336
Με τον Εμανουέλ Μακρόν τα έχουν βάλει οι Λουίζι Ντι Μάιο (αριστερά) και Ματέο Σαλβίνι | REUTERS

Γαλλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Ρώμη μετά τις «χωρίς προηγούμενο επιθέσεις σε βάρος μας»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 15:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2019 17:24
Με τον Εμανουέλ Μακρόν τα έχουν βάλει οι Λουίζι Ντι Μάιο (αριστερά) και Ματέο Σαλβίνι
|REUTERS

Γαλλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Ρώμη μετά τις «χωρίς προηγούμενο επιθέσεις σε βάρος μας»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 15:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2019 17:24

Η Γαλλία ανακάλεσε «για διαβουλεύσεις» τον πρεσβευτή της στην Ιταλία έπειτα από μια σειρά «ακραίων δηλώσεων» και «αβάσιμων» και «χωρίς προηγούμενο επιθέσεων» εκ μέρους ιταλών αξιωματούχων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι τελευταίες παρεμβάσεις συνιστούν μια ακόμα απαράδεκτη πρόκληση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις της Ιταλίας δεν έχουν προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το να έχουμε διαφωνίες είναι ένα πράγμα, όμως η χειραγώγηση της σχέσης για εκλογικούς στόχους είναι κάτι άλλο».

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκα και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, έχουν κατηγορήσει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα.

«Ολες αυτές οι ενέργειες δημιουργούν μια σοβαρή κατάσταση, η οποία δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της Γαλλίας».

Οι δύο χώρες κοντράρονται ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει από το καλοκαίρι, όταν ανέλαβαν την εξουσία στην Ιταλία τα λαϊκιστικά κόμματα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνάντηση του Ντι Μάιο με εκπροσώπους των Κίτρινων Γιλέκων αυτή την εβδομάδα.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, τέταρτος από δεξιά, με στελέχη των Κίτρινων Γιλέκων

Τι απαντούν οι Ιταλοί

Μετά τις εξελίξεις, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, προσθέτοντας πως θα ήταν «ευτυχής» αν συναντούσε τον γάλλο πρόεδρο για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.

Απαντώντας στην απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ιταλία, ο Σαλβίνι ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε, πως θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Παρίσι, προσθέτοντας όμως ότι η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει τρία «θεμελιώδη» ζητήματα.

Ο Σαλβίνι διευκρίνισε πως η γαλλική αστυνομία πρέπει να σταματήσει να ωθεί μετανάστες πίσω στο έδαφος της Ιταλίας και να σταματήσει να διεξάγει πολύωρους μεθοριακούς ελέγχους που μπλοκάρουν την κυκλοφορία στα σύνορα. Το Παρίσι πρέπει επίσης να παραδώσει στην Ιταλία 15 πρώην μέλη ιταλικών αριστερών μαχητικών οργανώσεων που έχουν καταφύγει στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...