915
Αστυνομικοί περιπολούν μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της συνόδου G20, στη Ρώμη | REUTERS/Yara Nardi

G20: Τι λέει το προσχέδιο της συμφωνίας για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 15:44
Αστυνομικοί περιπολούν μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της συνόδου G20, στη Ρώμη
|REUTERS/Yara Nardi

G20: Τι λέει το προσχέδιο της συμφωνίας για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 15:44

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης και το 85% της παγκόσμιας οικονομίας συμμετέχουν στην σύνοδο των G20, αυτό το Σαββατοκύριακο, στη Ρώμη.

Οι 20 χώρες αποτελούν επίσης τις πιο ρυπογόνες του κόσμου, με τις μεγαλύτερες εκπομπές θερμοκηπικών αερίων. Οπως σημειώνει η Washington Post, η κατεύθυνση προς την οποία θα δείξει η G20, είναι αυτή που θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Ειδικά τώρα, που η σύνοδος θεωρείται η «εισαγωγή» στην άλλη κρίσιμη διεθνή διάσκεψη των ημερών, για πολλούς πιο σημαντική, την Cop26 του ΟΗΕ, για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Αλλωστε, όλοι οι ηγέτες που θα παρευρεθούν στη Ρώμη, θα μεταβούν στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της Σκωτίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην ιταλική πρωτεύουσα, βασικό θέμα συζήτησης θα είναι τα μέτρα για το κλίμα.

Η πρώτη σύνοδος διεξήχθη στο τέλος του περασμένου αιώνα, το 1999, στη σκιά της οικονομικής κρίσης του 1997 στην Ασία. Μέχρι τότε, οι 20 ήταν οκτώ. Στις δυτικές χώρες και την Ιαπωνία, προστέθηκαν οι οικονομικοί γίγαντες της νέας εποχής, από όλες τις γωνιές του πλανήτη και έτσι η σύνοδος έγινε το κορυφαίο γεωπολιτικό γεγονός της κάθε χρονιάς.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι αποφάσεις της συνόδου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης του 2008, διασφαλίζοντας ένα τρισ. δολάρια κρατικής επιχορήγησης για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τώρα όμως, σημειώνει ο αρθρογράφος της Washington Post, οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη είναι βαθύτερες και η δυσκολία να βρουν κοινό έδαφος σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης, μεγαλύτερη.

Διέρρευσε το προσχέδιο της Ρώμης

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε το Reuters, φαίνεται πως οι ηγέτες των 20 πιο πλούσιων χωρών θα αναγνωρίσουν την υπαρξιακή απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ένα προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος, που έχει δει το πρακτορείο.

Η Ομάδα των 20 θα δεσμευτεί ότι θα λάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Παρότι η συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού το 2015, δέσμευσε τις υπογράφουσες χώρες να διατηρήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση «πολύ κάτω» από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής -και κατά προτίμηση στον 1,5 βαθμό- τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.

«Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Αναγνωρίζουμε πως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής [του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας] στον 1,5 βαθμό είναι πολύ πιο κάτω από τους 2 βαθμούς και πως πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση προκειμένου ο στόχος του 1,5 βαθμού να παραμείνει εφικτός», αναφέρει το προσχέδιο της G20, το οποίο ωστόσο μπορεί να αλλάξει.

Στο προσχέδιο αναγράφεται πως τα μέλη της αναγνωρίζουν «πόσο σημαντική είναι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050». Ομως, το 2050 είναι μέσα σε παρένθεση, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζουν αυτό να γίνει έως το 2030, ενώ η Κίνα προτιμά το 2060, καθώς είναι η πιο ρυπογόνα χώρα στον κόσμο και το κόστος της αλλαγής της οικονομίας της θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από των άλλων χωρών.

Ακτιβιστές από τη Διεθνή Αμνηστία, την Oxfam και την Emergency στη Ρώμη, ενόψει της G20

Ομως οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην εκστρατεία εναντίον της κλιματικής αλλαγής, καθώς απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θέλουν άμεση δράση.

«Χρειαζόμαστε πραγματική δράση τώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2050, είναι θέμα επιβίωσης για εμάς», δήλωσε ο Ανοτ Τονγκ, πρώην πρόεδρος του Κιριμπάτι και δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου οδηγούν σε μια μέση αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα, ανέφερε μια έκθεση του ΟΗΕ την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου.

Ο Τονγκ προέβλεψε ότι η χώρα του με τις 33 ατόλες και νησιά που βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, θα καταστούν πιθανότητα μη κατοικήσιμα σε 30 με 60 χρόνια και οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού είπαν ότι θα ζητήσουν άμεση δράση στη Γλασκώβη, εστιάζοντας αρχικά τις προσπάθειές τους στους ηγέτες της G20, για σαρωτικές αλλαγές.

«Μια ισχυρή δέσμευση και ένα ισχυρό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Ρώμη θα ανοίξει τον δρόμο για μια φιλόδοξη και επιτυχή COP26», ανέφερε ο Χένρι Πούνα, πρώην πρωθυπουργός των Νησιών Κουκ και τώρα γραμματέας του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις επειγόντως και να εκπληρώσουμε την απαιτούμενη φιλοδοξία στην COP26 προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας», είπε ο Πούνα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες μικρότερων κρατών, όπως η Σουηδία, οι Νήσοι Μάρσαλ και η Κόστα Ρίκα, δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς την G20, ζητώντας άμεση δράση «από τις πιο ρυπογόνες και πιο πλούσιες χώρες. Χρειάζεται να δούμε στρατηγικές για το πώς θα επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Και ζητούμε από όλες τις χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη και να κρατήσουν την υπόσχεσή τους (Σ.Σ. την οποία έδωσαν το 2009 και θα έπρεπε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2020) για τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο», προς τις χώρες που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή.

Πάντως, όλοι συμφωνούν πως ό,τι γίνει στην Ιταλία, θα προϊδεάσει το αποτέλεσμα στη Σκωτία. «Είτε θα έχουμε συμφωνία και θα πάμε στη Γλασκώβη με ούριο άνεμο και θα αναζητήσουμε τον τρόπο να την εφαρμόσουμε είτε θα πάμε διχασμένοι και θα είναι πολύ δύσκολο να λύσουμε τις διαφορές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλντεν Μέιερ, αναλυτής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης, E3G.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...