965
|

Habemus καραντίνα στις εκκλησίες – η απόφαση των ιεραρχών και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 21:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2020, 22:55

Habemus καραντίνα στις εκκλησίες – η απόφαση των ιεραρχών και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 21:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2020, 22:55

Υστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση —γεγονός ενδεικτικό των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των ιεραρχών— και αφού ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε (εδώ) στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σαν άλλος Γαλιλαίος, «κι όμως κολλάει», η ελλαδική Εκκλησία αποφάσισε αργά το βράδυ της Δευτέρας να πάρει επιτέλους κάποια μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα, αναστέλλοντας μερικές από τις τελετουργίες της.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΔΙΣ, παρενέβη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος με ένα tweet ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των λειτουργιών στους τόπους λατρείας —για όλες τις θρησκείες και για όλα τα δόγματα— στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας περιορισμού του Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις τις Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τους ιεράρχες, οι οποίοι αποφάσισαν να διατυπώσουν ρητά ότι στο εξής οι ιεροί ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί μόνο για κατ΄ιδίαν προσευχή των πιστών, ενώ αναβάλλονται προσωρινά οι καθημερινές ακολουθίες και τα μυστήρια —εξαίρεση αποτελεί η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, μεταξύ 7:00 και 8:00, δηλαδή ο πρωινός όρθρος, που σύμφωνα με τη ΔΙΣ θα έπρεπε να τελείται «λιτά», χωρίς την παρουσία πιστών.

Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στη Σαρακοστή, πλησιάζει ο Ευαγγελισμός και υπάρχουν και οι Χαιρετισμοί. Τα μέτρα ισχύουν ως τουλάχιστον τις 11 Απριλίου, δηλαδή ως το Σάββατο του Λαζάρου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τόνισε πως υιοθετεί όλα τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία και το ίδιο θα πράξει κατά το αμέσως επόμενο διάστημα. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.

Οι ιεράρχες αποφάσισαν να μην τελούνται τα μυστήρια, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αυτά με παρουσία ελάχιστου κόσμου στους ναούς.

Στο ίδιο πνεύμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους πιστούς σε προσευχές υπέρ της υγείας και των γιατρών.

Τις ανακοινώσεις της ΔΙΣ ακολούθησε δήλωση του Κυριάκου Μητσοτακη, ο οποίος μέσω social media, ανέφερε πως «με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείς κάθε δόγματος και θρησκείας». Δηλαδή και στα τεμένη των μουσουλμάνων της Θράκης αλλά και στις ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία εδώ και δύο εβδομάδες δίσταζε να τοποθετηθεί, αλλά τώρα εξειδίκευσε και το χρονοδιάγραμμα: η αναστολή κάθε λειτουργίας και ιεροπραξίας θα ισχύει ως τις 30 Μαρτίου.

Για την Ιστορία, το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε εκτάκτως, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα, ήταν το ακόλουθο:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.
Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση. Κατοπιν της συζητήσεως η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.
2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του.
Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.
3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.
4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.
5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.
6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.
8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.
Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.
Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.
Ήδη στα Μοναστήριά μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής.
Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας.