1153
Η δανή Ελ Φάνινγκ στον ρόλο του μοντέλου στο «The Neon Demon» | kedelabongo arts

Οι Ελληνες του Φεστιβάλ Καννών

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2016, 09:43
Η δανή Ελ Φάνινγκ στον ρόλο του μοντέλου στο «The Neon Demon»
|kedelabongo arts

Οι Ελληνες του Φεστιβάλ Καννών

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2016, 09:43

Παραμυθένιοι γίγαντες του Ρόαλ Νταλ, βικτοριανές λεσβίες μικροεγκληματίες, μία κωμική έκπληξη του Τζιμ Τζάρμους, το κλασικό γυναικείο μελόδραμα του Πέδρο Αλμοδοβάρ, ένα πολιτικό θρίλερ της Τζόντι Φόστερ, πολλές γαλλικές παραγωγές, καμία ιταλική συμμετοχή και έντονο ελληνικό άρωμα. Το 69ο Φεστιβάλ Καννών έχει απ’ όλα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Τιερί Φρεμό, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πιερ Λεσκίρ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη, 14 Απριλίου στο Παρίσι, ένα χορταστικό πρόγραμμα –αφήνοντας ανοιχτά τα περιθώρια για επιπλέον συμμετοχές που ίσως ανακοινωθούν μέχρι τις 11 Μαίου, όταν θα αρχίσει η 11ήμερη εκδήλωση στη νότια Γαλλία.

Αν πέρυσι έκλεψε την παράσταση –τιμήθηκε με το «Ειδικό Βραβείο»- ο έλληνας Γιώργος Λάνθιμος με μία σουρεαλιστική ταινία (Αστακός») που περιέγραφε έναν παράδοξο κόσμο αρκετά μακριά αλλά και κοντά στην πραγματικότητα, ο έλληνας σκηνοθέτης που διαγωνίζεται φέτος για τον Χρυσό Φοίνικα, ο Θάνος Αναστόπουλος, παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ, το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στις Κάννες.

paralia
Ο τοίχος της παραλίας στη νέα ταινία του Αναστόπουλου και του Νταβίντε Ντελ Γκαν, «Η τελευταία παραλία»
(L’ Ultima Spiaggia
Στα γυρίσματα της ταινίας «Η τελευταία παραλία»

Σε μία περίοδο όπου υψώνονται διαρκώς τοίχοι –φράχτες- στο εσωτερικό της Ευρώπης, ο Αναστόπουλος και ο Νταβίντε Ντελ Γκαν, ο ιταλός σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργάστηκε για τέταρτη φορά, επέλεξαν να γυρίσουν μία ταινία για έναν διαφορετικό τοίχο που είχε κάποτε υψωθεί για να διαχωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες, σε μία παραλία. Ο τοίχος τριών μέτρων στην παραλία της Τεργέστης διατηρείται ατόφιος μέχρι σήμερα.

«Είχα βρει την ιδέα μίας παραλίας που ακόμη διαχωρίζει τις γυναίκες από τους άντρες στην Ευρώπη του σήμερα συναρπαστική από την αρχή», εξήγησε ο κ. Αναστόπουλος όταν έγινε γνωστή η συμμετοχή της ταινίας «Η τελευταία παραλία» («L’ Ultima Spiaggia») στο Φεστιβάλ. «Δεν μπορείς παρά να σκεφτείς σχεδόν αυτόματα θεματικές όπως οι διαχωριστικές γραμμές, τα σύνορα, τα φύλα, οι ταυτότητες», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αρχικά η ιδέα αφορούσε ένα «μικρό πρότζεκτ», το οποίο όμως, στην πορεία, «άρχισε να παίρνει από μόνο του μέγεθος και να αποκτά έναν μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Τελικά τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν μία ταινία για την «τραγικοκωμική ανθρώπινη φύση», που κέρδισε την προσοχή της επιτροπής του Φεστιβάλ.

voirdupays
Στιγμιότυπο από το «Γυρίζοντας τον κόσμο»

Η άλλη ελληνική υπογραφή στο Φεστιβάλ εμφανίζεται στην ταινία «Γυρίζοντας τον κόσμο» («Voir du pays») των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, που θα συμμετέχει στην κατηγορία «Ενα κάποιο βλέμμα». Η ταινία είναι γαλλικής και ελληνικής παραγωγής -Archipel35 και Blonde S.A αντίστοιχη- και γυρίστηκε με την υποστήριξη των ΑRTE, CNC, του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών. Η πλοκή εκτυλίσσεται στην Κύπρο –σε πολυτελές ξενοδοχείο όπου περνάνε ένα Σαββατοκύριακο δύο φίλες που διαφεύγουν από τις μνήμες του πολέμου στο Αφγανιστάν- αλλά τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο και το Παρίσι. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, βρίσκονται και δύο Ελληνες, ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

«Cafe Society» του Γούντι Άλεν
Ο Γούντι Αλεν δίνει οδηγίες στους πρωταγωνιστές του «Cafe Society»

Οπως είχε ήδη γίνει γνωστό, το φετινό φεστιβάλ θα ανοίξει με την νέα ταινία του Γούντι Αλεν, το «Café Society», ενώ για πρώτη φορά, θα κλείσει με τον νικητή του Χρυσού Φοίνικα.

Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την εκδήλωση παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, όπως οι αδελφοί Νταρντέν και ο Ξαβιέ Ντολάν, ενώ το πρόγραμμα – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει τις νέες ταινίες των Παρκ Τσαν – Γουκ, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, Αντρεα Αρνολντ, Ζαν – Πιερ και Λικ Νταρντέν, Κεν Λόουτς. Ο ισπανός Πέδρο Αλμοδοβάρ επιστρέφει στην αγαπημένη του θεματολογία, το γυναικείο μελόδραμα, με την ταινία «Julieta». Μέσα από δύο πρωταγωνίστριες, τις Αντριάνα Ουγκάρτε και Εμα Σουάρεζ και ανάμεσα σε δύο εποχές το 1985 και το 2015, η ταινία αφορά μια γυναίκα που έχει οδηγηθεί στην υστερία.

«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
Σκηνή στην ταινία του Αλμοδοβάρ, «Julieta»

Πάνω σε μια γυναίκα είναι στηριγμένο και το «Εlle» του ολλανδού Πολ Βερχόφεν όπου πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Υπέρ. Πάντως, την παράσταση θα κλέψει σίγουρα ο αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους με δύο ταινίες. «Δε θέλω να πω πολλά. Είμαι λίγο προληπτικός. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο κωμωδία απ’ όλες τις ταινίες που έχω κάνει αλλά σίγουρα έχει μέσα της αρκετά αστεία πράγματα», έχει πει ο ίδιος για το «Paterson», το οποίο διαγωνίζεται ανάμεσα στις υπόλοιπες 19 -για την ώρα- ταινίες. Και η δεύτερη θα προβληθεί σε μεταμεσονύχτια προβολή: είναι το ντοκιμαντέρ για τον ζωντανό θρύλο της ροκ, Ιγκι Ποπ «Gimme Danger».

gimmyfanger
Ο ροκ σταρ, Ιγκι Ποπ ειναι το πρόσωπο που καλύπτει με το ντοκιμαντέρ του ο Τζιμ Τζάρμους

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα φέρει στο φεστιβάλ το στοιχείο του παραμυθιού, όπως το έχει περιγράψει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Ρόαλ Νταλ, στο βιβλίο «The BFG», που δίνει και τον τίτλο της ταινίας. Και ο δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν θα παρεισφρήσει στον κόσμο ενός μοντέλου που γίνεται θύμα εκμετάλλευσης από μία ομάδα γυναικών, με την ταινία «The Neon Demon». Ο σκηνοθέτης έχει αποκαλύψει γιατί αποφάσισε να γυρίσει αυτή την ταινία: «Ενα πρωί ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι ήμουν περιτριγυρισμένος και κυριαρχημενος από γυναίκες. Ξαφνικά με κυρίευσε η επιθυμία να κάνω ένα φιλμ για την κακόβουλη ομορφιά».

Εντονη θα είναι και η παρουσία του Χόλιγουντ, καθώς η Τζόντι Φόστερ παρουσιάζει ένα πολιτικό θρίλερ το «Money Monster» όπου πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ Κλούνεϊ, η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Τζακ Ο’ Κόνελ. Οι ηθοποιοί Ράιαν Γκόσλινγκ και Ράσελ Κρόου υποδύονται τους «The Nice Guys» στην ομώνυμη ταινία του Σέιν Μπλακ ενώ η νέα σκηνοθετική δουλειά του Σον Πεν, «The last face», θα μεταφέρει το κοινό στην Αφρική, στους καταυλισμούς προσφύγων στο Σουδάν και θα παρουσιάζει το Προσφυγικό μέσα από τα μάτια μίας διευθύντριας μίας ΜΚΟ (Σαρλίζ Θερόν) κι ενός γιατρός (Χαβιέρ Μπαρδέμ), με τη γνώριμη παρουσία της Αντέλ Εξαρχόπουλου.

«Ma Loute» του Μπρουνό Ντιμόν
Σε γαλλικό θέρετρο όπως το έχει απεικονίσει ο σκηνοθέτης Μπρουνό Ντιμόν για την ταινία «Ma Loute»

Και σε μία από τις τέσσερις γαλλικές παραγωγές που θα διαγωνιστούν, το «Ma Loute», ο Μπρουνό Ντιμόν θα επιστρέψει στις αρχές του 20ου αιώνα στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Πα-ντε-Καλε με έναν κωμικό και παράλληλα σκοτεινό τόνο και με ταλαντούχο κάστινγκ: Φαμπρίς Λουκινί, Ζιλιέτ Μπινός και Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι.

cnnes
Η αφίσα του Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένη από την ταινία «Περιφρόνηση» του θρυλικού Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Στο 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών θα προεδρεύσει ο αυστραλός σκηνοθέτης που πρόσφατα ενθουσίασε το κοινό με τη συνέχεια της τριλογίας των 1980s, «Mad Max» ύστερα από 35 χρόνια. «Τι τεράστια χαρά!» δήλωσε ο Τζορτζ Μίλερ για την επιλογή του, «να βρίσκεσαι εκεί, στο κέντρο αυτό του ιστορικού φεστιβάλ, στην αποκάλυψη κινηματογραφιών θησαυρών απ’ όλον τον πλανήτη. Να περνάς το χρόνο σου με παθιασμένες συζητήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Τέτοια τιμή. Θα βρίσκομαι εκεί και θα πω κι ένα τραγούδι!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...