471
Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Λαγκάρντ: «Συζητήσαμε για τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό»…

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 13:49
Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη
| REUTERS/Kai Pfaffenbach

Λαγκάρντ: «Συζητήσαμε για τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό»…

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 13:49

Οι Times σημείωσαν ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την άποψη ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι φαινόμενο παροδικό». Ο τίτλος του ιστορικού βρετανικού φύλλου είναι μάλλον αισιόδοξος. Διότι τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ανησυχητικά.

«Συζητήσαμε για τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό, τον πληθωρισμό», παραδέχτηκε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρωζώνη για τις υψηλές πληθωριστικές τάσεις –που σε ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν στατιστικά χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα για τον 21ο αιώνα.

Η γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε ως βασικούς πληθωριστικούς παράγοντες τις τιμές της ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που οδηγούν σε ελλείψεις πρώτων υλών και παραγωγικού εξοπλισμού και τα «αποτελέσματα βάσης», κυρίως από την περυσινή μείωση των φορολογικών συντελεστών στη Γερμανία. Επανέλαβε ότι το φαινόμενο είναι «παροδικό», αλλά ομολόγησε ότι «διαρκεί περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε».

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αιτίες και από τις εκτιμήσεις περί προσωρινότητας της κατάστασης, το πρόβλημα παραμένει. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο (από 3% τον Αύγουστο) και προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή. Υπάρχουν χώρες με ήδη σοβαρά ζητήματα: στη Γερμανία ανήλθε στο 4,6% (ρεκόρ 28 ετών) και στην Ισπανία έφτασε το 5,5% (ρεκόρ 37 ετών!). Για την Ελλάδα η εκτίμηση της Eurostat είναι πληθωρισμός 3% τον Οκτώβριο (από 1,9% τον Σεπτέμβριο).

Τι θα κάνει απέναντι σε αυτά τα ποσοστά η ΕΚΤ; Εξακολουθεί να είναι σωστή η πολιτική μεγάλων αγορών ομολόγων; Μήπως πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια όπως προβλέπουν οι επενδυτές;

Η Λαγκάρντ το απέρριψε. Οπως σημείωσαν οι Financial Times, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι έγινε «πολλή ενδοσκόπηση» για να ελεγχθεί η βασική εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022. Αυτό το «soul searching», όπως το αποκάλεσε η Λαγκάρντ, δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αγορών για αύξηση των επιτοκίων. Πιστεύουμε ότι η ανάλυση μας είναι σωστή και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2022, πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι αναμένεται μεν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα εντός του 2021, ωστόσο εξέφρασε την βεβαιότητα η αύξηση είναι παροδική και πως κατά την διάρκεια του επόμενου έτους, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, με αργότερους όμως ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα ποσοστά αναθεωρούνται. Αρχικά οι τιμές καταναλωτή ήταν για 1,9% για το 2021 και 1,5% για το 2022, όμως τώρα οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προέβλεψαν πληθωρισμό 2,3% για το 2021 και το 1,9% το 2022. Δύσκολα δεν θα αναθεωρηθούν σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα τον Δεκέμβριο.

Πάντως κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022 το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τον τρέχοντα των 80 δισ. ευρώ τον μήνα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...