348
Ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Φεύγει η μάσκα και από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 15:35
Ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Φεύγει η μάσκα και από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 15:35

Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καταργώντας έτσι ένα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα της πανδημίας που ισχύουν στη Γαλλία.

«Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε ο Βεράν εξερχόμενος από το υπουργικό συμβούλιο. Το μέτρο αφορά τους επιβάτες στο μετρό, το λεωφορείο, το τρένο, το αεροπλάνο και τα ταξί, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσαν πρόταση, σύμφωνα με την οποία εκτιμούν ότι πλέον δεν είναι σημαντική η μάσκα σε αεροδρόμια και αεροπλάνα και ως εκ τούτου η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να καταργηθεί (εδώ).

«Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωτική», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Υγείας, εκτιμώντας ότι ο περιορισμός αυτός δεν είναι «πλέον απαραίτητος, καθώς το υφιστάμενο κύμα της Covid-19 βαίνει μειούμενο σε μεγάλο βαθμό στη χώρα».

Τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Γαλλίας είναι σημαντικά μειωμένα το τελευταίο διάστημα, παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πανδημία πιθανόν δεν έχει τελειώσει, κυρίως φοβούμενοι την απειλή μιας νέας μετάλλαξης.

Προς το παρόν, πάντως, η ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης σηματοδοτεί την άρση του τελευταίου μεγάλου περιορισμού που αποφάσισαν οι Αρχές απέναντι στην πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη περισσότερα από δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο γάλλος υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι μπορεί να βγάζουμε τις μάσκες, όμως με τις πρώτες ενδείξεις για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, το μέτρο είναι το πρώτο που θα επιστρέψει, όπως γράφει η Le Parisien.

Στις αρχές του 2022, η γαλλική κυβέρνηση είχε βάλει τέλος στην υποχρέωση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και κινηματογράφους.

Ο γάλλος υπουργός έκανε λόγο για τη δυνατότητα νέας εκστρατείας επαναληπτικού εμβολιασμού το φθινόπωρο, αλλά επιφυλάχτηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εμφάνιση νέων παραλλαγών και του περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνου ή ανθεκτικού στα υπάρχοντα εμβόλια στελέχους του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...