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Μια μέρα μετά διαφάνηκε πως οι δυό τους έχουν ελάχιστα κοινά σημεία | SOOC

Η Φώφη έβαλε τέλος στον αρραβώνα με το Ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 14:12
Θεοδωράκης και Γεννηματά την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Μια μέρα μετά διαφάνηκε πως οι δυό τους έχουν ελάχιστα κοινά σημεία
|SOOC

Η Φώφη έβαλε τέλος στον αρραβώνα με το Ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 14:12

Εξι μήνες. Τόσοι πέρασαν από εκείνη την πρώτη και γεμάτη υποσχέσεις συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή με σκοπό να γεννηθεί κάτι καινούργιο στην Κεντροαριστερά – και να υπάρξει μια σοβαρή εναλλακτική πολιτική επιλογή για τη χώρα και για τους ψηφοφόρους που μέχρι και σήμερα παραμένουν πολιτικά άστεγοι, ένα κόμμα για αυτούς που δεν «τσιμπάνε» στο δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης.

Δεκαοκτώ ώρες. Τόσες πέρασαν από το μπαράζ των ανακοινώσεων Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Τρίτης με τις οποίες τα δύο κόμματα ανέλυαν υποτίθεται τα βήματα «που πρέπει να γίνουν», αλλά εξέθεταν εμμέσως πλην σαφώς το καθένα τις ανεπάρκειες και τις παλινωδίες της άλλης πλευράς. Δεκαοκτώ ώρες μέχρι η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της το μεσημέρι της Τετάρτης στον Real FM, να βάλει ουσιαστικά ένα τέλος στον διάλογο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για την αναδιάταξη και τη συγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Εχουμε κάνει υποχωρήσεις, υπομονή, δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές, αλλά εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Κλιμακώνοντας μάλιστα την επίθεσή της προς το Ποτάμι, η κυρία Γεννηματά έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν υπήρχε «μπέσα» σε αυτή τη διαδικασία. «Η Κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα και πίστη στο εγχείρημα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι η ηγεσία του Ποταμιού «δεν θέλει» την συμπόρευση, για να συμπληρώσει: «Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες, κάπου αλλού θέλουν να πάνε». 

Οπως εξήγησε, πήρε η ίδια προ καιρού την πρωτοβουλία για συνένωση των όμορων χώρων, καθώς «στην κοινωνία υπάρχει δίψα και προσδοκία να ξαναγεννηθεί αυτή η παράταξη και περιμένουν έργο χειροπιαστό».

Η κυρία Γεννηματά συμπλήρωσε με νόημα: «Δώσαμε χρόνο στο Ποτάμι να αποφασίσει το στίγμα του. Ανήκει στην Κεντροαριστερά; Θέλει κεντρικό ρόλο ή είναι άλλες οι επιδιώξεις του; Από τον Ιούλιο περιμένουμε να δούμε τις διαδικαστικές απόψεις του Ποταμιού. Και χθες είδαμε μια ανοιχτή επιστολή που λέει άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ».

Οπως φαίνεται το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στη βάση των κομμάτων, όσο στις ηγεσίες. Το είπε το πρωί στον ΒΗΜΑ FM o βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός που με το γνωστό του στιλ ανέφερε για τον πολιτικό αρραβώνα: «Από την αρχή είχε κάποια θεματάκια. Δεν ξέρω, είναι οι ηγετικές επιθυμίες και επιδιώξεις και της Φώφης και του Σταύρου…»

Σύμφωνα με μια γραμμή ενημέρωσης υπήρχε μια βασική στρατηγική διαφορά ανάμεσα στην κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη: μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ή εκ προοιμίου αποκλεισμός κάθε τέτοιας προοπτικής; Το πρώτο το αφήνει ως ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο το απαιτεί το Ποτάμι στη λογική ότι «δεν υπάρχει “καλός ΣΥΡΙΖΑ”». Την Τετάρτη στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεταν το ερώτημα αν τελικά το Ποτάμι «θέλει να μας πάει στον ΣΥΡΙΖΑ». Και σύμφωνα πάντα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, αυτό εννοούσε και η κυρία Γεννηματά όταν είπε στην συνέντευξη της ότι υπάρχουν σκοπιμότητες από την ηγεσία του Ποταμιού.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον κ. Θεοδωράκη ότι δεν ασπάζεται τον όρο «Κεντροαριστερά». «Ποτέ τον όρο Κεντροαριστερά, δεν τον αποδέχθηκε στις συζητήσεις. Δεν έχετε ακούσει ποτέ τον κ. Θεοδωράκη, που λέει, “εμείς είμαστε Κέντρο”, “δεν είμαστε Κεντροαριστερά”, “δεν έχουμε σχέση”;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου στον BHMA FM.

