303
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του της Ισπανίας | Reuters

Τσαβούσογλου: Πετάξαμε τους Ελληνες στη θάλασσα, αλλά δεν τους κάψαμε τη σημαία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 16:43
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του της Ισπανίας
|Reuters

Τσαβούσογλου: Πετάξαμε τους Ελληνες στη θάλασσα, αλλά δεν τους κάψαμε τη σημαία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2020, 16:43

Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης –περιστατικό που καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών– ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια:

«Κατέβασμα της σημαίας, κάψιμο της τουρκικής σημαίας. Τέτοιες συμπεριφορές τους ταιριάζουν. Αφού πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, ειδικά ο Κεμάλ Ατατούρκ, σεβάστηκε την ελληνική σημαία. Τέτοιο έθνος είμαστε. Αυτοί κάνουν ό,τι τους ταιριάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος υπ. Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453» ανέφερε.

«Αδειασμα» από την ισπανίδα υπουργό

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, παρόλο που τήρησε ουδέτερη και παθητική στάση στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ομόλογού της, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι το κοινό σπίτι των ορθόδοξων χριστιανών, των καθολικών αλλά και των μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στον διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO» πρόσθεσε ο υπουργός.

Απαντώντας, μάλλον αμήχανα, ο Τσαβούσογλου τόνισε: «Αν κατάλαβα σωστά, η κυρία Γκονθάλεθ είπε ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ενα μνημείο πολιτισμού, το οποίο θα είναι ανοιχτό στον καθέναν. Είμαστε εντάξει σ’ αυτό. Αν λέει όμως ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος όπου θα προσεύχονται και πιστοί άλλοι θρησκειών, διαφωνούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...