511
Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν | EPA

Για ιστορικό αναθεωρητισμό κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση Σλοβένοι και Κροάτες

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 08:52
Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν
|EPA

Για ιστορικό αναθεωρητισμό κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση Σλοβένοι και Κροάτες

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 08:52

Για ιστορικό αναθεωρητισμό και απόκρυψη των ευθυνών του ιταλικού φασισμού κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Την Κυριακή, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραβρέθηκαν σε τελετή για τα θύματα εκκαθαρίσεων στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στα σύνορα Ιταλίας-Σλοβενίας, στην Μπασοβίτσα.

Εκεί,  ο Ταγιάνι έκανε λόγο για «χιλιάδες αθώα θύματα», που φονεύτηκαν «διότι ήταν Ιταλοί», προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση της Λιουμπλιάνας.

Σε επιστολή του προς τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ο σλοβένος ομόλογός του, Μπόρουτ Πάχορ, τόνισε ότι οι δύο πολιτικοί έκαναν «απαράδεκτες» τοποθετήσεις αναφερόμενοι στη σφαγή Ιταλών από γιουγκοσλάβους παρτιζάνους.

Οι σφαγές που διαπράχθηκαν σε καταβόθρες, ή πηγάδες (foibe, στα ιταλικά) από αντάρτες του Τίτο τους τελευταίους μήνες του πολέμου είχαν κυρίως στόχο φασίστες ή συνεργάτες των φασιστών και όχι εθνοτικές διαστάσεις, σύμφωνα με τη σλοβένικη κυβέρνηση.

Ομως οι δηλώσεις των Σαλβίνι και Ταγιάνι «άφηναν να εννοηθεί» ότι οι σφαγές αυτές εγγράφονταν στο πλαίσιο μιας «εθνικής κάθαρσης», κατήγγειλε ο Πάχορ.

Ο σλοβένος πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ, σε επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράφι (EPA/ANDREJ CUKIC)

«Πρόκειται για μια περίπτωση ιστορικού αναθεωρητισμού χωρίς προηγούμενο. Ο φασισμός ήταν γεγονός, και σκοπός του ήταν να καταστρέψει τον σλοβένικο λαό», έκρινε από την πλευρά του σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο Μάριαν Σάρετς.

Ο Ταγιάνι, στέλεχος του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ολοκλήρωσε την ομιλία του με τις φράσεις «ζήτω η ιταλική Ιστρια, ζήτω η ιταλική Δαλματία», αναφερόμενος σε δύο επαρχίες -της Σλοβενίας και της Κροατίας αντίστοιχα- που βρέχονται από την Αδριατική και άλλοτε ανήκαν στην Ιταλία.

Ο Ταγιάνι, τοποθετούμενος τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι οι αναφορές του στην «ιταλική» Ιστρια και στην «ιταλική» Δαλματία δεν αποτελούσαν σε καμία περίπτωση προβολή «εδαφικών διεκδικήσεων».

«Αναφερόμουν στους ιταλόφωνους εξόριστους της Ιστριας και της Δαλματίας, παιδιά και εγγόνια πολλών εκ των οποίων ήταν παρόντα στην τελετή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν ήταν η πρόθεσή μου να προσβάλλω κανέναν».

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος ανήκει επίσης στο ΕΛΚ.

«Οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες. Καταδικάζω απερίφραστα τη δήλωση του Ταγιάνι. Αυτό που είπε, είναι λάθος και του το είπα στο τηλέφωνο. Η κυβέρνηση της Κροατίας και εγώ προσωπικά, δεν δεχόμαστε δηλώσεις που επεμβαίνουν στην εδαφική ακεραιότητα της Κροατίας ή εμπεριέχουν στοιχεία αναθεωρητισμού», είπε ο Πλένκοβιτς.

Ο Σαλβίνι από την πλευρά του, έκανε παραλληλισμό μεταξύ των «παιδιών που πέθαναν στο Άουσβιτς» και «των παιδιών που πέθαναν στην Μπασοβίτσα».

Το μνημείο για τα θύματα των πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο Πολέμου, στην Μπασοβίτσα

Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, οι σφαγές αυτές συνεχίζουν σήμερα να αποτελούν εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ της Ρώμης και της Λιουμπλιάνας. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων ποικίλλουν και κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες ως 10.000 και πλέον.

Ηταν ο δεξιός πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκείνος που θέσπισε, το 2004, εθνική επέτειο για τα θύματα των σφαγών στην περιοχή, στα οποία μόνο η ιταλική άκρα δεξιά απέτιε τιμές μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...