412
Ο Γιώργος Φλωρίδης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης | YouTube/SKAI

Φλωρίδης: Ο ανακριτής δεν μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες – εμείς φέραμε ειδική διάταξη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 12:43
Ο Γιώργος Φλωρίδης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης
|YouTube/SKAI

Φλωρίδης: Ο ανακριτής δεν μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες – εμείς φέραμε ειδική διάταξη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 12:43

Μια νέα πτυχή της υπόθεσης των ηχητικών συνομιλιών γύρω από τα Τέμπη –στη σκιά του ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» περί «μονταζιέρας στα Τέμπη» που στάθηκε αφορμή για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση– έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες συνομιλίες πέρα από αυτές που δημοσιοποιήθηκαν εκείνες τις δραματικές ημέρες, ενώ απέκρουσε τα περί συγκάλυψης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φλωρίδης είπε:

«Οταν ανέλαβα υπουργός Δικαιοσύνης το καλοκαίρι, την πρώτη εβδομάδα μου έρχεται ένα μήνυμα που λέει ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει τις συνομιλίες αυτές όλων των εμπλεκομένων (σταθμάρχη και οδηγών) διότι δεν του επιτρέπει ο νόμος. Διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο από παλιά, παρά μόνο για τα αεροπορικά δυστυχήματα. Οταν παίρνω το μήνυμα αυτό, πάω στον Πρωθυπουργό και του λέω: “εδώ πρέπει να πάμε κατεπείγουσα διάταξη για να επιτρέψουμε στον ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες”. Η εντολή του είναι “πήγαινέ την αύριο”. Για το αν η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει και τι θέλει», πρόσθεσε με νόημα ο υπουργός. Αυτό έγινε στα τέλη Ιουνίου, είπε ο κ. Φλωρίδης.

Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία».

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και την απάντησή της στις καταγγελίες περί «μονταζιέρας», ο κ. Φλωρίδης είπε σχολίασε πως «το δημοσίευμα είχε παραπλανητικό τίτλο, απολύτως ψευδή, ο οποίος δεν υποστηριζόταν από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που έγραφε ότι δεν ισχύει η μονταζιέρα».

Σε πιο πολιτικό επίπεδο, ο κ. Φλωρίδης έκρινε πως «δεν περιμένουμε τίποτα απολύτως από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της».

«Πριν από λίγες ημέρες στην Ολομέλεια συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι δεν βρήκαν την τόλμη να καταθέσουν πρόταση προκειμένου να εκδιωχθεί ποινικά ο (πρώην υπ. Μεταφορών και Υποδομών) κ. Καραμανλής», επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι από 1ης Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι πηγαίνουν κατευθείαν στη Δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει βούλευμα. Οπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει όταν «ο ανακριτής τελειώσει την έρευνά του και διαβιβάσει τον φάκελο στην Εισαγγελία, ο εισαγγελέας να μπορεί να πάει την υπόθεση κατευθείαν στο δικαστήριο, χωρίς να αναμένει βούλευμα».

Σχετικά με τη δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών είπε ότι ετοιμάζεται ο καινούργιος χώρος και η δίκη θα ξεκινήσει όταν ο ανακριτής κλείσει τον φάκελο και τον στείλει στον εισαγγελέα, ο οποίος ετοιμάσει τα κατηγορητήρια και τους παραπέμψει σε δίκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...