492
Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε αρκετά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, από τον περασμένο μήνα | REUTERS/Alyssa Pointer

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από τις 16 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 13:29
Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε αρκετά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, από τον περασμένο μήνα
| REUTERS/Alyssa Pointer

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από τις 16 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2022, 13:29

Χαλάρωση των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα στη χρήση της μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια, όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, προτείνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

ECDC και EASA εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή ανακοίνωση, με την οποία προτείνουν να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της ιατρικής μάσκας στα αεροδρόμια και στις πτήσεις. Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις για τη μετάδοση της λοίμωξης Covid-19. Η νέα σύσταση θα ισχύσει από τις 16 Μαΐου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες, ειδικά για τις μάσκες, θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και το τι θέλει να εφαρμόσει για τους πελάτες της.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι ευάλωτοι στη λοίμωξη Covid επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95, που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Εκτός από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μάσκες, οι συστάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.

Η διευθύντρια του ECDC Αντρεα Αμόν, ανέφερε ότι, «αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, έχουμε δει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα εμβόλια επέτρεψαν στη ζωή μας να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι, μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης. Οι κανόνες και οι απαιτήσεις των κρατών αναχώρησης και προορισμού θα πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται με συνέπεια και οι ταξιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να φροντίζουν να ενημερώνουν έγκαιρα τους επιβάτες για τυχόν απαιτούμενα μέτρα. Η σημασία αυτών των μέτρων θα πρέπει να συνεχίσει να κοινοποιείται αποτελεσματικά στους επιβάτες για την ασφάλειά τους και το ECDC θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συναδέλφους μας στον EASA για να αξιολογεί τακτικά και να τροποποιεί τις συστάσεις, όπως απαιτείται».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA Πατρίκ Κι, σημείωσε ότι «από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιπτώσεις, με ευθυγράμμιση σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες συγκοινωνίες», προσθέτοντας ότι «για τους επιβάτες και τα πληρώματα, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των αεροπορικών ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί να φορέσει μάσκα προσώπου για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά».

Η επικαιροποίηση του εν λόγω κοινού πρωτοκόλλου έχει γίνει αφότου οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, τα επίπεδα εμβολιασμού και τη φυσικά ανοσία, καθώς και τη συνοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...