249
Ο Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ | EPA/ROMAN PILIPEY

Για τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας συζήτησαν σε τριμερή βιντεοκλήση Μέρκελ, Μακρόν και Σι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 15:25
Ο Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την ΕΕ
|EPA/ROMAN PILIPEY

Για τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας συζήτησαν σε τριμερή βιντεοκλήση Μέρκελ, Μακρόν και Σι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 15:25

Tο Πεκίνο και η Ευρώπη πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις, είπε ο Σι Τζινπίνγκ στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα.

Στην τριμερή βιντεοκλήση των ηγετών ο κινέζος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα παίξουν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις αλλά και θα παράσχουν «ένα δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο περιβάλλον» για τις κινεζικές εταιρείες.

Το γραφείο της γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα. «Συζήτησαν επίσης το διεθνές εμπόριο, την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τη συνεργασία στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, τον παγκόσμιο εφοδιασμό με εμβόλια και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», πρόσθεσε η καγκελαρία.

Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλόκαρε την επικύρωση μιας νέας επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα, μέχρι το Πεκίνο να άρει τις κυρώσεις του σε βάρος ευρωπαίων πολιτικών, βαθαίνοντας το χάσμα τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις και στερώντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με το γραφείο του γάλλου προέδρου, οι τρεις ηγέτες είπαν επίσης ότι η αεροπορική σύνδεση της Ευρώπης με την Κίνα θα πρέπει να ξαναρχίσει μόλις σημειωθεί πρόοδος στις εκστρατείες ανοσοποίησης για την Covid-19.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας είπε επίσης ότι Μακρόν, Σι και Μέρκελ κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να αδράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Η συζήτηση των τριών ηγετών κράτησε πάνω από μία ώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News