877
|

Πελόζι προς Κογκρέσο: Κατηγορητήριο για την καθαίρεση του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 10:11

Πελόζι προς Κογκρέσο: Κατηγορητήριο για την καθαίρεση του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 10:11

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, έκανε γνωστό ότι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του σώματος να προετοιμαστεί για την υποβολή κατηγορητηρίου ώστε να παραπεμφθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, εάν ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν παραιτηθεί μετά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

«Η ελπίδα των μελών» του σώματος «είναι ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί άμεσα», ανέφερε την Παρασκευή η κυρία Πελόσι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αφού συνεδρίασε με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Βουλή διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές» και «οι διαβουλεύσεις μας θα συνεχιστούν».

Οι φωνές για αποπομπή ή παραίτηση του Τραμπ δεν έρχονται μόνο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ούτε μόνο από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Λίζα Μαρκόφσκι κάλεσε τον Τραμπ να παραιτηθεί μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

«Θέλω να παραιτηθεί. Θέλω να φύγει. Έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά», δήλωσε η γερουσιαστής από την Αλάσκα σε συνέντευξη στο Anchorage Daily News, ενώ πληθαίνουν οι φωνές και στις τάξεις του ρεπουμπλικανικού κόμματος για απομάκρυνση του Τραμπ από την προεδρία, μολονότι απομένουν μόλις 12 ημέρες μέχρι την ορκωμοσία του διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι τόσο υπέρ της καθαίρεσης, που προωθούν οι Δημοκρατικοί, προτιμούν την παραίτηση ή την επίκληση της 25ης Τροπολογίας περί ανικανότητας του προέδρου να κυβερνήσει τη χώρα.

Οι Δημοκρατικοί είναι πιο μαχητικοί και ήδη ετοίμασαν το κατηγορητήριο για μια νέα παραπομπή (impeachment) του Τραμπ.

Το προσχέδιο του κατηγορητηρίου, το οποίο παρουσίασε το CBS News και έχουν ήδη υπογράψει δεκάδες βουλευτές των Δημοκρατικών, αποτελείται από ένα άρθρο με τίτλο «υποκίνηση εξέγερσης».

«Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα και κακή διαχείριση υποκινώντας σκόπιμα βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει.

Στο ψήφισμα, οι υπογράφοντες κατηγορούν τον πρόεδρο ότι έκανε δηλώσεις που ενθάρρυναν και οδήγησαν σε «επικείμενη αθέμιτη δράση στο Καπιτώλιο». Αυτές οι δηλώσεις ήταν σύμφωνες «με τις προηγούμενες προσπάθειές του να ανατρέψει και να εμποδίσει» την επικύρωση της νίκης του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ετσι πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ως πρόεδρος, και τραυμάτισε τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το προσχέδιο.   Ο πρόεδρος προέτρεψε τους υποστηρικτές του να βαδίσουν προς στο Καπιτώλιο την ημέρα που θα επικυρωνόταν  από το Κογκρέσο η νίκη του Μπάιντεν. Ο Τραμπ εμμονικά επέμενε και ασκούσε πιέσεις στην ανατροπή της απόφασης με την ψευδή πεποίθηση ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

«Θα περπατήσουμε προς το Καπιτώλιο και θα εμψυχώσουμε τους γενναίους γερουσιαστές μας» είπε, καλώντας τους οπαδούς του να «πολεμήσουν» ως το τέλος. Αυτές οι λέξεις θεωρούνται ως υποκίνηση των ταραχών που ακολούθησαν.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, υπερψηφίσει το άρθρο-κατηγορητήριο κατά του Τραμπ, παραπέμποντάς τον για καθαίρεση (για δεύτερη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στη θητεία του), η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία όμως πρέπει να αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία εάν θα καταδικάσει τον πρόεδρο.

Είναι εξαιρετικά απίθανο και περισσότερο θεωρείται μία πολιτική διαδικασία, παρά ποινική.

Ο Τραμπ ήταν ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ξανά τη βάσανο μιας πιθανής παραπομπής. Οι κατηγορίες κατά των δύο άλλων, του Μπιλ Κλίντον το 1999 και του Αντριου Τζόνσον το 1868, δεν πέρασαν από τη Γερουσία. Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από το αξίωμα πριν κατηγορηθεί.

Οι ισορροπίες και το πολιτικό ζήτημα

Με βάση τις κομματικές ισορροπίες στη Γερουσία, ακόμα και αν φτάσει το θέμα της καθαίρεσης του Τραμπ στο Σώμα απαιτούνται περίπου 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να ψηφίσουν την αποπομπή του 45ου προέδρου και μάλιστα ελάχιστα 24ωρα πριν την αποχώρησή του από την εξουσία (στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ο Μπάιντεν και οι ημερομηνίες για μια πιθανή εκδίκαση της υπόθεσης Τραμπ είναι οριακές).

Όμως με αυτόν τον τρόπο οι Δημοκρατικοί δημιουργούν πολιτικό ζήτημα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: όποιος δεν ψηφίσει την απομάκρυνση του Τραμπ θα κατηγορηθεί ότι στην ουσία υιοθετεί τη ρητορική και τη συμπεριφορά που οδήγησε τον όχλο στο Καπιτώλιο. Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ίσως να μπουν στον πειρασμό του λεγόμενου «save face», να δείξουν έστω και την τελευταία στιγμή ότι δεν τους εκπροσωπούσε η τοξική πολιτική του Τραμπ αυτήν την τετραετία. Και τότε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα βρεθεί σε μια νέα φάση εσωστρέφειας παρόμοια με εκείνη της περιόδου Νίξον.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 56% των Αμερικανών επιθυμεί την άμεση αποπομπή του προέδρου Τραμπ από το αξίωμά του, επειδή ενθάρρυνε τη διαδήλωση που μετατράπηκε σε μια αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Η πανεθνική δημοσκόπηση, που διεξήχθη Πέμπτη και Παρασκευή από το ινστιτούτο Ipsos και το Reuters, έδειξε επίσης ότι 7 στους 10 όσων ψήφισαν τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τάσσονται ενάντια στη δράση των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του μεγιστάνα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την ωρα που βουλευτές και γερουσιαστές συνεδρίαζαν για να κυρώσουν την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι περίπου τρεις στους 10 από τα 74 εκατ. πολιτών που ψήφισαν Τραμπ στις 3 Νοεμβρίουν δεν είχαν και μεγάλο πρόβλημα με τα όσα συνέβησαν στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι αποδοκιμάζει τις ενέργειες Τραμπ που προηγήθηκαν της επίθεσης της Τετάρτης. Ως γνωστόν, σε πολιτική συγκέντρωση νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Τραμπ είχε προτρέψει χιλιάδες οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο, ενώ ο γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ απειλούσε τα μέλη του Κογκρέσου: «ερχόμαστε για σας».

Το χάος από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είχε αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...