390
Πούτιν και Ερντογάν (αριστερά) την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ουζμπεκιστάν | via REUTERS

Πώς ο Ερντογάν «πουλάει» iPhone στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 07:01
Πούτιν και Ερντογάν (αριστερά) την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ουζμπεκιστάν
|via REUTERS

Πώς ο Ερντογάν «πουλάει» iPhone στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 07:01

Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της προσέγγισης με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλυτές εξηγούν το πώς ο «σουλτάνος» βοηθάει τη Ρωσία να μην στερηθεί τα καταναλωτικά προϊόντα της Δύσης, ακόμα και από επιχειρήσεις όπως η Apple που έχουν αποσυρθεί από το έδαφός της.

Oπως σημειώνει η βρετανική Telegraph, η Τουρκία παρέχει στη Ρωσία ένα από τα μεγαλύτερα «παράθυρα» στο τρέχον καθεστώς των κυρώσεων της Δύσης. Και από αυτά τα παράθυρα φαίνεται ότι περνούν και iPhones, τα οποία επιστρέφουν στη Ρωσία παρά το γεγονός ότι η εταιρεία που τα κατασκευάζει, η Apple, έχει αποχωρήσει από τον Μάρτιο.  

Ηδη από την έναρξη του πολέμου το Κρεμλίνο βρήκε τρόπους να εισάγει προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω χωρών όπως η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, αναλυτή του Ιδρύματος Κάρνεγκι στη Μόσχα, «οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη του πολέμου. Η χώρα γίνεται επίσης μεσάζων για είδη πολυτελείας». 

«Οι προπαραγγελίες για το νέο iPhone έχουν υποδιπλασιαστεί από πέρυσι», σημείωσε Γκαμπούεφ. «Στα αγγλικά αυτό λέγεται “smuggling” (λαθρεμπόριο). Πολλοί προπαραγγέλνουν τα τηλέφωνα για να πάνε στην Τουρκία. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο πραγματικός προορισμός είναι η Ρωσία» πρόσθεσε.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας να κόψει αυτό το κανάλι. Ευρύτερα, τo ριψοκίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν «θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ» σχολίασαν οι Financial Times. Διότι η Δύση βλέπει παράνομο χρήμα το οποίο ενδέχεται να διακινείται και μέσα από τις τουρκικές τράπεζες που ενσωματώθηκαν στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας που αναπτύχθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ως μια εναλλακτική λύση στη Visa και στην Mastercard. Ηδη την Δευτέρα, δύο τουρκικές τράπεζες, η Isbank και Denizbank αναγκάστηκαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Mir. Αλλά οι δίοδοι για χρήμα και εμπορεύματα μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν παραμένουν και είναι πολλές.  

Σε πρακτικό επίπεδο, αν θέλει κανείς να αποκτήσει iPhone στη Ρωσία (και θέλουν πολλοί) μπορεί να το παραγγείλει έναντι 1.400 ευρώ περίπου (84.990 ρούβλια) για την έκδοση των 128 GB καθώς ήδη ρωσικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όπως το MTS, δίνουν από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου τη δυνατότητα της προπαραγγελίας.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...