1059
H Λίντσεϊ Βον με τον σκύλο της, λίγο μετά την τελευταία της παράσταση στη Σουηδία | REUTERS/Leonhard Foeger

Τέλος εποχής για τη «Σάρον Στόουν του χιονιού»

Sportscaster Sportscaster 12 Φεβρουαρίου 2019, 07:15
H Λίντσεϊ Βον με τον σκύλο της, λίγο μετά την τελευταία της παράσταση στη Σουηδία
|REUTERS/Leonhard Foeger

Τέλος εποχής για τη «Σάρον Στόουν του χιονιού»

Sportscaster Sportscaster 12 Φεβρουαρίου 2019, 07:15

Το 2018 ήταν το πιο «γκουγκλαρισμένο» πρόσωπο των σπορ, μετά τον Τρίσταν Τόμπσον και τον Αλέξις Σάντσες. Ο καναδός μπασκετμπολίστας των Καβαλίερς τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, κυρίως για τον γάμο του με την Κλόε Καρντάσιαν και τις μετέπειτα φήμες για συζυγικές «αταξίες». Ο χιλιανός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για έναν χωρισμό που τον κατάντησε σκιά του εαυτού του. Εκείνη, γιατί; Οποιος έχει δει τη Λίντσεϊ Βον, καταλαβαίνει.

Υψος 1,78, καλλίγραμμη, ξανθιά, πρασινομάτα, με αστραφτερό χαμόγελο. Δεν είναι τυχαίο, που την αποκαλούν «Σάρον Στόουν του χιονιού». Ούτε το ότι οι «φαν» της υπερβαίνουν, κατά πολύ, το κοινό του αλπικού σκι. Την αμερικανίδα καλλονή τη λατρεύουν ακόμη κι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για την κορυφαία σκιέρ όλων των εποχών.

Η 34χρονη Λίντσεϊ στενοχώρησε πολύ κόσμο, όταν -στις αρχές του μήνα- ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη δράση. «Επειτα από πολλές νύχτες αγρύπνιας έχω αποδεχτεί ότι δεν μπορώ να συνεχίσω», έγραψε στο Instagram. «Το σώμα μου έχει καταστραφεί πέρα από κάθε δυνατότητα αποκατάστασης, και δεν μου επιτρέπει να έχω την τελευταία σεζόν που ονειρευόμουν. Το σώμα μου φωνάζει να σταματήσω, και είναι ώρα να το ακούσω». Απείχε μόλις τέσσερις νίκες από το ρεκόρ του θρυλικού Σουηδού, Ινγκεμαρ Στένμαρκ, όμως ένας (ακόμη) τραυματισμός στο γόνατο, που υπέστη πέρυσι, αποδείχτηκε αδύνατον να ξεπεραστεί.

H Λίντσεϊ Βον με κάποια από τα μετάλλιά της

Την Κυριακή έδωσε την τελευταία της παράσταση, στη σουηδική πίστα του Ορε. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτη στην κατάβαση κι έπειτα εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων με ένα επιτηδευμένο χαμόγελο. Της ήταν δύσκολο να κρύψει την πίκρα της. Αλλιώς το είχε ονειρευτεί, το φινάλε της. Την περίμενε, όμως, μια συγκινητική έκπληξη, που της είχε ετοιμάσει η ελβετική δημόσια τηλεόραση. Η δημοσιογράφος, που τη συνάντησε στη «μικτή ζώνη», της έδωσε ένα τάμπλετ με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του -φίλου της- Ρότζερ Φέντερερ, στο οποίο ο διάσημος ελβετός τενίστας της έλεγε:

«Συγχαρητήρια για τη θαυμάσια καριέρα σου. Ξέρω ότι έχεις κάνει τα πάντα τους τελευταίους μήνες για να είσαι έτοιμη. Σε σκεφτόμουν, σε παρακολουθούσα, είδα και την πτώση σου στο σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ πριν από λίγες μέρες. Πραγματικά στενοχωρήθηκα. Καθόμουν με τα παιδιά μου και ήλπιζα για σένα. Ηθελα να σου πω: Μπράβο σου, μπορείς να νιώθεις περήφανη. Ελπίζω να απολαύσεις αυτές τις στιγμές, έστω κι αν για σένα είναι λίγο λυπηρές. Να προσέχεις».

Συγκινημένη, η Βον απάντησε: «Ρότζερ, είσαι ο καλύτερος. Θα έρθω στο Γουΐμπλεντον και θέλω να δω μια καλή επίδοση από σένα. Ανυπομονώ να πάμε για σκι με τα παιδιά σου, θα είναι τέλεια. Σ’ αγαπώ. Ευχαριστώ».

Την περασμένη Ανοιξη είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του χόνδρου από το αριστερό της γόνατο, καθώς υπέφερε από δυνατούς πόνους. Στο ίδιο γόνατο είχε τραυματιστεί σοβαρά τον Δεκέμβριο του 2013, σε ένα θεαματικό ατύχημα που είχε παγώσει το αίμα των θεατών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι στην Αυστρία. Εχασε την ισορροπία της, έπειτα από ένα άλμα, και προσγειώθηκε άτσαλα στην πλαγιά. Υπέστη ρήξη χιαστού και πλάγιου συνδέσμου. Σφάδαζε από τους πόνους, και για τη διακομιδή της στο νοσοκομείο είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση από αέρος.

