653
Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές στο λιμάνι, αλλά σχετικά περιορισμένες ζημιές | imerazante.gr

Αντεξε η Ζάκυνθος στα 6,4 Ρίχτερ – αισθητός ο σεισμός μέχρι την Αττική!

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 02:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2018, 07:47
Ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές στο λιμάνι, αλλά σχετικά περιορισμένες ζημιές
|imerazante.gr

Αντεξε η Ζάκυνθος στα 6,4 Ρίχτερ – αισθητός ο σεισμός μέχρι την Αττική!

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 02:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2018, 07:47

Ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Ιόνιο, νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ξυπνώντας ακόμα και την Αττική, που κουνήθηκε για ώρα.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 01:54, εκτιμήθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα 6,4 Ρίχτερ. Ωστόσο από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS μίλησαν για μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, εκτίμησε το μέγεθος στους 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας και 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μετέδωσε ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί διακόπηκε και ότι υπήρχαν υλικές ζημιές. Οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού περίμεναν το ξημέρωμα για να δουν το μέγεθος του σεισμού. Πάντως η ηλεκτροδότηση επανήλθε λίγο πριν τις 04:30.

Δεν ήταν από την αρχή σαφές αν υπάρχουν τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού.

Οι σεισμολόγοι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό γύρω στα 6 Ρίχτερ (5,9 έως 6,1 βαθμούς) της επόμενες ημέρες. Αυτό είναι φυσιολογικό και εντάσσεται στην ομαλή μετασεισμική ακολουθία. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δούμε τον μετασεισμό», είπε στον ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης που καθησύχασε τους κατοίκους ότι ο μεγάλος μετασεισμός δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Υλικές ζημιές μικρής έκτασης καταγράφονται σε όλο το νησί (ermisnews.gr)
Ευθύμιος Λέκκας: «Αντεξε το νησί»

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο σεισμός «επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς». Το επίκεντρο ήταν 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού.

«Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Σημείωσε ακόμη ότι οι ζημιές : «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές».

Ζημιές στα λιμάνια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998 και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστύλωσή του, τονίζουν τοπικά μέσα.

Oλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία καθώς ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις πέντε χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν επίσης ισχυρές δονήσεις στην περιοχή της Ζακύνθου (5,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος στα 8 χλμ. στις 02:09 και μικρότερης έντασης δονήσεις -πέριξ των 3 Ρίχτερ- ακολούθως, γεγονός που κάνει τους γεωλόγους να ελπίζουν ότι το φαινόμενο είναι σε αποδρομή).

Τη σεισμική έξαρση στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου είχε ξεκινήσει ένας σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 01:22 της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου και είχε εστιακό βάθος 4,7 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...