388
Ο Μακρόν μιλώντας από τηλεοράσεως στον γαλλικό λαό | Reuters

Μακρόν: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο – απαγορεύονται οι μετακινήσεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 21:49
Ο Μακρόν μιλώντας από τηλεοράσεως στον γαλλικό λαό
|Reuters

Μακρόν: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο – απαγορεύονται οι μετακινήσεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 21:49

Τονίζοντας ιδιαίτερα τη φράση «είμαστε σε υγειονομικό πόλεμο» και επαναλαμβάνοντας πέντε και έξι φορές τη λέξη «guerre», ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας, μια σειρά από χωρίς προηγούμενο στην ιστορική μνήμη μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα του.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας βέβαια, αλλά ο εχθρός είναι εκεί. Αόρατος, ασύλληπτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας για την πανδημία του Covid-19 που χτυπά την Ευρώπη.

Οπως παρατήρησε ο γάλλος πρόεδρος, «ποτέ η Γαλλία δεν είχε λάβει τέτοιες αποφάσεις σε καιρό ειρήνης».

O Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αρκετές φορές την φράση αυτή, πως δηλαδή η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο με τον κορονοϊό.

«Οι συναντήσεις σε δημόσιους χώρους δεν θα επιτρέπονται, δεν θα είναι δυνατό να συναντήσετε τους φίλους σας: ο στόχος είναι να μειώσουμε στο μέγιστο τις επαφές μένοντας σπίτι», τόνισε εμφατικά.

Επίσης ανακοίνωσε αυστηρότατους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της Γαλλίας, λέγοντας ότι από το μεσημέρι της Τρίτης και για τουλάχιστον 15 μέρες περιορίζονται οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια.

Επιτρέπονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις για τροφοδοσία με τήρηση της απόστασης ασφαλείας του ενός μέτρου, καθώς και μετακινήσεις για ιατρική περίθαλψη και εργασία.

«Παντού στη γαλλική επικράτεια, θα επιτρέπονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις, ώστε να πραγματοποιούνται τα απαραίτητα ψώνια, με σεβασμό στις αποστάσεις, αλλά και μετακινήσεις για θέματα υγείας και εργασίας» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επιδημία, ο Μακρόν είπε ότι «ο εχθρος είναι αόρατος και προχωρεί» και τόνισε ότι ζητά θυσίες απ’ όλους για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Με το να αγνοείτε τις συστάσεις μας δεν προστατεύετε τους εαυτούς σας, αλλά δεν προστατεύετε ούτε τους άλλους. Ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα ρισκάρετε να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή αγαπημένων μας προσώπων» είπε, προσθέτοντας με νόημα πως αρκετοί Γάλλοι αψήφισαν τα μέτρα της κυβέρνησης για αυτοπεριορισμό.

Επεσήμανε, δε, ότι ο στρατός θα βοηθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό και ξεκαθάρισε ότι σε όσους δεν συμμορφώνονται στα μέτρα θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάλλεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, ενώ πρόσθεσε ότι η Γαλλία βιώνει μια πολύ δύσκολη στιγμή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι καμία επιχείρηση δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει και υποσχέθηκε κρατικές εγγυήσεις ύψους 300 δισ. ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέχρι νεωτέρας «μπαίνουν στον πάγο» όλες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ακόμα και αυτή του συνταξιοδοτικού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...