446
Στην Τρίπολη έχουν φωτογραφηθεί, αλλά ο «πρωθυπουργός» Φαγιέζ αλ-Σαράζ (αριστερά) στέκεται «κλαρίνο» μπροστά στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνοδεία του | EPA/FATIH AKTAS / TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE

FT για Λιβύη: Ρωγμές στην κυβέρνηση της Τρίπολης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 20:56
Στην Τρίπολη έχουν φωτογραφηθεί, αλλά ο «πρωθυπουργός» Φαγιέζ αλ-Σαράζ (αριστερά) στέκεται «κλαρίνο» μπροστά στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνοδεία του
|EPA/FATIH AKTAS / TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE

FT για Λιβύη: Ρωγμές στην κυβέρνηση της Τρίπολης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 20:56

Η κατάσταση «εκεχειρίας» στη Λιβύη -που υποτίθεται ότι έχει συμφωνηθεί και εφαρμόζεται μεταξύ των δύο αντιπάλων- μάλλον είναι κάτι περισσότερο από εύθραυστη και για ποικίλους λόγους.

Την ίδια ώρα που το BBC αναπαρήγε (μη επιβεβαιωμένες) πληροφορίες των τουρκικών Μέσων ότι η «κυβέρνηση της Βεγγάζης», δηλαδή ο Χαλίφα Χαφτάρ, παραιτήθηκε, ένα άλλο βρετανικό Μέσο, οι Financial Times, έγραφαν ότι σοβεί πόλεμος στο εσωτερικό της «αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Τρίπολης, τουτέστιν στο στρατόπεδο του Φαγιέζ αλ-Σαράζ.

Το φύλλο του Σίτι εντοπίζει τα καίρια στην αναδίπλωση του Σαράζ έπειτα από την αφόρητη τουρκική πίεση και στην εκ μέρους του εκ νέου αποδοχή τού εκδιωχθέντος Φατί Μπασάγκα, δηλαδή του «ανθρώπου της Τουρκίας» στη Λιβύη και στο περιβάλλον του Σαράζ. Οι FT λένε ότι μόλις γύρισε στην Τρίπολη από την Αγκυρα ο Μπασάγκα οι πολιτοφύλακές του πανηγύρισαν πυροβολώντας στον αέρα από τη χαρά τους. Ωστόσο υπήρχαν και εκείνες οι ένοπλες φατρίες στο πλευρό του Σαράζ που στενοχωρήθηκαν.

Υπάρχει χάσμα στο στρατόπεδο των «αναγνωρισμέμων» από τον ΟΗΕ, είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει σε όσους τους υποστηρίζουν σε διεθνές επίπεδο. Και δεν το εντοπίζει μόνο η βρετανική εφημερίδα, αλλά, όπως σημειώνει, σοβαροί «αναλυτές και διπλωμάτες».

Οι πολιτοφυλακές που βοήθησαν τους Σαράζ και Σία να αντιμετωπίσουν την επίθεση του Χαφτάρ την περασμένη άνοιξη, δεν είναι ενιαίο σύνολο, ούτε και τα καλύτερα παιδιά: «Αν και βοήθησαν στην προστασία της Τρίπολης από τον Χαφτάρ, κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών συμπεριφέρονται σαν εγκληματικές συμμορίες, ότι εμπλέκονται σε εκβιασμούς και σε πλιάτσικο κρατικού χρήματος». Και το βασικότερο, για την παρούσα φάση στη Λιβύη: «Κατά καιρούς έχουν στρέψει τα όπλα τους ο ένας εναντίον του άλλου».

Ο Μπασάγκα ελέγχει μεν τις πολιτιφυλακές της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μιζουράτα δηλαδή, αλλά δεν ελέγχει τις υπόλοιπες. Ενας Δυτικός διπλωμάτης λέει: «Μόλις υποχώρησε ο κίνδυνος της ήττας από τον Χαφτάρ, οι εν λόγω φατρίες προέταξαν πάλι τις διαφορές τους. Τώρα είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης Σαράζ. Θα ήταν προβλέψιμο τι θα συνέβαινε: οι πολιτοφυλακές θα άρχιζαν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον επειδή έχουν χάσει τον εξωτερικό εχθρό. Αν αυτό συμβεί, ο Σαράζ θα χάσει την αξιοπιστία του διεθνώς, αλλά κυρίως στο εσωτερικό της Λιβύης».

Την αναζωπύρωση των ερίδων οι FT την αποδίδουν στον τελευταίο γύρο διαδηλώσεων στην Τρίπολη και στο πυρ που άνοιξε στις άοπλες και ειρηνικές μάζες η πολιτοφυλακή Ναουάζι, πιστή στον Σαράζ. Ακολούθησε η ενόχληση του Μπασάγκα, η απομάκρυνσή του, η παρέμβαση της Τουρκίας, η συμμόρφωση του Σαράζ στις επιταγές της, η επάνοδος του Μπασάγκα. Ολα αυτά δείχνουν ότι κυβερνητική συνοχή δεν υπάρχει στην Τρίπολη. Οι φήμες πάντως θέλουν τη συγκεκριμένη πολιτοφυλακή, τη Ναουάζι, που στηρίζει με φανατισμό τον Σαράζ, να είναι «μια μαφία φημισμένη για τις διασυνδέσεις της με διεφθαρμένα πολιτικά πρόσωπα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...