679
Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στο Φιουμιντσίνο της Ρώμης | REUTERS/Kevin Lamarque

Στη Ρώμη ο Μπάιντεν για το G20, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 10:36
Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στο Φιουμιντσίνο της Ρώμης
|REUTERS/Kevin Lamarque

Στη Ρώμη ο Μπάιντεν για το G20, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 10:36

Πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, το Air Force One τροχοδρόμησε στο αεροδρόμιο του Φιουμιντσίνο στη Ρώμη. Ο  Τζο Μπάιντεν αφίχθη στην ιταλική πρωτεύουσα εν όψει της κρίσιμης συνόδου της G20 –κρίσιμης και λόγω της επικείμενης συνόδου Cop26 για την κλιματική κρίση– έχοντας στο πρόγραμμά του συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πρώτο τετ α τετ τους μετά τη σοβαρή κρίση που προκάλεσε στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις η δημιουργία του στρατηγικού συμφώνου Αυστραλίας-Βρετανίας-ΗΠΑ (AUKUS)

Ο Μπάιντεν έφτασε στην Ιταλία στις 02:25 τα ξημερώματα, λίγη ώρα αφότου παρουσίασε στην Ουάσινγκτον ένα «ιστορικό» σχέδιο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα υπερψηφιστεί από τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (13:00 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν θα διαβεί το κατώφλι του Βατικανού, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο για τέταρτη φορά στη ζωή του, αλλά πρώτη ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι ο δεύτερος Ρωμαιοκαθολικός –μετά τον θρυλικό Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι– που εκλέγεται στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος αναμένει η συνάντηση αυτή, στην οποία θα παραστεί και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, να είναι «θερμή», όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι.

Επισήμως ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσουν σήμερα θέματα κοινής ανησυχίας: τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία. Oμως παραμένει το ερώτημα αν οι δύο άνδρες, η συνάντηση των οποίων θα γίνει μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, θα αναφερθούν στο ακανθώδες θέμα των αμβλώσεων.

Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται ένθερμα το δικαίωμα αυτό, ενώ ο Πάπας θεωρεί την άμβλωση «φόνο». Ωστόσο ο ποντίφικας πήρε αποστάσεις από τους αμερικανούς επισκόπους που ήθελαν να απαγορεύσουν στον αμερικανό πρόεδρο να κοινωνεί λόγω των απόψεών του για την άμβλωση.

Στη συνέχεια, στις 15:15 τοπική ώρα, ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Οικοδεσπότης της συνόδου G20, που πραγματοποιείται αύριο και την Κυριακή, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις.

Κάποιοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο Ντράγκι, που έχει περάσει από το πανεπιστήμιο MIT και την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, γνωστά ονόματα για τους αμερικανούς πολιτικούς, ίσως να είναι το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Στη διάρκεια της συνόδου της G20, όπως και στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop26, που ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει αποστάσεις από τις λεκτικές υπερβολές τού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από την τάση του υπέρ της απομόνωσης των ΗΠΑ και κατά της πολυμέρειας.

Η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο προκάλεσε αναστάτωση στους συμμάχους τους.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει έμφαση στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθεί, «τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»: 550 δισ. δολάρια για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η Αμερική επέστρεψε σε ηγετική θέση όσον αφορά το κλίμα, με έναν τρόπο που θα χαιρετίσει η διεθνής κοινότητα», διαβεβαίωσε ο αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν στη Ρώμη.

Όμως οι διεθνείς εταίροι του είδαν τα σχέδιά του να βρίσκουν εμπόδιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που ανάγκασε τον αμερικανό πρόεδρο να τα μετριάσει. Εξάλλου παρατηρούν ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση, ενώ αντιθέτως ο Τραμπ παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που συχνά υπενθυμίζει ότι έχει διατρέξει τον κόσμο επανειλημμένα ως γερουσιαστής και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θέλει να αναζωπυρώσει τη φλόγα με τους εταίρους του.

Θα ξεκινήσει σήμερα από τον πρόεδρο Μακρόν, το οποίο θα συναντήσει στις 16:15 τοπική ώρα στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη.

«Θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση με πολλή ουσία», διαβεβαίωσε ο Σάλιβαν. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες με τη Γαλλία, κοινά συμφέροντα και κοινά οράματα», πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι επιθυμούν εξάλλου να επισφραγίσουν τη συμφιλίωσή τους μετά τη μεγάλη διπλωματική κρίση που προκλήθηκε αφού η Αυστραλία προτίμησε να αγοράσει αμερικανικά υποβρύχια, παρά το συμβόλαιο που είχε με τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...