434
Ανδρας της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου του Σάο Πάουλο προστατεύει ένα από τα ειδικά κοντέινερ με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinovac | REUTERS/Amanda Perobelli

Η διπλωματία των εμβολίων, το νέο όπλο της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 10:50
Ανδρας της υπηρεσίας ασφαλείας του αεροδρομίου του Σάο Πάουλο προστατεύει ένα από τα ειδικά κοντέινερ με το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinovac
|REUTERS/Amanda Perobelli

Η διπλωματία των εμβολίων, το νέο όπλο της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 10:50

Πριν από ένα χρόνο, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, τα νοσοκομεία στη Γουχάν γέμιζαν με ασθενείς που έπασχαν από μια άγνωστη, αλλά επικίνδυνα βαριά πνευμονία. Μια πανδημία σιγόβραζε στην κινεζική μεγαλούπολη και δεν θα περνούσαν παρά ελάχιστες εβδομάδες μέχρι να το καταλάβει με τον πιο οδυνηρό τρόπο, όλος τον πλανήτη.

Σύντομα η Κίνα θα διαπίστωνε ότι δεν είναι μόνο οι βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά και ο τραυματισμός της δικής της εικόνας στον κόσμο, της εικόνας μιας ανερχόμενης – ή έστω εν αναμονή- υπερδύναμης.

Σήμερα, με τουλάχιστον δύο εμβόλια να είναι διαθέσιμα για μαζική χρήση (αυτό της Pfizer και το ρωσικό Sputnik V) και άλλα δύο να περιμένουν την τελική έγκριση (της AstraZeneca και της Moderna), ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός. Η Κίνα έχει υπό ανάπτυξη πέντε διαφορετικά εμβόλια – όλα σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών – αν και ελάχιστα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους. Πεδίο δόξης λαμπρό για την Κίνα, που δεν τα προορίζει μόνο για τους πολίτες της.

Από τη στιγμή που κατάφερε σχεδόν να εξαλείψει την πανδημία στο έδαφος της Κίνας (καθημερινά καταγράφονται λίγες δεκάδες κρούσματα, ένας πραγματικά ασήμαντος αριθμός για το μέγεθος της χώρας), το Πεκίνο προσπαθεί να εμφανιστεί σαν τον ευεργέτη των χωρών που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εμβόλια, γράφουν οι Times.

Η διπλωματία των εμβολίων δεν γίνεται μόνο για τους προφανείς ανθρωπιστικούς και υγειονομικούς λόγους. Αντιθέτως, εντάσσεται και αυτή στο τεράστιο σχέδιο του Σι για τους δρόμους των εμπορευμάτων προς τη Δύση.

Το πρώτο φορτίο κινεζικών εμβολίων έφτασε στη Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 7 Δεκεμβρίου | Muchlis Jr/Indonesian Presidential Palace/Handout via REUTERS

Μια πιο κυνική ανάγνωση: είναι ο τρόπος της Κίνας να δέσει με χρέη στο άρμα της χώρες που μελλοντικά δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτά. Μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 1 δισ. δολαρίων σε χώρες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ έτεινε χείρα υγειονομικής βοήθειας σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία, παρά το γεγονός ότι διαφωνούν για τα χωρικά ύδατα.

Το Πεκίνο ενδιαφέρεται όμως και για άλλες περιοχές, στην αυλή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Τουρκία, μεταξύ άλλων, θα αγοράσει 50 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac που θα διαθέσει δωρεάν (και άλλες 25 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer που θα διατεθούν για 19 δολάρια η μία). Οχι τυχαία η στροφή της Αγκυρας προς το Πεκίνο, καθώς βλέπει στην Κίνα τον επενδυτή που μπορεί να ρίξει μεγάλα ποσά στη χειμαζόμενη οικονομία της.

Το ίδιο και για την Σερβία, που έχει δεχτεί να συμμετάσχει στις δοκιμές του Sinovac και του Sputnik V, αν και στο μεταξύ αγόρασε και δόσεις από την Pfizer.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...