222
Αυτή είναι η πρώτη, έστω και ανεπίσημη, φωτογραφία του Σύμπαντος που κατέγραψε το James Webb. Το άστρο 2MASS J17554042+6551277 | NASA/STScI

Η πρώτη (ανεπίσημη) φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 20:36
Αυτή είναι η πρώτη, έστω και ανεπίσημη, φωτογραφία του Σύμπαντος που κατέγραψε το James Webb. Το άστρο 2MASS J17554042+6551277
|NASA/STScI

Η πρώτη (ανεπίσημη) φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 20:36

Στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από ταξίδι ενός μήνα, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έφθασε στο σημείο του Διαστήματος όπου ήταν προγραμματισμένο να εγκατασταθεί και να εξερευνήσει το Σύμπαν με τα προηγμένα όργανά του. Πρόκειται για μια περιοχή σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη, σε ένα σημείο όπου οι βαρυτικές δυνάμεις Γης και Ηλιου ισορροπούν, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον παρατήρησης για το τηλεσκόπιο.

Το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών για να ρυθμίσει τα όργανα και τα συστήματά του ώστε να ξεκινήσει τις παρατηρήσεις. Στη διαδικασία των ρυθμίσεων, το τηλεσκόπιο κάνει δοκιμαστικές παρατηρήσεις και καταγράφει εικόνες.

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πιο καθαρή από αυτές τις δοκιμαστικές εικόνες που καταγράφει το τηλεσκόπιο. Μια εικόνα που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί δεδομένο μιας επίσημης έρευνας. Το James Webb στη διαδικασία ρύθμισης του τεράστιου κατόπτρου του στόχευσε το άστρο 2MASS J17554042+6551277 που βρίσκεται σε απόσταση 241 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα λαμπρό, πορτοκαλί απόχρωσης άστρο και στην εικόνα, εκτός από το άστρο, διακρίνονται καθαρά και αρκετοί γαλαξίες, δείγμα των δυνατοτήτων του τηλεσκοπίου που υπόσχεται μια νέα επανάσταση στην αστρονομία, και όχι μόνο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία των τέλος των ρυθμίσεων για να ξεκινήσουν οι έρευνες με το τηλεσκόπιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News