250
Ένοπλος λίβυος μαχητής υπέρ του Χαλίφα Χαφτάρ | REUTERS/Esam Omran Al-Fetori -/File Photo

BBC: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βεγγάζης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 16:03
Ένοπλος λίβυος μαχητής υπέρ του Χαλίφα Χαφτάρ
|REUTERS/Esam Omran Al-Fetori -/File Photo

BBC: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βεγγάζης

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 16:03

Την παραίτησή της υπέβαλε η κυβέρνηση της Βεγγάζης, στο τμήμα της Λιβύης που ελέγχει ο Χαλίφα Χαφτάρ, έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις που έφτασαν μέχρι και τον εμπρησμό κυβερνητικών κτιρίων.

Αυτό ανέφερε το BBC, το οποίο όμως σημείωσε πως η παραίτηση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ.

Το Σαββατοκύριακο διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα της κυβέρνησης στη Βεγγάζη, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν και επεισόδια στο Αλ-Ματζρ, ένα από τα προπύργια του Χαφτάρ. Σε μία περίπτωση αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που επιχείρησαν να μπουν σε αστυνομικό τμήμα, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ ανέφερε ότι στηρίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά δεν θα επιτρέψει «σε τρομοκράτες και τους Αδελφούς Μουσουμάνους» να τις εκμεταλλευτούν.

Οι υποστηριζόμενες κυρίως από τη Ρωσία, δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ τον Απρίλιο του 2019 είχαν φτάσει στα πρόθυρα της Τρίπολης. Η αντεπίθεση των δυνάμεων του Αλ Σάραζ, οι οποίες είχαν και την υποστήριξη της Τουρκίας, αποσόβησε την κατάληψη της πόλης. Μόλις φέτος τον Απρίλιο συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.

Οι διαδηλώσεις μέχρι πρότινος επικεντρώνονταν στην Τρίπολη, την έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, όμως φαίνεται ότι πλέον έχουν επεκταθεί σε όλη την επικράτεια της σπαρασσόμενης από δεκαετή εμφύλιο χώρας.

Το BBC σημείωσε ότι τις διαδηλώσεις τροφοδοτεί η εξάντληση της υπομονής των Λίβυων και συνιστούν την πιο σοβαρή πρόκληση για όλες -ένοπλες και μη ομάδες- στη χώρα. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής, για τις διακοπές ρεύματος, για την κρίση στις τράπεζες και για την εκτεταμένη διαφθορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...