485
Ο αποπεμφθείς υπουργός Γκάβιν Γουίλιαμσον - χρεώθηκε τη διαρροή για τη συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G | REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Γιατί η Τερέζα Μέι απέπεμψε τον υπουργό Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 10:19
Ο αποπεμφθείς υπουργός Γκάβιν Γουίλιαμσον - χρεώθηκε τη διαρροή για τη συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G
| REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Γιατί η Τερέζα Μέι απέπεμψε τον υπουργό Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 10:19

Κρίση, εν μέσω μάλιστα του μόνιμου πονοκεφάλου του Brexit, έφερε στη βρετανική κυβέρνηση η αιφνιδιαστική αποπομπή του υπουργού Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον εξαιτίας των διαρροών που αφορούσαν την απόφαση του Λονδίνου να επιτρέψει την συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στη Βρετανία.

Σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρεται ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «απώλεσε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του ως υπουργού Αμυνας και μέλους της κυβέρνησής της».

Η απόφαση ελήφθη αφού ενημερώθηκε η Μέι έπειτα από την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας για τις διαρροές, οι οποίες αφορούν το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Απριλίου. Για την πρωθυπουργό, όπως έγραψε στην επιστολή της αποπομπής, υπάρχουν «ακλόνητες αποδείξεις» της ευθύνης του Γουίλιαμσον ενώ «δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εκδοχή των γεγονότων που να εξηγεί τη διαρροή».

Ο ίδιος απορρίπτει πάντως τις κατηγορίες της πρωθυπουργού και δηλώσει σε επιστολή του προς την Τερέζα Μέι ότι η απόφαση σε βάρος του «ελήφθη για πολιτικούς λόγους».

Την θέση του θα καταλάβει η μέχρι σήμερα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ, η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στη Βρετανία.

Τι αφορά η εμπλοκή της Huawei

Οι διαρροές αφορούσαν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G (αφορά τις υψηλής ταχύτητας ασύρματες συνδέσεις), απόφαση που συνταράζει την κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η Τερέζα αποφάσισε να επιτρέψει στην Huawei να συμμετάσχει σε περιορισμένο βαθμό στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ που υποπτεύονται ότι η κινεζική εταιρεία διενεργεί κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου.

Οπως ανέφερε πάντως η Telegraph, η Huawei δεν θα εμπλακεί στον πυρήνα της ανάπτυξης του δικτύου, αλλά μόνο στην ανάπτυξη λιγότερο ευαίσθητων υποδομών, όπως οι κεραίες.

Η έγκριση για τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας δόθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας, υπό την προεδρία της Τερέζα Μέι. Οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση εμπιστευτικότητας σύμφωνα με τον νόμο Official Secrets Act.

Η πρόωρη διαρροή (η απόφαση της κυβέρνησης για το ζήτημα επρόκειτο να ανακοινωθεί τον Ιούνιο) ανάγκασε τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μαρκ Σέντουιλ να απευθυνθεί γραπτώς προς τα πρόσωπα που ήταν παρόντα στην συνεδρίαση για να τους θέσει το ερώτημα εάν ευθύνονται ή όχι. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που θεωρείται ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την «φοβερή διαρροή». Τον μιμήθηκαν όλοι οι συνάδελφοί του, περιλαμβανομένου του Γουίλιαμσον.

Ο αποπεμφθείς υπουργός διορίσθηκε υπουργός Αμυνας τον Νοέμβριο 2017, στη θέση του Μάικλ Φάλον, ο οποίος απομακρύνθηκε εξαιτίας σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης. Η απόφαση δεν έγινε δεκτή τότε θετικά από βουλευτές των Τόρις καθώς πολλοί αμφισβήτησαν τις γνώσεις του στα στρατιωτικά θέματα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η πρόθεσή του να αναπτύξει βρετανικό αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, αναγκάζοντας τον βρετανό υπουργό Οικονομικών να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...