941
Η φωτογραφία σύλληψης και προσαγωγής του Τραμπ έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων διασημοτήτων που συνελήφθησαν στο παρελθόν, από την Τζέιν Φόντα μέχρι τον Ιωσήφ Στάλιν και τον Αλ Καπόνε | Fulton County Sheriff's Office/REUTERS

Ο Τραμπ στο άλμπουμ με τα mugshots ισχυρών και διασήμων

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2023, 11:42
Η φωτογραφία σύλληψης και προσαγωγής του Τραμπ έρχεται να προστεθεί σε εκείνες άλλων διασημοτήτων που συνελήφθησαν στο παρελθόν, από την Τζέιν Φόντα μέχρι τον Ιωσήφ Στάλιν και τον Αλ Καπόνε
|Fulton County Sheriff's Office/REUTERS

Ο Τραμπ στο άλμπουμ με τα mugshots ισχυρών και διασήμων

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2023, 11:42

Από τότε που άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή τα κατηγορητήρια κατά του Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγους μήνες, το κοινό αναρωτιέται: Μπορεί ένας πρώην πρόεδρος μιας χώρας να οδηγηθεί υπό σύλληψη στο αστυνομικό τμήμα; Θα του περαστούν χειροπέδες; Θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα; Και, ίσως το πιο σημαντικό σε αυτήν την ψηφιακή εποχή: θα του βγάλουν φωτογραφία κρατουμένου;

Ο Τραμπ απέφυγε τη φωτογραφία κράτησης για τις τρεις πρώτες κατηγορίες εναντίον του, αλλά αυτό άλλαξε την Πέμπτη, όταν παραδόθηκε στη φυλακή της κομητείας Φούλτον, στην Ατλάντα, κατηγορούμενος για τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020.

Στην ιστορική φωτογραφία που τράβηξε το αστυνομικό τμήμα της Πολιτείας της Τζόρτζια, ο Τραμπ έχει το γνωστό ανυπάκουο βλέμμα για το οποίο έχει γίνει διάσημος την τελευταία δεκαετία. Αλλωστε, ως πρώην τηλεοπτικός αστέρας, γνωρίζει πολύ καλά πώς να στηθεί μπροστά από κάθε φακό, ώστε να μεταφέρει το όποιο μήνυμά του.

Φωτογραφίες των κατηγορουμένων ως συνεργατών του κυκλοφόρησαν επίσης τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης και δικηγόρου του, Ρούντι Τζουλιάνι. Οι λάτρεις των φωτογραφιών κράτησης έχουν τώρα ένα νέο ιστορικό ενσταντανέ για να προσθέσουν στο «πάνθεόν» τους.

Η εφημερίδα Washington Post παρουσίασε ένα αφιέρωμα στις πιο ιστορικές φωτογραφίες σύλληψης στην Ιστορία. Περιλαμβάνει τους δύο πρώτους ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης, Λένιν και Στάλιν, τον Μουσολίνι, τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ,  δολοφόνο του προέδρου Τζον Κένεντι και πολλούς ακόμα.

Οι δικτάτορες

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με φωτογραφία κράτησης στον κόσμο, αλλά δεν είναι ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης με τέτοια φωτό στο ενεργητικό του. Μερικοί από τους πιο διαβόητους δικτάτορες του 20ού αιώνα πέρασαν από τη σύλληψη στην εξουσία.

Εδώ, ένας νεαρός Βλαντίμιρ Λένιν μετά τη σύλληψή του στην Αγία Πετρούπολη για τις επαναστατικές του δραστηριότητες, είτε το 1895 είτε το 1897. Είκοσι χρόνια αργότερα θα γινόταν ο αρχηγός της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ρωσίας.

Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν (Okhrana)

Τον ακολούθησε στη σύλληψη –και τον διαδέχθηκε στην ηγεσία της σοβιετικής αυτοκρατορίας– ο Ιωσήφ Στάλιν, ο διαβόητος δικτάτορας, του οποίου η φωτογραφία κράτησης λήφθηκε το 1911, σε μία από τις πολλές συλλήψεις του από το τσαρικό καθεστώς. Σε αυτήν είναι μόλις 30 ετών.

Ιωσήφ Στάλιν (Okhrana)

Oταν ο ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ήταν νέος, πριν ακόμη ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, λιποτάκτησε από τον ιταλικό στρατό και πήγε στην Ελβετία. Εκεί συνελήφθη το 1903 και απελάθηκε.

