250
Το επίμαχο πουλόβερ που αποσύρθηκε | Gucci

Η Gucci απέσυρε πουλόβερ που έμοιαζε με ρατσιστική απεικόνιση μαύρων προσώπων

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 15:27
Το επίμαχο πουλόβερ που αποσύρθηκε | Gucci

Η Gucci απέσυρε πουλόβερ που έμοιαζε με ρατσιστική απεικόνιση μαύρων προσώπων

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 15:27

Μετά την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την αγορά ένα μαύρο πουλόβερ με μακρύ λαιμό το οποίο στολίζει ένα μεγάλο στόμα με κόκκινα χείλη.

Ο μακρύς λαιμός του επίμαχου μαύρου πουλόβερ, ο οποίος φτάνει έως το μέσον του προσώπου καλύπτοντας και τη μύτη, έχει ένα άνοιγμα στο σημείο του στόματος στο περίγραμμά του οποίου διαγράφονται χοντρά κόκκινα χείλη.

Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου διέκριναν σε αυτό μια αναφορά στο «blackface», δηλαδή στο θεατρικό μακιγιάζ για τον ρόλο ενός μαύρου προσώπου: μια γελοιογραφική και ρατσιστική απεικόνιση των μαύρων προσώπων.

«Η Gucci ζητεί συγνώμη για την ενόχληση που προκάλεσε» με αυτό το πουλόβερ, το οποίο κόστιζε 785 ευρώ. «Επιβεβαιώνουμε ότι το προϊόν αποσύρθηκε αμέσως από όλα τα καταστήματά μας και από τον ιστότοπό μας», έγραψε το πρωί της Πέμπτης, στον λογαριασμό της στο Twitter, η εταιρία που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Kering.

Η Gucci επαναλαμβάνει ότι η «διαφορετικότητα είναι μια θεμελιώδης αξία» και εκτιμά ότι το «περιστατικό αυτό είναι ένα μάθημα για την ομάδα της και πέραν αυτής».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο επίσης ιταλικός οίκος Prada αφότου κατηγορήθηκε για ρατσισμό, απέσυρε από ένα κατάστημά του στη Νέα Υόρκη μικρές μαύρες φιγούρες που απεικόνιζαν μαύρους πιθήκους με χοντρά κόκκινα χείλη.

Πριν από μερικές εβδομάδες ακόμη, η Dolce & Gabbana είχε κατηγορηθεί για ρατσισμό στην Κίνα, μετά την προβολή βιντεοκλίπ που έδειχναν μια γυναίκα με ασιατικά χαρακτηριστικά να τρώει αδέξια πίτσα ή σπαγγέτι χρησιμοποιώντας μπαγκέτες μαέστρου, ενώ ακούγονταν ειρωνικά σχόλια από μια ανδρική φωνή γι’ αυτές τις «μικρές ράβδους που χρησίμευαν ως μαχαιροπήρουνα».