Η απάντηση του Ποταμιού

Η απάντηση του Ποταμιού στα όσα δήλωσε στη συνέντευξή της η κυρία Γεννηματά ήταν εξίσου σκληρή, προδικάζοντας το οριστικό τέλος, μολονότι, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του γραμματέα Οργανωτικού Παντελή Αβραμίδη, οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου κόμματος «παραμένουν στο τραπέζι».

«Για να μην παραφρονήσουμε εντελώς! Το Ποτάμι χθες επανέλαβε δημόσια και με ξεκάθαρο τρόπο “ναι! πάμε για ένα νέο Κίνημα”. Οχι με στημένες κάλπες, όχι με σημαδεμένα χαρτιά αλλά με ανοιχτές διαδικασίες. Και επειδή η κυρία Γεννηματά αρέσκεται στις αναβολές, προτείναμε να ξεκινήσει η διαδικασία με κοινή συνέντευξη Τύπου την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου. Τι πιο σαφές; Προφανώς όμως η κυρία Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση.

» Μια ανοιχτή διαδικασία σαν και αυτή που προτείνει το Ποτάμι, θα είναι το έναυσμα για να επιστρέψουν στη δράση δυνάμεις που δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον παλαιοκομματισμό και τη μιζέρια.

» Οπως φάνηκε και από την αρχική αμφίσημη συμπεριφορά της στον εκλογικό νόμο και με τις κατά καιρούς δηλώσεις της, η κυρία Γεννηματά και κάποιοι σύμβουλοί της – κόντρα στη διάθεση των περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ – προσδοκούν συνεργασίες με τον “καλό ΣΥΡΙΖΑ”. Και ενοχλήθηκαν που στην ανοιχτή επιστολή μας ήμασταν ξεκάθαροι. Το νέο Κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά από συντηρητικούς και λαϊκιστές. Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι επιλογή για τους πολίτες που πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Ομως όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να συζητηθούν στην “προεκλογική περίοδο” για την εκλογή του νέου αρχηγού και να αποφασιστούν από το συνέδριο που θα συγκληθεί. Οσοι τορπιλίζουν τον διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε. Οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου Κινήματος παραμένουν στο τραπέζι».

Βολές και από τον Θεοχαρόπουλο

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, υπενθύμισε πως κόμματα και κινήσεις πολιτών έχουν ήδη από το καλοκαίρι συγκροτήσει Επιτροπή Διαλόγου, με τη συμμετοχή και του Ποταμιού. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο όλων, το οποίο συμφωνήθηκε έπειτα από τρίμηνη δουλειά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να μείνουν στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες, περιχαρακώσεις και εγωισμοί, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν όλοι, με στόχο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη.

«Τόνισα και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι χρειάζεται ενότητα, να προχωρήσουμε όλοι μαζί για τον ενιαίο φορέα της προοδευτικής παράταξης. Αυτό που χρειάζεται ο χώρος είναι ενότητα και ανανέωση, για αυτό πρώτα να πετύχουμε την ενωτική δράση. Χωρίς ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια και προσχηματικές δικαιολογίες» πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Υποστήριξε ότι στόχος είναι ο αυτόνομος πόλος της Κεντροαριστεράς, που δεν θα αποτελεί συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε πως χρειάζεται ένας ισχυρός εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχουν σε ορισμένους και άλλες αντιλήψεις» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την επιστολή του Ποταμιού είπε: «Διέκρινα πολιτικές υπεκφυγές, παλινωδίες, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και βλέπω και σε αυτό το θέμα ότι δεν δέχεται, για παράδειγμα, την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, που και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης την είχε ζητήσει δημόσια πολλές φορές, λέγοντας τώρα ότι θέλει κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ. Αυτή η λογική των παλινωδιών δεν μπορεί να βγάλει πέρα τη χώρα και τον χώρο» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...