797
H Εφη Αχτσιόγλου με τον Αντώνη Σρόιτερ | Ιnstagram

Η Αχτσιόγλου δηλώνει θύμα σεξισμού και δυσκολεύεται με τον όρο του αριστερού

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 11:17
H Εφη Αχτσιόγλου με τον Αντώνη Σρόιτερ
|Ιnstagram

Η Αχτσιόγλου δηλώνει θύμα σεξισμού και δυσκολεύεται με τον όρο του αριστερού

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 11:17

Για όλους και για όλα μίλησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha. Aνάμεσα σε άλλα ξεχώρισε η διήγησή της για το κλίμα που αντιμετώπισε στο υπουργείο από τους υφισταμένους της που κλήθηκε να διοικήσει, η αναφορά της στη σεξιστική επίθεση που όπως είπε, δέχθηκε από τα ΜΜΕ και περισσότερο από όλα, η ομολογία της ότι μετά από τόσους μήνες στο υπουργικό πόστο δυσκολεύεται πια να δηλώνει αριστερή.

«Οταν εφαρμόζεις μνημόνιο,  ένα πρόγραμμα που έχει εκ των πραγμάτων δημοσιονομικούς περιορισμούς, δυσκολεύομαι να χρησιμοποιήσω τον όρο του αριστερού», παραδέχθηκε στη συγκριμένη αναφορά της κάνοντας λόγο για προσωπική ενοχή.

Επικαλούμενη μάλιστα τη φράση του αμερικανού πολιτικού (και επί σειρά ετών κυβερνήτη της Νέας Υόρκης) Μάριο Μάθιου Κουόμο που έλεγε you campaign in poetry but you govern in prose,  ότι δηλαδή γίνεσαι πιο ρεαλιστής εκ των πραγμάτων, επανέλαβε: «θα δυσκολευόμουν να χρησιμοποιήσω τον όρο της Αριστεράς ή του αριστερού».

Όσον αφορά τις επαφές της με τους εκπροσώπους της Τρόικας, η υπουργός Εργασίας δεν δίστασε να δηλώσει ότι πολλές φορές   συμπεριφέρονταν σαν να ήταν εκείνοι υπουργοί.

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος με τον δημοσιογράφο:

Αχτσιόγλου: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ συνεπείς στη δουλειά και προσπαθούν να είναι καλοί τεχνοκράτες, όμως πολλές φορές νομίζουν ότι ξεχνούσαν ότι διαπραγματευόντουσαν με την κυβέρνηση μιας χώρας και άρα ότι δεν είχαν κάποια όρια στο σεβασμό απέναντι σε εκλεγμένες κυβερνήσεις. Τουλάχιστον αυτό που έχω ζήσει εγώ.

Σρόιτερ: Ξεχνούσαν ότι είναι τεχνοκράτες και νόμιζαν ότι είναι υπουργοί ίσως;

Αχτσιόγλου: Ναι, πολλές φορές. Και ξεχνούσαν ότι πέραν των απαιτήσεων για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, εδώ έχουμε μια εκλεγμένη κυβέρνηση στην οποία απαιτείται ένας θεσμικός σεβασμός. Αυτό νομίζω ότι μερικές φορές το ξεχνούσαν.

«Με μπέρδεψαν ακόμα και στην ορκωμοσία»

Στην αναφορά της για τα στερεότυπα που αντιμετώπισε κατά την υπουργοποίησή της η κυρία Αχτσιόγλου θυμήθηκε με χαμόγελο την ημέρα της ορκωμοσίας, όταν την μπέρδεψαν για τη σύντροφο άλλου υπουργού, του κ. Χαρίτση:

«Μου φάνηκε πολύ παράξενο την ημέρα της ορκωμοσίας, πήγα με τον Αλέξη Χαρίτση και στην αρχή οι συνάδελφοί σας (σ.σ. εκπρόσωποι του Τύπου) δεν κατάλαβαν ότι ήμουν υπουργός. Και μπαίνοντας νόμιζαν ότι είμαι η σύντροφος του Χαρίτση. Και μου είπαν, εσείς πάτε από κάτω. Και λέει ο Χαρίτσης, είναι η υπουργός Εργασίας. Εκεί κάτι άλλαξε, λέω γιατί με κοιτάνε εμένα», περιέγραψε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε θύμα σεξιστικής επίθεσης  από μερίδα των ΜΜΕ που  άφηναν υπονοούμενα για τον τρόπο που ανελίχθηκε μέχρι τον υπουργικό θώκο.

