859
Ενώ Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, Τσίπρας και Ερντογάν «διατηρούν μια ισχυρή σχέση - διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον», τονίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού | INTIMEnews

«Λουλούδια στη Χάλκη για το ανομοιογενές ζευγάρι»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 08:44
Ενώ Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, Τσίπρας και Ερντογάν «διατηρούν μια ισχυρή σχέση - διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον», τονίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού
|INTIMEnews

«Λουλούδια στη Χάλκη για το ανομοιογενές ζευγάρι»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 08:44

«Τσακώνονται αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλο». Με τον τίτλο αυτό περιγράφει το περιοδικό Der Spiegel τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Τουρκία. Το γερμανικό περιοδικό μιλά για «σχέση συμφέροντος» που τους συνδέει, καθώς όπως επισημαίνει, γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλο σε πολλά ζητήματα

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η επισήμανση ότι «στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές αυτό το χρόνο, γι αυτό και ο Τσίπρας αυτοσκηνοθετείται ως ηγέτης. Κατάφερε πρόσφατα μία επιτυχία στο ονοματολογικό (της ΠΓΔΜ). Τώρα με την επίσκεψή του στην Τουρκία θέλει να εμφανιστεί και ως ένας πολιτικός που επιλύει προβλήματα».

Στην ανάλυση  του γερμανικού περιοδικού για την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, γίνεται λόγος για «ανομοιογενές ζευγάρι». Ενώ Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, Τσίπρας και Ερντογάν «διατηρούν μια ισχυρή σχέση – διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον», τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται και  οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό. «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, όμως, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς».

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. ‘Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός’, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν», γράφει το Der Spiegel.

Ξεχωρίζει η σημείωση στο ρεπορτάζ ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως “έντιμο τύπο”. “Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι”, φέρεται να είπε.

«Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. ‘Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών’, είπε ο Ερντογάν. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς λογαριάζει ότι εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου».

«Στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά εκλογές. Ο Τσίπρας παρουσιάζεται λοιπόν ως “statesman”. Μόλις κατάφερε μια επιτυχία στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Τώρα θα ήθελε να εμφανιστεί και στην επίσκεψή του στην Τουρκία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα”, συνεχίζει το άρθρο, το οποίο κλείνει με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη:

«Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα», καταλήγει με νόημα ο συντάκτης.

«Λουλούδια στην Χάλκη», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Süddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη, στην οποία επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές δείχνουν να αποπειρώνται προσέγγιση.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία έλληνας Πρωθυπουργός στον οποίον επετράπη να επισκεφθεί την Χάλκη από το 1971, που έκλεισε η Θεολογική Σχολή.

«Η ελληνική σημαία ανεμίζει δίπλα στην τουρκική και ένα ταχύπλοο οδηγεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τα φεριμπότ χρειάζονται πενταπλάσιο χρόνο για να φθάσουν στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Πριγκιποννήσων. Οι τούρκοι οικοδεσπότες όμως θέλουν να δείξουν στο Τσίπρα τι μπορούν να κάνουν όταν θέλουν. Ο Τσίπρας δεν βρίσκεται πρώτη φορά στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε χρέη Πρωθυπουργού το 2015, αλλά είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρωθυπουργός, ο οποίος επιτρέπεται να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τότε που την έκλεισε η τουρκική κυβέρνηση το 1971».

«Μετά την επίσκεψη του Τσίπρα, η Χάλκη γίνεται και πάλι σύμβολο ελπίδας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα σπάσει ένα ταμπού», αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει:

«Οι Τούρκοι αναθέρμαναν την ελπίδα κυρίως με χειρονομίες. Έτσι ο Ερντογάν προσκάλεσε αιφνιδιαστικά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την Τρίτη το βράδυ στο επίσημο δείπνο με τον Τσίπρα στην Άγκυρα. Την Τετάρτη το πρωί ο Ιμπραχίμ Καλίμ, ο στενότερος σύμβουλος του Ερντογάν όχι μόνο συνόδευσε τον Τσίπρα στην Χάλκη αλλά και στην Αγία Σοφία, την κάποτε πιο σημαντική ορθόδοξη εκκλησία, η οποία αργότερα έγινε τζαμί και την οποία μετέτρεψε σε μουσείο ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Η συντάκτρια περιγράφει ακόμη τις σκηνές από την λειτουργία στην Χάλκη, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως γράφει, ακόμη και τούρκοι αστυνομικοί έβγαλαν τα κινητά τους προκειμένου να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή και εξηγεί την διαμάχη για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Οι δύο μειονότητες «δεν πρέπει να αποτελούν αιτία διαμάχης, αλλά γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η ανταπόκριση, ενώ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν απαιτεί βελτίωση των συνθηκών στην Θράκη και μάλιστα το θέτει ως όρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. «Μεταξύ των δύο γειτόνων, το τραυματικό παρελθόν παίζει μέχρι σήμερα ρόλο. Οι δύο μειονότητες το έχουν νιώσει», προσθέτει η συντάκτρια της Süddeutsche Zeitung.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...