487
Η φωτογραφία που ανάρτησε η Κριστιάν στο Twitter για τη συνέντευξη που δεν έγινε ποτέ, έπειτα από 40 λεπτά αναμονής | Twitter/@amanpour

Η Αμανπούρ και το άδειο κάθισμα του φανατισμού

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 10:47
Η φωτογραφία που ανάρτησε η Κριστιάν στο Twitter για τη συνέντευξη που δεν έγινε ποτέ, έπειτα από 40 λεπτά αναμονής
|Twitter/@amanpour

Η Αμανπούρ και το άδειο κάθισμα του φανατισμού

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 10:47

Η άρνηση της βρετανο-ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφου Κριστιάν Αμανπούρ να φορέσει μαντίλα και η ακύρωση για αυτόν τον λόγο (ή μήπως με αυτή την αφορμή) της συνέντευξης που είχε προγραμματίσει με τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, απασχολεί από το βράδυ της Πέμπτης τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. 

Ο Ραϊσί αρνήθηκε να καθίσει απέναντι από τη διάσημη παρουσιάστρια για τη συνέντευξη στο CNN, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικαλούμενος, μέσω συνεργάτη του, ότι η συνέντευξη δεν θα μπορούσε να γίνει εάν εκείνη δεν φορούσε μαντίλα. 

Ετσι, σαράντα λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνέντευξης, κι ενώ η Αμανπούρ τον περίμενε, ένας βοηθός του ιρανού προέδρου την πλησίασε και της είπε ότι ο Ραϊσί «πρότεινε να φορέσει μαντίλα», προσθέτοντας ότι ήταν «ζήτημα σεβασμού».

Κάπως έτσι, ο σκοτεινός Ραϊσί, πρώην αντεισαγγελέας της Τεχεράνης, απέφυγε τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, αλλά και μια εικόνα του δίπλα σε μια γυναίκα χειραφετημένη, καθώς η Αμανπούρ απέρριψε την απαίτησή του να φορέσει μαντίλα.

Είναι προφανές ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση για τον Ραϊσί η συνέντευξη με την Αμανπούρ, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τον ρωτούσε επίμονα για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία Ηθών στο Ιράν, καθώς και για τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Θα ήταν η πρώτη συνέντευξη του ιρανού προέδρου επί αμερικανικού εδάφους. Η Αμανπούρ ξεκαθάρισε στο μέλος της ομάδας του Ραϊσί ότι βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, «όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τις μαντίλες», προσθέτοντας ότι κανένας άλλος ιρανός πρόεδρος δεν είχε απαιτήσει να φοράει μαντίλα όταν του πήρε συνέντευξη εκτός του Ιράν.

Ο Ραϊσί είχε μιλήσει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι στη χώρα του «υπάρχει ελευθερία έκφρασης», αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι «απαράδεκτες» και προκαλούν χάος. 

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν.

Ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ραϊσί κατηγορείται από την Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ότι ήταν ένας από τους τέσσερις δικαστές που επόπτευσαν τις εκτελέσεις εκατοντάδων πολιτών το 1988. Ο ιρανός πρόεδρος ήταν τότε αντεισαγγελέας της Τεχεράνης και θεωρείται ότι συνδεόταν τις μαζικές εκτελέσεις εκείνης της χρονιάς. Η Τεχεράνη δεν έχει παραδεχτεί ποτέ ότι συνέβησαν οι μαζικές εκτελέσεις από το καθεστώς του αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης που πέθανε το 1989. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...