531
O Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της 60ής επετείου από το τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας της Αλγερίας (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Η προεκλογική άρση των μέτρων έφερε κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 14:40
O Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον εορτασμό της 60ής επετείου από το τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας της Αλγερίας (φωτογραφία αρχείου)
| REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Η προεκλογική άρση των μέτρων έφερε κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 14:40

Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού μέσα σε μία εβδομάδα στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και πάλι το σύστημα υγείας να απειληθεί και η άρση των μέτρων να γυρίσει μπούμερανγκ στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Reuters, από τη στιγμή που εφαρμόστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα αυξήθηκαν 36% μέσα σε μία εβδομάδα. Ετσι, ο μέσος κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τις 90.000.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 81.283 νέα κρούσματα, σε σύγκριση με μόλις λίγο περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έφτασε επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 18 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση του γάλλου προέδρου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αποφάσισε να άρει τους περισσότερους περιορισμούς που είχαν τεθεί για την Covid-19 στις 14 Μαρτίου, επικαλούμενη θετική τάση της πανδημίας.

Διευκρινίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Επίσης, η κυβέρνηση κατάργησε την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους, όπως τα μπαρ και οι κινηματογράφοι.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που θεωρούνται σημαντικός δείκτης από τον γάλλο υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μειώθηκαν μόνον κατά 1,7% την τελευταία εβδομάδα, με τη μείωση αυτή να είναι η πιο αργή που σημειώνεται από τις αρχές του Φεβρουαρίου, δείχνοντας δυνητικά μια αντιστροφή των προηγούμενων τάσεων. Εξάλλου, οι νοσηλείες ακολουθούν 15 ημέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων και αν υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας θα φανεί την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η πρόσφατη αύξηση στα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή της Αλσατίας, στην ανατολική Γαλλία, μία από τις ζώνες που υπέφεραν περισσότερο από την αρχή της πανδημίας, όπου οι αρχές κατέγραψαν πολύ πάνω από 1.000 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Σταθερά υψηλό το προβάδισμα του Μακρόν

Eπειτα από τρεις εβδομάδες σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά τις οποίες ήταν πολύ δραστήριος διπλωματικά, ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τις προθέσεις ψήφου απέναντί ​​του να αυξάνονται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο απερχόμενος πρόεδρος σε δημοσκόπηση της Les Echos λαμβάνει ποσοστό 29%.

Οι Γάλλοι είναι λιγότερο πιθανό να πιστέψουν ότι η σύγκρουση θα μετρήσει όταν κάνουν την επιλογή τους (28%).

Αρνούμενη να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ όλων των υποψηφίων χωρίς την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως η μόνη υποψήφια που μπορεί να φτάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το ποσοστό της του παραμένει στο 17% των προθέσεων ψήφου αυτή την εβδομάδα. Προηγείται των επόμενων τριών υποψηφίων με τουλάχιστον 4 μονάδες.

Το 2017, τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, η Μαρίν Λεπέν κατέγραψε ποσοστό 24% των προθέσεων ψήφου, πολύ κοντά σε αυτό του Εμανουέλ Μακρόν την ίδια περίοδο (25%).

Ωστόσο, η Εθνική Συσπείρωση ήταν τότε το μόνο ακροδεξιό κόμμα που πρότεινε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Φέτος, η εμφάνιση του Ερίκ Ζεμούρ στο πολιτικό παιχνίδι πλήττει την κυρία Λεπέν και το 28% των ψηφοφόρων του το 2017 σκοπεύει πλέον να ψηφίσει τον πρώην δημοσιογράφο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...