«Είδα 1-2 δημοσιεύματα στην αρχή, εννοώ τις πρώτες μέρες που ήμουν στο υπουργείο, έπαθα μπλακ άουτ, γιατί όπως σας είπα, σκεφτείτε ότι εγώ δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη ότι τώρα θα ασχοληθούν μαζί μου, έπαθα ένα μπλακ άουτ και μετά φώναξα τη συνεργάτιδά μου και της λέω αυτά εδώ τα δημοσιεύματα, επειδή μου φέρνουν την αποδελτίωση, δεν θα μου τα ξαναφέρεις…

»Νομίζω ότι περίπου έλεγαν ότι, αυτή πώς βρέθηκε τώρα εκεί. Η σκέψη ποια ήταν… αυτή πώς βρέθηκε τώρα εκεί, 30 χρονών τι έχει κάνει και βρέθηκε εκεί, άρα, με κάποιον τα είχε, κάτι έκανε, κάτι σε προσωπικό επίπεδο, είχε επαφές οι οποίες την οδήγησαν εκεί… υπήρχε μια υπονόηση ότι κάτι συμβαίνει στο προσωπικό που την οδήγησε εκεί… », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχες καταταστάσεις ωστόσο βίωσε και όταν πήγε να διοικήσει στο υπουργείο. Όπως παραδέχθηκε, στη δύσκολη -όπως αποδείχθηκε- αποστολή να επιβληθεί στους μεγαλύτερους σε ηλικία υφισταμένους της, αναγκάστηκε να γίνει λίγο… bitch.

«Καλύτερα να είμαι ξινή παρά»

Αχτσιόγλου: Mansplaining λέγεται… «Θα σου το εξηγήσω εγώ που το ξέρω. Που είμαι άντρας και μεγαλύτερος». Και μπορεί να μην ξέρει τίποτα.

Σρόιτερ: Πώς αντιδρά μια γυναίκα σε αυτό;

Αχτσιόγλου: Θα μου απαντήσετε σε αυτό που σας ρωτάω; Μην ασχολείσαι τώρα εσύ με αυτά. Ναι, ναι, απαντήστε μου τώρα εσείς αυτό που σας ρωτάω και θα σας πω αν ασχοληθώ. Δηλαδή, ήθελε μια αυστηρότητα… ε, καλύτερα να είμαι ξινή παρά να παίζουμε παιχνιδάκια ενώ μας έχουν βάλει στο υπουργείο να παράξουμε πέντε πράγματα.

Η υπουργός Εργασίας μίλησε τέλος για τα συναισθήματά της αφήνοντας πίσω την πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, για να εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου ζει σε ένα απλό διαμέρισμα στο Παγκράτι, χωρίς πολυτέλειες και ανέσεις -όπως θέλησε να αναδείξει και να υπερτονίσει ο παρουσιαστής της εκπομπής «Αυτοψία»- που θα άρμοζαν σε έναν υπουργό:

Σρόιτερ: Δεν έχετε γυρίσει την Αθήνα, δεν έχετε πάει σε στέκια, δεν έχετε κυκλοφορήσει βράδυ…;

Αχτσιόγλου: Εντάξει, όχι και καθόλου, μην είμαστε και υπερβολικοί. Ένα κρασί μετά τη δουλειά θα το πιούμε καμιά φορά με τους συνεργάτες αλλά, αυτό… δεν την έχω δει ιδιαίτερα. Ωραία φαίνεται πάντως.

Σρόιτερ: Ωραία είναι… νομίζω δεν είναι τόσο ωραία όσο η Θεσσαλονίκη αλλά, αυτά νομίζω είναι…

Αχτσιόγλου: Δεν είναι τόσο ζεστή όσο η Θεσσαλονίκη.

 Αχτσιόγλου: Δεν ξέρω τι συνέβαινε με τους άλλους, ειλικρινά δεν ξέρω. Δηλαδή εγώ έχω νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι ζω εκεί.

Σρόιτερ: Δεν ζείτε δηλαδή σε κάποια βίλα

Αχτσιόγλου: Όχι, όπως ήμουνα πριν έτσι είναι η ζωή μου και τώρα και συνεχίζει. Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια να κάνεις και πολλά όταν η καθημερινότητα είναι αυτή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...