282
(φωτ. αρχείου) | Alexandros Michailidis / SOOC

Το (προεκλογικό) πακέτο παροχών της κυβέρνησης στο τραπέζι του EuroWorking Group

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 09:22
(φωτ. αρχείου)
|Alexandros Michailidis / SOOC

Το (προεκλογικό) πακέτο παροχών της κυβέρνησης στο τραπέζι του EuroWorking Group

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 09:22

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στο οποίο θα τεθεί επί τάπητος το πακέτο παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ είμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αλλά -κυρίως- τις εθνικές εκλογές.

Τα μέτρα, τα οποία θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εκτείνονται σε βάθος τριετίας ενώ το κόστος μόνο για φέτος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση επιθυμεί την αντιστροφή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, το οποίο είναι νομοθετημένο να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020. Τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα καταθέσει, όπως προανήγγειλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας μάλιστα και τον κ. Τσίπρα να την υπερψηφίσει.

Στη φάση της ολοκλήρωσης είναι ακόμη οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις προς την Εφορία και τα ταμεία, όπως και η καταβολή της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός. Ενώ όμως η ρύθμιση για τα ταμεία είναι έτοιμη και θα ψηφιστεί σε ημερομηνία που θα ορίσει η Βουλή, η αντίστοιχη ρύθμιση για την εφορία απομένει ακόμη να οριστικοποιηθεί για να πάρει και αυτή την ημερομηνία ψήφισης για το Κοινοβούλιο.

Στο τραπέζι του EWG θα τεθεί και το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Πρόκειται για 3,7 από 9,7 δισ. ευρώ, κίνηση για την οποία ο ESM έχει δώσει την έγκρισή του, παραμένουν όμως οι γερμανικές αντιρρήσεις.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα, στις 6-8 Μαΐου, θα έλθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση με στόχο την υποβολή έκθεσης στην Κομισιόν στις 5 Ιουνίου. Κατά την επίσκεψή τους θα περιγραφούν αναλυτικότερα τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να οριστικοποιηθεί  τι, πώς και πότε θα υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...