Με το χάλκινο μετάλλιο στις 10 Φεβρουαρίου στην Σουηδία

Η σκιέρ από τη Μινεσότα, που είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 στο Βανκούβερ, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Σότσι, το 2014. Λίγοι περίμεναν να τη ξαναδούν στις πίστες, έπειτα από έναν τέτοιο τραυματισμό. Εκείνη, όμως, έκανε ένα απίθανο comeback, στο παγκόσμιο κύπελλο της Αλμπέρτα. «Πολλοί δεν πιστεύουν ότι θα καταφέρω να επιστρέψω», είχε τονίσει στους New York Times. «Δεν με πειράζει καθόλου. Πιθανότατα, τα υπόλοιπα κορίτσια αισθάνονται πολύ άνετα χωρίς εμένα εκεί έξω. Αλλά, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι η βετεράνος δεν έχει φάει, ακόμη, τα ψωμιά της!».

Το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το 2018 στη Νότια Κορέα, στα 33 της, την έκανε τη μεγαλύτερη σε ηλικία Ολυμπιονίκη στο αλπικό σκι. Εκτός από τρία Ολυμπιακά μετάλλια (το ένα χρυσό), έχει να επιδείξει επτά παγκόσμιους τίτλους και 20 παγκόσμια κύπελλα, με 82 πρωτιές. Επιτεύγματα, που καμία πρωταθλήτρια του σκι δεν μπορούσε, καν, να ονειρευτεί. Στους αγώνες ήταν μια ψυχρή αθλήτρια με ατσάλινη θέληση. Ελεγε πως αντλούσε δύναμη από τη λέξη «πιστεύω», την οποία έχει κάνει τατού στον αντίχειρα -στα Ελληνικά!- και έχει γράψει με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο ένα της γάντι. Εξω από τις πίστες, όμως, μεταμορφωνόταν σε μια πολύ ελκυστική γυναίκα, που δεν δίσταζε να προκαλεί.

Το 2010 είχε φωτογραφηθεί για το περιοδικό ESPN ως Σάρον Στόουν στο «Βασικό Ενστικτο». Της μοιάζει πολύ, είναι η αλήθεια. Πριν από τρία χρόνια πόζαρε γυμνή, κρατώντας τα μπαστούνια του σκι, για τις ανάγκες προώθησης του βιβλίου της «Strong is the New Beautiful». Ετσι κι αλλιώς ήταν (και) μοντέλο, για περιοδικά μόδας και fitness.

Ποτέ δεν προσπάθησε να κρατήσει την ιδιωτική της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Εξομολογήθηκε, στο Focus, ότι από τα 19 της χρόνια ζει με την κατάθλιψη, και πως λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Το 2013 αποκάλυψε ότι παίρνει διαζύγιο από τον Τόμας Βον, παλιά δόξα του αλπικού σκι. Ταυτοχρόνως, δεν διστάζει να παραδεχτεί τον δεσμό της με τον σούπερ-σταρ του γκολφ, Τάιγκερ Γουντς: «Είμαι πολύ χαρούμενη με τη σχέση μας. Ο Τάιγκερ είναι η έμπνευσή μου».

Για σχεδόν τρία χρόνια η Λίντσεϊ και ο Τάιγκερ ήταν το πιο διάσημο ζευγάρι των σπορ στις ΗΠΑ. Τον Μάιο του 2015, όταν έφτασε η ώρα του χωρισμού, η αμερικανίδα Ολυμπιονίκης το ανακοίνωσε μέσω Facebook, γράφοντας: «Ο Τάιγκερ κι εγώ αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη σχέση μας. Θα έχω πάντα στην καρδιά και τη μνήμη μου όσα κάναμε μαζί. Δυστυχώς, έχουμε και οι δύο μια φρενήρη ζωή, που μας αναγκάζει να περνάμε χωριστά τον περισσότερο από το χρόνο μας. Θα τρέφω πάντοτε εκτίμηση και σεβασμό για τον Τάιγκερ. Αυτός και η όμορφη οικογένειά του θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

Τον Φεβρουάριο του 2018 απευθύνθηκε στους πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους της στο Twitter, για… να βρει ταίρι. «Είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου… Το ξέχασα, γιατί βρίσκομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι μόνη. Υπάρχει εκεί έξω κάποιος που νιώθει μοναξιά και θέλει να γίνει ο βαλεντίνος μου;». Συμπλήρωσε το hashtag #worthashot (αξίζει να προσπαθήσω), και οι πρόθυμοι… έκαναν ουρά. Χιλιάδες άνδρες πίστεψαν πως θα την κατακτήσουν, στέλνοντάς της ποιήματα και φωτογραφίες με τα κατοικίδιά τους.

Η «Βασίλισσα του σκι» παρέδωσε, χθες, το στέμμα της. Τι θα κάνει τώρα; «Ολα αυτά που τόσα χρόνια στερήθηκα για χάρη της καριέρας μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...