Μπενίτο Μουσολίνι (State Archives of the Canton of Berne)
Οι εγκληματίες

Ο Αλ Καπόνε ήταν ο διαβόητος ηγέτης της μαφίας του Σικάγου, αλλά τελικά καταδικάστηκε για ομοσπονδιακές κατηγορίες φοροδιαφυγής το 1931. Εδώ «ποζάρει» σε φωτογραφία κράτησης που τραβήχτηκε το 1932, στην αρχή της ποινής του στην ομοσπονδιακή φυλακή της Ατλάντα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εννέα χρόνια αργότερα, ήταν αδύναμος, άρρωστος και ανίκανος να επιστρέψει στην εγκληματική ζωή του.

Αλ Καπόνε (FBI)

Η φωτογραφία σύλληψης του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, που τραβήχτηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963, είναι σίγουρα η δεύτερη πιο διάσημη εικόνα του, μετά το απίστευτο ζωντανό τηλεοπτικό πλάνο του πυροβολισμού του από τον Τζακ Ρούμπι λίγες ημέρες αργότερα.

Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ (Getty Images)
Οι αγωνιστές των πολιτικών δικαιωμάτων

Οι φωτογραφίες σύλληψης δεν είναι μόνο για διαβόητες ιστορικές προσωπικότητες. Εδώ, η 43χρονη Ρόζα Παρκς στη φωτογραφία κράτησής της στις 22 Φεβρουαρίου 1956 στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Αν και διάσημη, αυτή η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε την ημέρα που η γυναίκα-σύμβολο των δικαιωμάτων των μαύρων Αμερικανών συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα την 1η Δεκεμβρίου 1955, αλλά λίγους μήνες αργότερα, όταν το μποϊκοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ρόζα Παρκς (Montgomery Sheriff’s Department)
Οι παραβατικοί επώνυμοι

Οι φωτογραφίες σύλληψης διασημοτήτων είναι ένα είδος από μόνες τους – ξεχωρίζουν για την παροχή αυτής της σπάνιας ευκαιρίας να δούμε τους πλούσιους και όμορφους να πέφτουν από το δημόσιο βάθρο τους. Πολλοί, όπως η Πάρις Χίλτον και ο Τζάστιν Μπίμπερ, επέλεξαν να χαμογελούν στην κάμερα της αστυνομίας, λες και πόζαραν σε παπαράτσι, αλλά λίγοι έχουν γίνει θρυλικοί – για την περιφρόνησή τους προς τις Αρχές.

Οταν η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζέιν Φόντα συνελήφθη στο Κλίβελαντ με ψευδείς κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το 1970, σήκωσε στη φωτογράφηση της μια προκλητική γροθιά. Οι κατηγορίες σύντομα αποσύρθηκαν και η Φόντα εξακολουθεί να πουλάει από την προσωπική της ιστοσελίδα εμπορεύματα όπως κούπες και μπλουζάκια με αυτή την εικόνα.

Τζέιν Φόντα (Getty Images)

Η σαστισμένη εμφάνιση του ηθοποιού Νικ Νόλτε σε αυτή την αστυνομική λήψη από το 2002 έγινε το επίκεντρο αστείων για χρόνια, αλλά για τον Νόλτε ήταν ένα σημάδι για να αναζητήσει βοήθεια στον εθισμό του στα ναρκωτικά. Το πρωί της σύλληψής του ο Νόλτε πήρε το ναρκωτικό του δρόμου GHB, του οποίου έκανε χρήση επί τέσσερα χρόνια, πριν πάει στο γυμναστήριο. Αργότερα τον συνέλαβε η αστυνομία μετά από άγρια οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

Νικ Νόλτε (California Highway Patrol)
Οι δισεκατομμυριούχοι

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που συνελήφθη. Οταν ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ήταν λίγο πάνω από τα 20 του, τον σταμάτησε η αστυνομία στο Νέο Μεξικό επειδή είχε αγνοήσει μια πινακίδα στοπ. Ακολούθως, η αστυνομία ανακάλυψε ότι δεν είχε άδεια οδήγησης και τον συνέλαβε. Δεν φαινόταν να ανησυχεί πολύ για αυτό, αν κρίνει κανείς από τη φωτογραφία.

Μπιλ Γκέιτς (Oklahoma County Sheriff’s Department/Getty Images)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...