329
Εικόνα από βίντεο κλειστού κυκλώματος με τη στιγμή της επίθεσης κατά των αστυνομικών | Guardian

Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται επίθεση κατά αστυνομικών για να πουλήσει «νόμο και τάξη»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 11:16
Εικόνα από βίντεο κλειστού κυκλώματος με τη στιγμή της επίθεσης κατά των αστυνομικών
|Guardian

Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται επίθεση κατά αστυνομικών για να πουλήσει «νόμο και τάξη»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 11:16

Αγανακτισμένο πολίτη που ζητά μέσα από τα social media άμεση απονομή δικαιοσύνης θύμιζαν οι αναρτήσεις τους Ντόναλντ Τραμπ για την αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών στην Καλιφόρνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να σχολιάσει το συμβάν με το μυαλό στην προεκλογική εκστρατεία και το δόγμα «νόμος και τάξη» που έχει βάλει στο κέντρο της εκστρατείας του.

Το περιστατικό, αναφέρουν οι Times, συνέβη το Σάββατο στο Κόμπτον, περιοχή νότια από το Λος Αντζελες, η οποία έχει μακρά προϊστορία συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων.

Ενας άνδρας, που παραμένει ασύλληπτος, πυροβόλησε μέσα στο αυτοκίνητό τους δύο αστυνομικούς, μια γυναίκα 31 ετών και έναν άνδρα 24 ετών, τραυματίζοντάς τους βαριά στο κεφάλι.

Η επίθεση στο σταθμευμένο περιπολικό ήταν μια ενέδρα «χωρίς να υπάρχει πρόκληση», ανέφερε η αστυνομία. Πρόσθεσε ότι όταν τους μετέφεραν στο νοσοκομείο, κάποιοι είχαν επιχειρήσει να εμποδίσουν την είσοδο στο ασθενοφόρο, ενώ φώναζαν «μακάρι να πεθάνουν».

Την Πέμπτη, ωστόσο, στην ίδια συνοικία αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν άνδρα, για τον οποίον υποστηρίζουν ότι τους πυροβόλησε όταν πήγαν να εκτελέσουν ένταλμα έρευνας σε βάρος του.

Ο Τραμπ είχε προφτάσει να ανεβάσει βίντεο της αστυνομίας και να σχολιάσει στο Twitter ότι «αυτά τα κτήνη πρέπει να χτυπηθούν σκληρά!». Για τον δράστη, αν πεθάνουν οι αστυνομικοί, ζήτησε «γρήγορη δίκη και θανατική ποινή», γιατί «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε αυτό».

Από τον περασμένο Μάιο οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία από αστυνομικούς του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Το κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών δεν έχει υποχωρήσει έκτοτε, πολλές φορές μάλιστα συνοδεύεται από περιστατικά βίας, εμπρησμών και λεηλασιών.

Την αναστάτωση έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ, που έχει επενδύσει στο δόγμα «νόμος και τάξη», το οποίο συγκινεί μεγάλο μέρος όσων τον ψήφισαν το 2016.

Από την άλλη πλευρά ο Τραμπ επικρίνει συνεχώς τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι αν εκλεγεί η αναστάτωση θα επεκταθεί. Το ίδιο κάνει και με τους δημάρχους των πόλεων όπου σημειώνονται τα επεισόδια, καθώς υποστηρίζει ότι δείχνουν αδυναμία και αδιαφορία μπροστά στα επεισόδια. Λεπτομέρεια, μάλλον όχι τυχαία: η δήμαρχος του Κόμπτον είναι Αφροαμερικανή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...