554
O ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι (δεξιά) έγινε δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα | INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το πορτοφόλι των Ιταλών θα αργήσει να ανοίξει

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2016, 13:36
O ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι (δεξιά) έγινε δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα
|INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το πορτοφόλι των Ιταλών θα αργήσει να ανοίξει

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2016, 13:36

Εχει και ενεργειακό «άρωμα» η επίσκεψη στην Αθήνα του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνιη πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο εδώ και τρία χρόνια.

Σε ένα ταξίδι -εξπρές, όπως είναι άλλωστε όλα όσα πραγματοποιούν πλέον στην Αθήνα υψηλόβαθμοι ξένοι αξιωματούχοι, ο Τζεντιλόνι μέσα σε οκτώ μόλις ώρες – άφιξη στις 11 το πρωί και αναχώρηση στις 7 το απόγευμα – βλέπει τον Νίκο Κοτζιά για μεταναστευτικό, τον Γιώργο Σταθάκη για τα αναπτυξιακά και τον Πάνο Σκουρλέτη για τα ενεργειακά.

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι Ιταλοί πρόκειται να ανοίξουν άμεσα το πορτοφόλι τους για επενδύσεις στην Ελλάδα αφού ο πολιτικός κίνδυνος θεωρείται ακόμη απαγορευτικός, ο Τζεντιλόνι συνοδεύεται από στελέχη τεσσάρων ιταλικών ενεργειακών εταιρειών.

– Την Edison, που έχει ούτως ή άλλως εδώ μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η ιταλική εταιρεία θα επαναλάβει στον κ. Σκουρλέτη ότι βλέπει θετικά την πρόσφατη «πρόσκληση» του προέδρου της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη για πώληση μικρού πακέτου λιγνιτικών μονάδων. Θα του επισημάνει ωστόσο ότι «δίχως νερά», δηλαδή συμπράξεις και στις φθηνές υδροηλεκτρικές μονάδες, κάτι που για την ελληνική πλευρά θεωρείται αδιαπραγμάτευτο, το πακέτο δεν θα είναι ελκυστικό.

Στο ενδιαφέρον της επίσης βρίσκονται και οι τρεις αγωγοί ελληνικού ενδιαφέροντος: ο ελληνο-βουλγαρικός (IGB) όπου η Edison συμμετέχει μετοχικά  – και για τον οποίο η επενδυτική απόφαση ελήφθη τον Δεκέμβριο -. Ο Greek Stream, τη δυτική όδευση του οποίου προωθεί η ιταλική εταιρεία μέσω του IGI Poseidon και τέλος του σχεδίου East Med, δηλαδή του αγωγού Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 η προσδοκία των Ιταλών, όσο και άλλων ξένων επενδυτών, ήταν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινούσε η περίοδος της ανάκαμψης, αρχικά με τη μορφή επενδύσεων χαρτοφυλακίου και εν συνεχεία με τη μορφή εξαγορών

– Την εταιρεία διαχείρισης δικτύων TERNA, που θα επισημάνει στον κ. Σκουρλέτη ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τον ΑΔΜΗΕ. Εστω για το 20% που πουλά σε στρατηγικό επενδυτή η κυβέρνηση με βάση το προτεινόμενο στους θεσμούς σχέδιο. Αν πάντως, η ελληνική πρόταση απορριφθεί, η ιταλική πλευρά δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται για το 66%, όπως δηλαδή προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός επί κυβέρνησης Σαμαρά.

– Την ENEL, που διατηρεί στην Ελλάδα επενδύσεις σε αιολικά και θα επισημάνει απλώς το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά.

– Την ENI που συμμετέχει μετοχικά στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και θα θέσει ξανά το θέμα των αποζημιώσεων για το μνημονιακό «σπάσιμο» των εταιρειών και το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

-Τέλος, απουσία εκπροσώπου της εταιρείας δικτύων στο φυσικό αέριο SNAM, ο Τζεντιλόνι αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Σκουρλέτη για το ενδιαφέρον της σχετικά με την απόκτηση ποσοστού 17% ή και παραπάνω του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar.

Στελέχη πάντως ιταλικών εταιρειών, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους ξένους επενδυτές, μεταδίδουν μια επιφυλακτική εικόνα σε οτιδήποτε έχει σχέση αυτή τη στιγμή με ντιλς στην Ελλάδα. Σύμφωνοι, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα υφίσταται, αλλά αγνοείται ο χρόνος κατά τον οποίο αυτό θα εκδηλωθεί.

Μέχρι το φθινόπωρο του 2015 η προσδοκία των Ιταλών, όσο και άλλων ξένων επενδυτών, ήταν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ξεκινούσε η περίοδος της ανάκαμψης, αρχικά με τη μορφή επενδύσεων χαρτοφυλακίου και εν συνεχεία με τη μορφή εξαγορών ή άμεσων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία από μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

Η εκτίμηση αυτή έχει αρχίσει πλέον να ξεθωριάζει και να χαρακτηρίζεται φιλόδοξη. Οχι τόσο επειδή η περίοδος που ακολουθεί αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, με μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις και κορύφωση της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό. Οσο επειδή τα πάντα κινούνται αργά, εκτός από τα υφεσιακά μέτρα που πλήττουν και πάλι την πραγματική οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...